Buraczki zasmażane ze skwarkami.
12-02-2005
Składniki: - 80 dag buraków ćwikłowych- 30 dag słoniny (bez skóry)- 200 ml śmietanki 30 %- ocet winny- szczypta soli- pieprz
Buraczki umyć dokładnie, zalać wodą i ugotować (od zagotowania ok. 40-50 min w zależności od wielkości buraków). W tym czasie skroić słoninę w kostkę lub słupki i usmażyć złociste skwarki. Przestudzić, po czym odlać ok. 2/3 wytopionego tłuszczu (który można zużyć do smażenia mięsa itp.). Z ugotowanych buraczków odlać wrzącą wodę, zalać zimną, aby nieco przestygły i obrać je ze skórki. Następnie zetrzeć buraczki na tarce jarzynowej (o dużych oczkach). Na patelni ponownie rozgrzać skwarki z tłuszczem, dodać starte buraki, wymieszać, po czym przyprawić solą i pieprzem. Całość skropić octem winnym, wymieszać i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min, często mieszając. Następnie wlać śmietankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć. Zaraz podawać.
Uwagi:- buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do dań głównych,- do ugotowanych buraków można dodać 1-2 starte (na dużych oczkach) jabłka i smażyć razem j.w.,- zamiast ze słoniny można usmażyć skwarki z surowego lub wędzonego boczku, można też dodać nieco wędliny pokrojonej w kostkę,- buraczki można odrobinę posłodzić, ale nie jest to konieczne,- zamiast śmietanki można użyć śmietany, a zamiast octu – cytryny.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 2,7 T - 16,8 W - 5,5
kaloryczność 188 kcal
B : T : W = 1 : 6,2 : 2,0
gotowej potrawy - 0,9 kg
avi21