Kaczka pieczona ze śliwkami.doc

(188 KB) Pobierz
Kaczka pieczona ze śliwkami

Kaczka pieczona ze śliwkami

25-04-2004

T.K.

Składniki: 
- 1 tłusta sprawiona kaczka (ok. 1,7 kg)
- 30 dag suszonych śliwek bez pestek (mogą być kalifornijskie - jeśli nie transgeniczne)
- jarzynka lub sól do smaku
- pieprz

 

   Po wyjęciu ze środka podrobów (serce, żołądek, wątroba) tuszkę dokładnie wymyć i osuszyć. Jeżeli posiadamy kaczkę z pewnego źródła, to mycie nie jest konieczne. Następnie ostrym nożem wyciąć gruczoły łojowe na kuprze. Kaczkę dokładnie natrzeć jarzynką oraz pieprzem wewnątrz oraz na wierzchu. Do środka włożyć ponownie podroby, a także suszone śliwki. Przygotować igłę z nitką i starannie zaszyć kaczkę. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć do folii do pieczenia (rękaw), folię szczelnie zawiązać z obydwu stron, ułożyć potrawę w brytfannie, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 175˚C i piec jeszcze około 1 godzinę i 45 minut. Po przestygnięciu kaczkę wyjąć z folii i wyciągnąć z niej nitkę. Wyjąć ze środka upieczone śliwki oraz podroby, kaczkę podzielić na części i wyjąć kości prócz udek i skrzydełek, a tłuszcz zlać do miseczki lub sosjerki. Od razu podawać ze śliwkami.

Uwagi:
- kaczkę można podawać z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także 
  przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) obficie polewanymi
  wytopionym podczas pieczenie tłuszczem,
- jako dodatek można też podać pieczone (razem z kaczką) ziemniaki,
- zamiast suszonymi śliwkami, kaczkę można nadziać suszonymi morelami, jabłkami, czy też
   innymi suszonymi owocami,
- kaczkę można również nadziać świeżymi jabłkami lub śliwkami (bez pestek),
- oprócz soli i pieprzu (lub zamiast) można użyć dowolnych przypraw: bazylii, mięty,
  rozmarynu, tymianku, cząbru itp.
- poporcjowaną i schłodzoną kaczkę, śliwki oraz tłuszcz można schować do lodówki i
  wykorzystywać później w miarę potrzeby.

100g potrawy zawiera (bez kości, ze śliwkami i wytopionym tłuszczem):

 B - 15,2 T - 28,7 W - 8,6 

    kaloryczność 361 kcal

 B : T : W = 1 : 1,9 : 0,6 

 gotowej potrawy - 1,4 kg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin