Kaczka pieczona ze śliwkami
25-04-2004
T.K.
Składniki: - 1 tłusta sprawiona kaczka (ok. 1,7 kg)- 30 dag suszonych śliwek bez pestek (mogą być kalifornijskie - jeśli nie transgeniczne)- jarzynka lub sól do smaku- pieprz
Po wyjęciu ze środka podrobów (serce, żołądek, wątroba) tuszkę dokładnie wymyć i osuszyć. Jeżeli posiadamy kaczkę z pewnego źródła, to mycie nie jest konieczne. Następnie ostrym nożem wyciąć gruczoły łojowe na kuprze. Kaczkę dokładnie natrzeć jarzynką oraz pieprzem wewnątrz oraz na wierzchu. Do środka włożyć ponownie podroby, a także suszone śliwki. Przygotować igłę z nitką i starannie zaszyć kaczkę. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć do folii do pieczenia (rękaw), folię szczelnie zawiązać z obydwu stron, ułożyć potrawę w brytfannie, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 175˚C i piec jeszcze około 1 godzinę i 45 minut. Po przestygnięciu kaczkę wyjąć z folii i wyciągnąć z niej nitkę. Wyjąć ze środka upieczone śliwki oraz podroby, kaczkę podzielić na części i wyjąć kości prócz udek i skrzydełek, a tłuszcz zlać do miseczki lub sosjerki. Od razu podawać ze śliwkami.
Uwagi:- kaczkę można podawać z kluskami optymalnymi (Książka Kucharska – przepis 21 i 22, a także przepis na stronie http://www.dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=44) obficie polewanymi wytopionym podczas pieczenie tłuszczem,- jako dodatek można też podać pieczone (razem z kaczką) ziemniaki,- zamiast suszonymi śliwkami, kaczkę można nadziać suszonymi morelami, jabłkami, czy też innymi suszonymi owocami,- kaczkę można również nadziać świeżymi jabłkami lub śliwkami (bez pestek),- oprócz soli i pieprzu (lub zamiast) można użyć dowolnych przypraw: bazylii, mięty, rozmarynu, tymianku, cząbru itp.- poporcjowaną i schłodzoną kaczkę, śliwki oraz tłuszcz można schować do lodówki i wykorzystywać później w miarę potrzeby.
100g potrawy zawiera (bez kości, ze śliwkami i wytopionym tłuszczem):
B - 15,2 T - 28,7 W - 8,6
kaloryczność 361 kcal
B : T : W = 1 : 1,9 : 0,6
gotowej potrawy - 1,4 kg
avi21