EGZAMIN Z HOTELARSTWA (DR B. WŁODARCZYK)
1. Wyjaśnij różnicę między łańcuchem hotelowym a grupą markową.
2. Wyjaśnij pojęcia:
a. rotel
b. bungalow
c. B&B
d. usługa hotelowa
e. Bermuda Plan
3. Podaj 5 cech usługi hotelowej.
4. Jakie są cele kategoryzacji?
5. Czym różni się kategoryzacja od standaryzacji?
6. Wyjaśnij pojęcia:
a. franchising
b. outsourcing
c. timesharing
d. karawanseraj
7. Co to jest:
a. Yield
b. ADR
c. GOPPar
8. Napisz kiedy i gdzie powstały w Polsce:
a. pierwsze hospicjum
b. Marywil
9. Narysuj schemat formuły gościnności.
10. Napisz 6 obiektów hotelarskich (zgodnie z ustawą), podaj na ile grup kategoryzacyjnych się dzielą i jakie mają oznaczenia:
OBIEKT LICZBA KATEGORII OZNACZENIE
... ... ...
11. Dopasuj znadnia z życiorysów do osób:
a. Cesar Ritz: - zanim zaczął działalność hotelarską zgłębił tajniki restauracyjne
- praktykował w hotelu Rigi-Kulum
b. Conrad Nicholson Hilton: - jego dewizą były slowa: „...ani jeden cal kwadratowy powierzchni hotelu nie powinien się zmarnować...“
- przejął hotele Waldorf
c. Kemmons Wilson: - jako pierwszy stosował franchising
- (drugiego nie pamiętam jakie było...)
d. Stefan Czetwertyński: -odbywał praktykę zawodową w paryskim Ritzu i w Grandzie w Lucernie
- otworzył restaurację i kawiarnię a hotelu Europejski w Warszawie (po wojnie)
e. Leonard Wellman: - pisał artykuły dla miesięcznika Hotelarz
- zorganizował XXIV kongres Ho-Re-Ca
12. Wymień 5 systemów (w każdym co najmniej po 2 łańcuchy), które mają swoje hotele w Polsce.
13. Na podstawie opisów rozpoznaj co to za obiekt:
a. ...- boarding house
b. ...-stanica
c. ...- botel
14. Powiedz czy zdania są prawdziwe (T) czy fałszywe (N):
a. Od 1 stycznia 2006 r. Funkcje wojewody przejmuje marszałek.
b. Potrzeba poczucia bezpieczeństwa i opieki to potrzeby społeczne
c. Podstawowym produktem hotelu jest gościnność.
d. ...nie pamiętam
e. ...nie pamiętam
15. Podziel obiekty ze względu na dostępność i omów je.
16. Co to jest?
a. parador
b. pousadas
c. ryokan
17. Z opisu wybierz usługi i wpisz w odpowiednią rubrykę tabeli:
a. usługi dodatkowe uzupełniające:...
b. usługi dodatkowe fakultatywne:...
c. usługi dodatkowe towarzyszące:...
d. dodatkowe usługi/wyposażenie dobrowolne:...
e. usługi obce:...
18. Podaj 5 największych systemów hotelowych ze względu na:
a. liczbę hoteli:...
b. liczbę pokoi:...
19. Na postawie opisu rozpoznaj:
a. rodzaj obiektu
b. kategorię
c. typ
20. Oblicz następujące wskaźniki:
a. wielkość obiektu względem pokoi i miejsc noclegowych
b. potencjał obiektu (pokoje i miejsca noclegowe) w dniach...
c. nominalną liczbę noclegów w daniach...
d. liczbę udzielonych noclegów
e. wskaźnik wykorzystania miejsc noclegowych
f. zdolność usługową obiektu w roku ...
emka1