Organizacja pracy w części parterowej zakładu hotelarskiego(1).pdf

(341 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04]_Z2.02_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Mariusz Ławro
Organizacja pracy w części parterowej zakładu
hotelarskiego 341[04].Z2.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
 
93938308.004.png 93938308.005.png 93938308.006.png
Recenzenci:
mgr inż. Edyta Jamróz
mgr Liona Trzcińska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Mariusz Ławro
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z2.02
Organizacja pracy w części parterowej zakładu hotelarskiego zawartego w modułowym
programie nauczania dla zawodu technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Stanowiska pracy obsługi parteru w zakładzie hotelarskim
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
10
4.1.3. Ćwiczenia
10
4.1.4. Sprawdzian postępów
12
4.2. Zakresy obowiązków pracowników zatrudnionych w części parterowej
zakładu hotelarskiego
13
4.2.1. Materiał nauczania
13
4.2.2. Pytania sprawdzające
16
4.2.3. Ćwiczenia
16
4.2.4. Sprawdzian postępów
19
4.3. Przechowywanie bagażu gości
20
4.3.1. Materiał nauczania
20
4.3.2. Pytania sprawdzające
26
4.3.3. Ćwiczenia
26
4.3.4. Sprawdzian postępów
29
4.4. Otoczenie zakładu hotelarskiego
30
4.4.2. Pytania sprawdzające
32
4.4.3. Ćwiczenia
32
4.4.4. Sprawdzian postępów
33
4.5. Ochrona zakładu hotelarskiego
34
4.5.2. Pytania sprawdzające
34
4.5.4. Sprawdzian postępów
35
4.6. Współpraca z recepcją i innymi działami zakładu hotelarskiego
36
4.6.1. Materiał nauczania
36
4.6.2. Pytania sprawdzające
36
4.6.3. Ćwiczenia
36
4.6.4. Sprawdzian postępów
38
5. Sprawdzian osiągnięć
39
6. Literatura
46
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
4.4.1. Materiał nauczania
30
4.5.1. Materiał nauczania
34
4.5.3. Ćwiczenia
35
1. WPROWADZENIE
Poradnik ten pomoże Ci w nabyciu wiedzy o organizacji pracy w części parterowej zakładu
hotelarskiego oraz w kształtowaniu umiejętności wykonywania pracy w tej części hotelu.
W poradniku zamieszczono:
wykaz umiejętności, jakie powinieneś mieć przed przystąpieniem do nauki w wybranym
przez Ciebie zawodzie,
wykaz umiejętności, jakie ukształtujesz podczas pracy z tym poradnikiem,
materiał nauczania, – czyli wiadomości dotyczące organizacji pracy w części parterowej
zakładu hotelarskiego,
ćwiczenia, które umożliwią Ci nabycie umiejętności praktycznych,
sprawdzian postępów,
zestawy pytań, które pozwolą Ci sprawdzić, czy opanowałeś podane treści o organizacji
pracy w części parterowej zakładu hotelarskiego,
wykaz literatury, z jakiej możesz korzystać podczas nauki.
Z rozdziałem „Pytania sprawdzające ” możesz zapoznać się przed przystąpieniem do
rozdziału „Materiał nauczania” – poznając przy tej okazji wymagania wynikające
z potrzeb zawodu, a po przyswojeniu wskazanych treści, odpowiadając na te pytania
sprawdzisz stan gotowości do wykonywania ćwiczeń.
Kolejnym etapem poznawania organizacji pracy w części parterowej zakładu hotelarskiego
będzie wykonywanie ćwiczeń, których celem jest uzupełnienie i utrwalenie zdobytej
wiedzy. Wykonując ćwiczenia przedstawione w poradniku, poznasz organizację pracy w
części parterowej zakładu hotelarskiego na podstawie:
opracowanych wyżej wymienionych zagadnień,
informacji zebranych podczas nauki innych jednostek modułowych zwłaszcza jednostki
charakteryzującej pracę recepcji,
informacji uzyskanych z podręczników, czytanej prasy fachowej, Internetu, itp.
Po wykonaniu ćwiczeń, sprawdź poziom swoich postępów rozwiązując test „Sprawdzian
postępów” zamieszczony w ćwiczeniach. W tym celu przeczytaj pytania i odpowiedz na
nie. Podaj odpowiedź wstawiając X w odpowiednie miejsce,
wpisz TAK, jeśli Twoja odpowiedź na pytanie jest poprawna,
wpisz NIE, jeśli Twoja odpowiedź jest nieprawidłowa.
Odpowiedzi NIE wskazują na luki w Twojej wiedzy, informują Cię również, jakich zagadnień
jeszcze dobrze nie poznałeś. Oznacz to powrót do treści, które nie są dostatecznie opanowane.
Poznanie przez Ciebie wszystkich lub określonej części wiadomości będzie stanowiło dla
nauczyciela podstawę przeprowadzenia sprawdzianu poziomu przyswojonych
wiadomości i ukształtowanych umiejętności. W tym celu nauczyciel posłuży się
zestawem zadań testowych zawierającym różnego rodzaju zadania.
W rozdziale 5 tego poradnika jest zamieszczony zestaw zadań testowych, zawiera on:
instrukcję, w której omówiono tok postępowania podczas przeprowadzania sprawdzianu,
przykładową kartę odpowiedzi, w której, w przeznaczonych miejscach wpisz odpowiedzi
na pytania; będzie to stanowić dla Ciebie trening przed sprawdzianem zaplanowanym
przez nauczyciela,
Niniejszy poradnik nie zastępuje podręcznika. Aby dogłębnie poznać zagadnienia związane
z funkcjonowaniem służby parterowej należy korzystać z fachowej literatury, czasopism
fachowych, śledzić nowości korzystając z Internetu (strony poświęcone sprawom
hotelarstwa), udziału w targach hotelarskich.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni musisz przestrzegać regulaminów, przepisów bhp i higieny
pracy oraz instrukcji przeciwpożarowych, wynikających z rodzaju wykonywanych prac.
Przepisy te poznasz podczas trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04].Z2
Działalność recepcji zakładu
hotelarskiego
341[04].Z2.01
Organizacja pracy
w recepcji zakładu
hotelarskiego
341[04].Z2.02
Organizacja pracy
w części parterowej
zakładu hotelarskiego
341[04]. Z2.03
Rezerwacja usług
w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.04
Przyjmowanie gości do zakładu hotelarskiego
341[04].Z2.05
Obsługa gości w zakładzie hotelarskim
341[04].Z2.06
Rozliczanie kosztów pobytu gości w zakładzie hotelowym
341[04].Z2.07
Komunikowanie się w języku obcym z gośćmi w recepcji
i części parterowej zakładu hotelarskiego
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938308.001.png 93938308.002.png 93938308.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin