Sporządzanie jadłospisów.pdf

(549 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04].Z4.01_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Joanna Pieczyńska
Sporządzanie jadłospisów 341[04].Z4.01
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
0
93939032.006.png 93939032.007.png 93939032.008.png 93939032.009.png
Recenzenci:
mgr Grzegorz Wolak
mgr Barbara Górka
Opracowanie redakcyjne:
Joanna Pieczyńska
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z4.01
Sporządzanie jadłospisów zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu
technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania Wstępne
5
3. Cele Kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Podział składników pokarmowych i ich znaczenie dla organizmu
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
32
4.1.3. Ćwiczenia
32
4.1.4. Sprawdzian postępów
38
4.2. Wartość energetyczna i odżywcza produktów spożywczych
39
4.2.1. Materiał nauczania
39
4.2.2. Pytania sprawdzające
44
4.2.3. Ćwiczenia
44
4.2.4. Sprawdzian postępów
47
4.3. Normy żywienia i wyżywienia ( racje pokarmowe)
48
4.3.1. Materiał nauczania
48
4.3.2. Pytania sprawdzające
62
4.3.3. Ćwiczenia
63
4.3.4. Sprawdzian osiągnięć
66
4.4. Układanie jadłospisów dla różnych grup osób i na różne okazje
67
4.4.1. Materiał nauczania
67
4.4.2. Pytania sprawdzające
77
4.4.3. Ćwiczenia
77
4.4.4. Sprawdzian postępów
82
4.5. Zasady żywienia dietetycznego
83
4.5.1. Materiał nauczania
88
4.5.2. Pytania sprawdzające
88
4.5.3. Ćwiczenia
89
4.5.4. Sprawdzian postępów
91
5. Sprawdzian postępów
92
6. Literatura
98
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
93939032.001.png 93939032.002.png
1. WPROWADZENIE
Otrzymujesz Poradnik dla ucznia, który ma pomóc Ci w zdobyciu umiejętności
posługiwania się podstawową wiedzą z zakresu żywienia. Treści w nim zawarte pozwolą Ci
stosować zasady racjonalnego żywienia w praktyce.
W poradniku zamieszczono:
1. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiedzy, którą powinieneś
opanować przystępując do realizacji jednostki modułowej.
2. Cele kształcenia tej jednostki modułowej.
3. Materiał nauczania, który umożliwia samodzielne przygotowanie się do wykonywania
ćwiczeń. Zawiera on:
- treści teoretyczne dotyczące informacji niezbędnych do osiągnięcia założonych
celów kształcenia,
- najważniejsze pojęcia, definicje, opisy, schematy, tabele,
- pytania sprawdzające Twoją wiedzę niezbędną do wykonywania ćwiczeń,
- ćwiczenia z instrukcją wykonywania, które dotyczą w znacznej części obliczeń
wartości energetycznej , odżywczej żywności, porównań z wymaganiami aktualnych
norm, układania jadłospisów i ich oceny,.
- sprawdzian postępów, który umożliwi Ci sprawdzenie poziomu wiedzy po
wykonaniu ćwiczeń.
4. Sprawdzian osiągnięć wiedzy i umiejętności opanowanych podczas realizacji jednostki
modułowej. Będzie on w formie testu dwustopniowego.
5. Literaturę, która pomoże Ci zdobyć określoną wiedzę i umiejętności.
Gdybyś miał trudności z wykonaniem ćwiczeń, zgłoś nauczycielowi (szczególnie przy
ocenie wartości odżywczej, układaniu menu na różne przyjęcia i jadłospisów dla różnych diet ).
W zależności od wyposażenia pracowni, w której będą odbywały się zajęcia edukacyjne
z tej jednostki modułowej, będziesz mógł wykonać niektóre ćwiczenia z wykorzystaniem
programów komputerowych. Pomoże Ci w tym nauczyciel.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04].Z4
Działalność gastronomiczna w zakładach hotelarskich
341[04].Z4.01
Sporządzanie jadłospisów
341[04].Z4.03
Obsługa gości w hotelowym lokalu
gastronomicznym
341[04].Z4.02
Sporządzanie posiłków
341[04].Z4.04
Podawanie posiłków gościom
do pokoju hotelowego
341[04].Z4.05
Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym
w zakresie usług gastronomicznych
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93939032.003.png 93939032.004.png 93939032.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin