Pomidory w śmietanie
Przygotowanie: 15 minutTrudność: Bardzo łatwySkładniki na 1 porcję
•
2 pomidory
pęczek szczypiorku
Na sos : 2 łyżki śmietany
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel octu winnego z białego wina
Etapy przygotowania
1.
Pomidory umyć (mozna sparzyć skórę), pokroić na kawałeczki lub w kostkę grubszą. Szczypiorek umyć, posiekać drobno.
2.
Śmietane wymieszać z octem, doprawic sos pieprzem i solą.
3.
Sosem polać pomidory. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze przyprawami.
4.
Sprawdza się jako dodatek do obiadu oraz do grilowanych potraw.
BAJECZNIE KOLOROWA PYSZNA SAŁATKA
POEZJA SMAKÓW
Przygotowanie: 10Trudność: PROSTA JAK DRUTSkładniki
LIŚCIE SAŁATY
CZARNE OLIWKI
DOJRZAŁE POMIDORY / 1 NA OSOBĘ /
CEBYLKA POKROJONA W PLASTERKI
TUŃCZYK W OLEJU - DUŻE KAWAŁKI
TARKOWANY ŻÓŁTY SER / GRUBE OCZKA /
CEBULKI MARYNOWANE
OGÓRECZKI - KORNISZONKI MARYNOWANE
DYNIA MARYNOWANA
JAJKO UGOTOWANE NA TWARDO / 1 NA OS/
MAJONEZ , OLIWA Z OLIWEK , OCET WINNY , PRZYPRAWY
MYJEMY SAŁATĘ , RWIEMY LIŚCIE NA KAWAŁKI , NASTĘPNIE ROZRZUCAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI ,NA KOŃCU KROIMY JAJKO NA 4 CZĘŚCI I UKŁADAMY NA WIERZCHU . nA ŚRODKU ROBIMY KLEKS Z MAJONEZU . SOLIMY
OLIWĘ Z OLIWEK MIESZAMY Z OCTEM WINNYM , ILOŚĆ OCTU WG. UZNANIA I SMAKU . SOSEM POLEWAMY SAŁATKĘ .
WYGLĄDA I SMAKUJE BAJECZNIE A JEDNOCZEŚNIE JEST NIEZWYKLE PROSTA I NIE PRACOCHŁONNA . DO SAŁATKI PODAJĘ PODPIECZONE BUŁECZKI CIABATA , ALBO CEBULOWE .
Modra kapusta
Przygotowanie: ok. 50 min.Duszenie: ok. 40 min.Trudność: łatweSkładniki
40 dkg czerwonej kapusty
2 plastry słoniny
2 cebule
łyżka mąki pszennej
2 kieliszki octu
sól, pieprz, cukier
3 winne jabłka
Kabustę grubo szatkujemy, cebulę i słoninę kroimy w kostkę. Kapustę wrzucamy do garnka z dodatkiem 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 20 min. Słoninę wrzucamy na patelnię i topimy na skwarki; kiedy już się wytopi dodajemy mąkę, cebulę i ocet, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce do garnka z kapustą, dodajemy zasmażkę, sól, cukier i pieprz i dusimy odrobinę. Modra kapusta (z regionu wielkopolskiego) najlepiej pasuje z dodatkiem np. pyz lub kaczki w jabłkach.
Sałatka zimowa
Przygotowanie: 30 min.Kaloryczność: 230 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje
30 dag ugotowanych ziemniaków
30 dag kiszonej kapusty
2 ogórki konserwowe
3 plastry szynki
po 2 łyżki oleju i octu
sól, pieprz
4 łyżki bulionu z kostki
tymianek
Ziemniaki pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij i posiekaj. Ogórki pokrój na cienkie plastry, szynkę potnij w kostkę. Podsmaż na patelni, nie dodając tłuszczu (na skwareczki). Wywar połącz z octem i olejem, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Do salaterki włóż ziemniaki, kapustę, ogórki i skwarki z szynki, polej sosem, wymieszaj. Posyp tymiankiem.
Kapusta pekińska z kurczakiem
Kaloryczność: 98 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje
15 dag gotowanego kurczaka
5-6 liści kapusty pekińskiej
3 pomidory
kwaszony ogórek
ząbek czosnku
...
kasia999kkk