UPRAWA POMIDORÓW.pdf
(
726 KB
)
Pobierz
AGROTECHNIKA INTEGROWANEJ PRODUKCJI POMIDORA POD OSŁONAMI
Metodyka
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
POMIDORÓW POD OSŁONAMI
Zatwierdził
na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin
(Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami)
Adam Zych
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Warszawa, kwiecień 2005 r.
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
Zatwierdzam
Opracowanie redakcyjne:
Franciszek Adamicki
Bożena Nawrocka
Zespół autorski:
Prof. dr hab. Franciszek Adamicki
Dr Jacek Dyśko
Dr Czesław Ślusarki
Dr Maria Wysocka-Owczarek
2
Doc. dr hab. Bożena Nawrocka
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
SPIS TREŚCI
WSTĘP ..................................................................................................................................................5
I. OGÓLNE WYMAGANIA AGROTECHNICZNE W INTEGROWANEJ PRODUKCJI.......................5
II. AGROTECHNICZNE ELEMENTY INTEGROWANEJ PRODUKCJI POMIDORA W PODŁOŻACH
MINERALNYCH ...............................................................................................................................6
1. Optymalizacja parametrów klimatycznych ................................................................6
2. Przygotowanie i wyposażenie obiektów do uprawy...................................................7
3. Ogólne warunki uzyskania rozsady dobrej jakości ....................................................8
4. Wymagania i zasady zmian nawożenia standardowego w uprawie pomidorów pod
osłonami w podłożach mineralnych ........................................................................10
4.1 Ogólne stężenie składników (EC) – pożywka, podłoża .....................................11
4.2 Stężenie składników w pożywce zależnie od fazy wzrostu roślin......................11
4.3 Zapotrzebowanie na składniki zależnie od fazy wzrostu roślin..........................13
4.4 Dodatkowe indywidualne wymagania odmian...................................................15
4.5 Wymagania nawozowe odmian szczepionych ..................................................17
4.6 Wpływ warunków na prawidłowe odżywienie roślin ..........................................17
5. Nawadnianie i dozowanie pożywek.........................................................................18
6. Dobór odmian pomidorów do bezglebowej uprawy w podłożach mineralnych........19
III. AGROTECHNICZNE ELEMENTY INTEGROWANEJ PRODUKCJI POMIDORA W PODŁOŻACH
ORGANICZNYCH...........................................................................................................................19
1. Ogólne wymagania .................................................................................................19
2. Metody uprawy........................................................................................................20
2.1 Uprawa na słomie .............................................................................................20
2.2 Uprawa w substratach torfowych ......................................................................21
2.3 Uprawa na trocinach .........................................................................................22
2.4 Uprawa na korze drzew iglastych......................................................................22
2.5 Uprawa na matach z włókna kokosowego ........................................................23
2.6 Miejsce produkcji...............................................................................................24
3. Dobór odmian pomidora do bezglebowej uprawy w podłożach organicznych ........25
IV. DODATKOWE ELEMENTY INTEGROWANEJ PRODUKCJI NIEZALEŻNIE OD
STOSOWANEGO PODŁOŻA ........................................................................................................25
1. Naturalne zapylanie kwiatów przy wykorzystaniu trzmiela ziemnego......................25
2. Wykorzystanie odporności na choroby i szkodniki oraz siły wzrostu podkładek
rozsady szczepionej................................................................................................26
3. Stosowanie nawozów i środków ochrony roślin wpływających na poprawę wzrostu i
rozwoju pomidorów w Integrowanej Produkcji ........................................................26
3
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
4. Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne w Integrowanej Produkcji pomidora pod osłonami
................................................................................................................................27
V. OCENA WZROSTU I ROZWOJU ROŚLIN - FITOMONITORING..................................................27
1. Parametry prawidłowej oceny wzrostu i rozwoju roślin (fitomonitoringu):................28
2. Czynniki pobudzające do wzrostu generatywnego..................................................29
3. Czynniki pobudzające do wzrostu wegetatywnego .................................................29
4. Zapis ocenianych parametrów ................................................................................29
VI. OCHRONA PRZED ORGANIZMAMI SZKODLIWYMI ..................................................................30
1. Choroby ..................................................................................................................32
2. Szkodniki.................................................................................................................39
VII. ZBIÓR OWOCÓW, PRZECHOWYWANIE I PRZYGOTOWANIE DO SPRZEDAŻY ...................44
1. Zbiór i przygotowanie do sprzedaży........................................................................44
2. Przechowywanie owoców .......................................................................................44
3. Warunki transportu pomidorów ...............................................................................45
TABELE PODŁOŻY, ODMIAN ORAZ ŚRODKÓW ZALECANYCH W INTEGROWANEJ
PRODUKCJI...................................................................................................................................46
4
Metodyka: Integrowana Produkcja pomidorów pod osłonami
kwiecień 2005 r.
WSTĘP
Integrowana Produkcja (IP) stanowi system gospodarowania uwzględniający wykorzystanie
w sposób zrównoważony postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie i nawożeniu
roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego. Istotą
Integrowanej Produkcji jest, zatem otrzymanie satysfakcjonujących producenta i konsumenta plonów
między innymi warzyw uzyskiwanych w sposób niekolidujący z ochroną środowiska i zdrowiem
człowieka. Strategia jej jest bardziej skomplikowana niż powszechnie stosowanej produkcji metodami
konwencjonalnymi. W możliwie największym stopniu wykorzystuje się w procesie Integrowanej
Produkcji naturalne mechanizmy biologiczne wspierane poprzez racjonalne wykorzystanie środków
ochrony roślin.
W nowoczesnej technologii produkcji rolniczej stosowanie nawozów i środków ochrony roślin jest
konieczne i niezmiernie korzystne, ale niekiedy może powodować zagrożenie dla środowiska.
W Integrowanej Produkcji natomiast, szczególną uwagę przywiązuje się do zmniejszenia roli środków
ochrony roślin, stosowanych dla ograniczenia agrofagów do poziomu niezagrażającego roślinom
uprawnym, nawozów i innych niezbędnych środków potrzebnych do wzrostu i rozwoju roślin, aby
tworzyły one system bezpieczny dla środowiska, a jednocześnie zapewniały uzyskanie plonów
o wysokiej jakości, wolnych od pozostałości substancji uznanych za szkodliwe (metale ciężkie,
azotany, środki ochrony).
Wszystkie zasady dotyczące Integrowanej Produkcji mieszczą się w Kodeksie Dobrej Praktyki
Rolniczej (DPR) a jedną z ważniejszych jest integrowana ochrona roślin. W integrowanej ochronie
metody biologiczne, fizyczne i agrotechniczne są preferowanymi sposobami regulowania poziomu
zagrożenia chorobami, szkodnikami i chwastami. Powinna ona stwarzać uprawianym roślinom
optymalne warunki wzrostu i rozwoju, a chemiczne metody powinny być stosowane tylko wtedy, gdy
nastąpi zachwianie równowagi w ekosystemie lub, gdy stosując inne polecane w integrowanej
ochronie metody nie dają zadawalających rezultatów. Stosowanie środków chemicznych powinno być
prowadzone w oparciu o zasadę „tak mało, jak to jest możliwe i tak dużo jak tego wymaga sytuacja".
Szczególna rola ochrony roślin w Integrowanej Produkcji została podkreślona w przyjętych
w Polsce regulacjach prawnych, zgodnie, z którymi całokształt działań w tym zakresie nadzoruje
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin iNasiennictwa. Przepisy dotyczące IP są ujęte
w następujących dokumentach:
- Ustawa z dnia 18 grudnia 2003, o ochronie roślin, (Dz. U z 2004 r. Nr 11, poz. 94, z późn. zm.),
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 r., w sprawie integrowanej
produkcji, (Dz. U 2004, Nr 178, poz. 1834),
W wymienionych przepisach określono zasady uzyskania certyfikatu Integrowanej Produkcji, sposób
przeprowadzania szkoleń i kontroli upraw. Do wszystkich czynności kontrolnych w zakresie IP
upoważnione są inspektoraty ochrony roślin i nasiennictwa. Jednym z elementów okresowej kontroli
jest dokonywanie przeglądu plantacji, maszyn, urządzeń ipomieszczeń wykorzystywanych
w integrowanej produkcji, pobieranie prób roślin, materiału siewnego i środków ochrony w celu
poddania ich analizom laboratoryjnym oraz sprawdzenie prawidłowości prowadzonej przez
producenta dokumentacji i ewidencji dotyczącej integrowanej produkcji danego gatunku warzyw.
Producent prowadzący IP ma obowiązek dokumentowania na bieżąco swojej działalności,
obejmującej wszystkie zabiegi agrotechniczne z ochroną roślin włącznie w Notatniku Integrowanej
Produkcji. Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym
znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Warzywa wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji
cieszą się na rynku większym popytem i gwarantują wyższe dochody. W najbliższych latach eksport
warzyw, sprzedaż hurtowa i detaliczna oraz dla przemysłu staną się niemożliwe bez certyfikatu.
I. OGÓLNE WYMAGANIA AGROTECHNICZNE W INTEGROWANEJ
PRODUKCJI
Integrowana Produkcja pomidora pod osłonami wymaga kompleksowego wprowadzenia
agrotechnicznych elementów integrowanej uprawy, co pozwala na regulowanie wzrostem i rozwojem
uprawianych roślin oraz właściwe ich odżywianie, a w efekcie na uzyskanie wcześniejszych,
wyższych i jakościowo lepszych plonów, ponadto przedłużenia okresu uprawowego do 10 – 12
miesięcy w ciągu roku. Silna, prawidłowo odżywiona roślina o odpowiedniej proporcji wzrostu
5
Plik z chomika:
fineasz29
Inne pliki z tego folderu:
WYMAGANIA POMIDORA (Skład pożywki).pdf
(35 KB)
POMIDORY - JAK UZYSKAĆ 55 kg z metra.pdf
(150 KB)
UPRAWA POMIDORÓW.pdf
(726 KB)
BORÓWKA WYSOKA.doc
(103 KB)
WINOROŚL(1).doc
(104 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balkony
budownictwo
Chwasty i zioła
drzewa
Iglaki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin