Zatrucia pokarmowe i biegunka podróżnych.pdf

(46 KB) Pobierz
Zatrucia pokarmowe i biegunka podróżnych
Zatrucia pokarmowe i biegunka podróżnych
Agnieszka Wroczyńska
Zatrucia pokarmowe i biegunka podróżnych to jedne z najczęstszych problemów zdrowotnych
nękających turystów. W ciągu pierwszych tygodni pobytu w krajach tropikalnych biegunka
przytrafia się mniej więcej co drugiemu podróżnikowi, a powszechność tej przypadłości sprawiła iż
doczekała się ona licznych, barwnych określeń lokalnych takich jak „zemsta Montezumy”, czy
„klątwa faraona”.
Do tak częstego występowania biegunki u podróżujących w krajach rozwijających się i ciepłych
strefach klimatycznych przyczynia się z pewnością wątpliwy poziom higieny przygotowywania
posiłków oraz problemy z dostępem do uzdatnionej biologicznie wody pitnej w tych rejonach.
Niestety, konieczność spędzenia urlopu w toalecie może wywołać nie tylko obiad zakupiony u
ulicznego sprzedawcy – nierzadko również restauracje w luksusowych hotelach mogą przyprawić
turystę o pokarmowy problem. Niekiedy jednak nieprzyjemne objawy wywołane są wyłącznie
miejscowym sposobem przyprawiania potraw albo zmianą pory przyjmowania posiłków podczas
podróży. Dlatego też, u około 10% turystów biegunka zdarza się także w krajach Europy
Zachodniej i Ameryki Północnej, którym trudno zarzucić wiele jeśli chodzi o warunki sanitarne.
Zapobieganie biegunce podróżnych
Istnieją sposoby, dzięki którym można próbować uniknąć biegunki podróżnych w krajach o niskim
poziomie higieny. Oto one:
·
spożywaj zawsze świeżo przygotowane, gorące posiłki
·
unikaj potraw trzymanych długo w wątpliwych warunkach, bez chłodzenia
·
unikaj pożywienia, które nie było poddane obróbce termicznej – tj. potraw surowych,
sałatek, nieobranych owoców itp
·
zwracaj uwagę także na czystość naczyń , na których podano posiłek
·
nie spożywaj posiłków przyrządzanych „na ulicy”
·
unikaj lodu dodawanego do napojów, jako że często przygotowywany jest on z wody o
wątpliwej jakości
·
nie jedz niedogotowanych jajek, mięsa i owoców morza , unikaj
niepasteryzowanego mleka i produktów z niego przyrządzanych
·
pij tylko gorące płyny lub napoje w fabrycznie zamkniętych butelkach lub
przegotowaną bądź filtrowaną wodę
·
używaj uzdatnionej pod kątem drobnoustrojów wody do mycia zębów
Tę dosyć długą listę można podsumować w postaci łatwej do zapamiętania i często przytaczanej w
przewodnikach turystycznych zasady: „ugotuj, zaparz, obierz lub zapomnij”. Brzmi prosto,
jednak z pewnością nie jest łatwo wcielić ją w życie na widok sałatki z mango i kokosa u ulicznego
sprzedawcy lub zimnego soku ze świeżych owoców z lodem w skwarze tropiku.
Uzdatnianie wody w podróży
Wiele osób przed wyjazdem w egzotyczne rejony zastanawia się nad sposobem uzdatniania wody
do picia. Najwygodniej i najbezpieczniej jest kupować wodę mineralną i napoje zapakowanych
butelkach. Niewiele jest rejonów świata, gdzie turysta nie znajdzie możliwości takiego zakupu. W
wypadku wątpliwości warto sprawdzić, czy opakowanie jest fabrycznie zapakowane, w praktyce
jednak oszustwa i prywatne „rozlewnie” wody mineralnej ze studni za domem zdarzają się bardzo
rzadko. Jeśli jednak tego typu napoje okażą się niedostępne na trasie podróży można skorzystać z
własnych środków uzdatniania wody. Sprawdzoną i skuteczną metodą jest jej przegotowanie –
zwykle wystarczy doprowadzić wodę do wrzenia i gotować ją ok. minuty, natomiast w górach okres
gotowania należy wydłużyć ze względu na spadek temperatury wrzenia w warunkach obniżonego
ciśnienia atmosferycznego. Do innych sposobów walki z drobnoustrojami w wodzie należy
uzdatnianie chemiczne za pomocą tabletek i płynów dostępnych w sklepach podróżniczych lub
filtrowanie wody, co ze względu na rozmiary filtrów przydatne jest głównie podczas podróży
stacjonarnych, kiedy to ilość bagażu ma mniejsze znaczenie.
1
30007959.001.png 30007959.002.png
Biegunka podróżnych
Stosując się rygorystycznie do wszystkich powyższych wytycznych możemy zminimalizować szansę
pojawienia się biegunki w podróży, ryzyko jednak nigdy nie zniknie zupełnie. Niestety,
drobnoustrojów gołym okiem nie widać i nie zawsze jesteśmy stanie odpowiednio ocenić
bezpieczeństwo posiłku. I choć wśród szczepień ochronnych mamy do dyspozycji kilka szczepionek
chroniących przed zakażeniami przenoszonymi drogą pokarmową (np. przeciwko WZW typu A i
durowi brzusznemu), to jednak jak dotąd nie istnieje skuteczna szczepionka przeciwko typowej
biegunce podróżnych, która byłaby dostępna w Polsce.
Zwykle nie jest również zalecane przyjmowanie profilaktycznych antybiotyków zabezpieczających
przed tą przypadłością (tak jak robi się to w przypadku)
Pocieszającą wiadomością jest fakt, że w większości przypadków biegunka podróżnych przebiega
łagodnie i najczęściej przemija nawet bez leczenia w ciągu kilku dni – co oczywiście nie zadowoli
turystę, który dysponuje tygodniem urlopu. Do rzadkości należą sytuacje, kiedy dolegliwości
pokarmowe związane są z poważniejszymi schorzeniami, takimi jak dur brzuszny, czy ameboza i
inne inwazje pasożytnicze. Zazwyczaj problem wywoływany jest przez bakterie i z odpowiednio
wyposażoną apteczką turysta jest w stanie szybko z nim sobie poradzić. Przed podróżą w rejony o
wysokim ryzyku wystąpienia biegunki warto więc poznać nie tylko zasady zapobiegania, ale i jej
2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin