S.DOC

(4493 KB) Pobierz
Solanka mojej mamy

SABAT DAL Z GUDŻARATU

 

1,5 szklanki sabat dalu, 1/2 szklanki czerwonej fasoli namoczonej na noc, 2 kawałki kory cynamonowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany, ew. 2 łyżki indyjskich łagodnych pikli z mango

 

Fasolę i sabat dal umyj, zalej 5 szklankami wody, wrzuć korę cynamonową i gotuj pod przykryciem 1-1,5 godz., aż ziarna fasoli będą miękkie i dadzą się rozetrzeć pomiędzy palcami. Drewnianą łyżką rozetrzyj jak najwięcej ugotowanej fasoli o ścianki garnka, dodaj masło, koncentrat pomidorowy, pikle, przykryj i gotuj 45 minut. Gdy dal zgęstnieje, dodaj śmietanę i sól do smaku.

 

Saltkjöt og baunir

 



1 szklanka żółtego łuskanego groszku, 1 szklanka posiekanej cebuli, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 i 1/2 kg solonej jagnięciny z kością, 1/2 kg brukwi, 1/2 kg ziemniaków, 1/4 kg marchewki, świeżo zmielony pieprz, sól - opcjonalnie


Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to właśnie trudne wszędzie poza Islandią, to możemy przygotować ją samemu (przepis poniżej). Groszek wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. zagotować, dodać cebulę i tymianek. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę, częściowo przykryć i mieszać od czasu do czasu. Dodać 1 kawałek mięsa do zupy. Pozostałe mięso ugotować osobno do miękkości. Pozostawić zupę gotującą się przez pół godziny. W międzyczasie obrać warzywa i posiekać je w dużą kostkę. Wrzucić je do zupy i gotować następne 25 min., czasem mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Kiedy warzywa i mięso są miękkie, doprawić potrawę pieprzem i ewentualnie solą. Mięso wyjąć z zupy i podawać osobno.

 

SAMBAR TOOR DAL Z POŁUDNIOWYCH INDII

 

1 szklanka łuskanego toor dalu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka masła, 1 łyżka pasty z tamaryndy *, 1/2 szkl. świeżego startego kokosa, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, 1/2 małego chili, 2 łyżki sambar masali, natka kolendry lub pietruszki

 

* Tamarynda to bardzo kwaśne owoce drzewa tamaryndowca. Sprzedawane są suszone, sprasowane w bloki lub jako pasta. W tym przepisie można ostatecznie zastąpić je sokiem z 1 cytryny.

Toor dal umyj dokładnie i namocz w 4 szklankach gorącej wody na 4 godz. Odcedź, zalej 5 szklankami zimnej wody, dodaj kurkumę i masło, zagotuj na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Tamaryndę namocz w 1/3 szklanki gorącej wody. W blenderze zmiksuj kokos, cukier, chili i 1/2 szklanki zimnej wody, dołóż rozpuszczoną tamaryndę i dodaj to wszystko pod koniec gotowania do dalu. Na patelni rozgrzej olej i smaż gorczycę, mieszając. Gdy zacznie strzelać, wsyp sambar masalę, zamieszaj. Połącz z gotującym się dalem. Posól do smaku i posyp posiekaną natką.

 

 

Sardyńska zupa selerowa

 


obrazek potrawy
cebula, ząbek czosnku, 30 dag wołowiny (mostek), 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 dag selera naciowego, 1 I gorącej wody, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki, 2 kromki chleba tostowego, łyżka masła, 10 dag świeżo startego sera parmezan lub pecorino


Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w garnku i smaż w nim warzywa z mięsem przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
Seler umyj i oczyść; łodygi pokrój w plasterki grubości 1 cm. Kawałki selera dodaj do mięsa i duś razem przez 5 minut. Następnie wlej gorącą wodę, dopraw solą i papryką. Zupę gotuj na małym ogniu dalsze 30 minut. Chleb pokrój w kostkę, przysmaż na złocisty kolor i zalej gorącą zupą. Osobno podaj stary ser.

 

Serowa na bulionie


Zobacz powiększenie

15 dag żółtego sera typu cheddar, litr bulionu wołowego (może być z kostki), 2 cebule średniej wielkości, 2-3 łyżki kremówki lub Ramy Cremefine, po łyżce mąki i sklarowanego masła, 1-2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina, natka pietruszki, sól


Drobno posiekaną cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Mieszając, wsypać mąkę, a po chwili powoli wlać trochę zimnego bulionu, wymieszać i przelać zasmażkę do garnka z wrzącym bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać utarty ser i mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, starannie wymieszać z winem i śmietaną, przyprawić solą, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami. 100 g - 95 kcal.

 

 

Serowa zupa



na 4 porcje

2 serki topione śmietankowe (2x 100 g), 1 por, 1,5 litra wody, 2 kostki rosołowe (z kurczaka), 2-3 bułki, 150 g masła

 

Por (jasną część) umyć i przekroić wzdłuż. Połówki pokroić na półksiężycowe talarki. Wodę zagotować, wrzucić kostki rosołowe i pokrojony por. Gotować tak długo aż por będzie miękki. Do zupy przez sitko przetrzeć serki topione polewając je wywarem. Bułkę lub chleb pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, dorzucić kawałki bułki, zrumienić. Zupę podawać w miseczkach posypaną grzankami.

 

Shorba



400g jagnięciny (albo kurczaka), 2 cebule, 3 spore pomidory, 1 świeża papryka, 1/2 średniej cukini, puszka ciecierzycy (albo ok. 50g świeżej, wcześniej namoczonej i ugotowanej), 2 średnie ziemniaki, ok. 100g makaronu nitki, 1 łyżka posiekanej mięty (lub płaska łyżeczka suszonej), 1 łyżka posiekanej kolendry (lub 3/4 łyżeczki zmiażdżonych suszonych nasion), sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżeczki pasty pomidorowej (np. ajwar firmy Rolnik), kilka łyżek oliwy

 

 

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażyć razem. Obrać sparzone wcześniej wrzątkiem pomidory, pokroić je w kostkę i wymieszać z mięsem i cebulą. Wszystko zalać wodą kilka cm nad poziom warzyw. Dodać pokrojoną na krótsze kawałki fasolę szparagową, sól, pieprz oraz pastę z papryki. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dołożyć do zupy cząstki ziemniaków. Następnie dodać cząstki papryki oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Wrzucić posiekane zioła, paprykę w proszku, na koniec dodać odsączoną ciecierzycę oraz połamany na krótsze nitki makaron. Gotować ok..5 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać od razu

 

Shorba z mięsem - arabska zupa z jagnięciny

 



50 dag pomidorów, 20 dag jagnięciny bez kości, 20 dag makaronu (nitki), 5 dag ciecierzycy, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 cukinia, 1 cebula, 1 pęczek świeżej kolendry, 1/2 selera korzeniowego, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżki słodkiej papryki, 1/4 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 litra wody, cytryna do dekoracji


Ciecierzycę namocz i odstaw na całą noc. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń nasionka i zmiksuj. Mięso pokrój na kawałki, a obrane warzywa - ziemniak, marchewkę, cukinię i seler - w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę. Kolendrę pokrój w paseczki. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, smaż około 10 minut. Potem dodaj zmiksowane pomidory, połowę kolendry, pieprz, paprykę, cynamon i sól. Gotuj razem przez chwilę, a następnie wlej wodę. Zagotuj, włóż ciecierzycę i warzywa. Przykryj i gotuj 30 minut. Jeśli potrzeba, uzupełniaj wyparowaną wodę. Do zupy włóż makaron, gotuj jeszcze 15 minut. Posyp resztą kolendry, udekoruj plasterkami cytryny.

 

Shorba - zupa arabska

 

Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 9,5 godz.

50 g grochu włoskiego, 2 łyżki oliwy, 2 średniej wielkości cebule, 450 g jagnięciny na gulasz (ew. wołowina lub kurczak), 5-6 pomidorów, 125 g fasolki szparagowej, 2 średniej wielkości kartofle, 125 g świeżego bobu, 1 łyżka świeżej mięty, 1 łyżka świeżej kolendry, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki pasty pomidorowej, 2,5 l wody, 1 średniej wielkości cukinia, 1 zielona papryka, 100 g cienkiego makaronu, sól, pieprz.

 

Groch zalać woda i odstawić na 8 godz. Odcedzić. Oliwę wlać do garnka i postawić na średnim ogniu. Cebule pokroić i podsmażyć na oliwie. Mięso pokroić w kostkę, a następnie podsmażyć z cebula, mieszając od czasu do czasu. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, posiekać i wymieszać z mięsem. Fasolki szparagowe przekroić na pól, kartofle pokroić na cząstki i dodać z bobem do reszty. Listki mięty i kolendry oddzielić od korzonków. Korzonki związać sznureczkiem i wrzucić do garnka. Dodać groch, pieprz, paprykę oraz pastę pomidorowa rozpuszczona w wodzie. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zakryć do polowy i gotować, aż groch będzie miękki (ok. 1 godz.). Posolić. Z papryki usunąć nasiona, a następnie pokroić wraz z cukinia na cząstki. Dodać do zupy i zalać odpowiednia ilością wody, aby zakryła jarzyny na 5 cm powyżej ich poziomu. Doprowadzić do wrzenia. Spróbować i przyprawić, jeśli potrzeba. Zmniejszyć ogień, częściowo zakryć i gotować następne 20 min. 4. Posiekać liście mięty i kolendry. Pokruszony makaron wsypać do zupy i gotować przez 5 min. Wyjąć związane korzonki ziół, a następnie dodać posiekane liście. Od razu podawać. Zamiast jagnięciny można użyć wołowiny lub kurczaka oraz dodać marchewkę i zielony groszek.

 

"SIEMIENIATKA" - Śląska zupa 

 

30 dag ziaren konopi dokładnie płuczemy. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy (bez soli) przez ok.30 min. Ziarna zaczną pękać i będę wyraźnie miękkie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy, ale nie wylewamy wody! Zostawiamy ją "na później". Odsączamy konopie i przystępujemy do sedna sprawy, czyli przecierania ugotowanych konopi przez sitko. Może istnieją bardziej nowoczesne metody, ale niestety ich nie znam. Chodzi o to, żeby oddzielić otoczkę ziarna od tego, co w środku. Przecieramy, przelewamy trochę wodą (tą z gotowania), przecieramy i znów dodajemy trochę wody. Oczywiście nie wrzucamy wszystkich ziaren na sitko za jednym razem, musimy mieć trochę miejsca na manewry łyżką. Kiedy już stwierdzimy, że zostały na sitku same (prawie) "skorupki", wyrzucamy je i ładujemy do sitka następną porcję konopi. Jeśli zabraknie nam wywaru można dodać zwykłej wody. Konsystencja tego, co pozostaje w garnku powinna być dość gęsta, ale nie jak śmietana, może jak bardzo rzadkie ciasto na naleśniki. Z 30 dag będzie ok.1,5 litra zupy. No i teraz już z górki. Trzeba ugotować to co otrzymaliśmy (15 min) razem z przekrojoną na pół cebulą i łyżką masła. Cebulę później wyjmujemy, przyprawiamy solą i Wegetą. Podaje się z ugotowaną osobno kaszą. U mnie w domu z jęczmienną, najczęściej podgrzewam zupę bardzo mocno, i zalewam nią zimną kaszę. Siemieniotka ma tzw. specyficzny smak, troszkę goryczki. Trzeba spróbować, żeby stwierdzić czy nam pasuje. Ja przepadam za nią, jest świetna właśnie w Święta, kiedy przesłodzimy się makowcami, sernikami itp. Przygotowujemy ją tylko na Wigilię. Może ktoś się skusi?

 

Skandynawska zupa z owoców dzikiej róży


obrazek potrawy

50 dag owoców dzikiej róży, 1,51 wody, otarta skórka z jednej cytryny, łyżeczka soku z cytryny, 3-4 łyżki drobno posiekanych migdałów, 10 dag cukru, 1,5 łyżki mąki kukurydzianej, 4-5 łyżek śmietany


Oczyszczone i umyte owoce zalej wodą z otartą skórką z cytryny i pogotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, przetrzyj przez sito, wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj. Następnie dodaj rozprowadzoną w 1-2 łyżkach zimnej wody mąkę kukurydzianą i - mieszając - gotuj dalej na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje. Po przestudzeniu wlej sok z cytryny i śmietanę, wymieszaj, i odstaw w zimne miejsce. Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekanymi migdałami.

 

Słodka zupa nic


Przepis na Słodka zupa nic

5 jaj, 1 litr mleka, szczypta soli, 4-5 łyżek cukru, łyżeczka Cukru wanilinowego

 

Połowę mleka zagotuj w płaskim, szerokim rondlu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wrzące mleko (na małym ogniu) wykładaj łyżką pianę z białek. Mleko ze sparzonym białkiem odstaw z ognia. Teraz ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Zagotuj resztę mleka i dalej ubijaj żółtka, dodając po trochu wrzące mleko. Białko odgarnij na bok, wlej do mleka sparzone żółtka. Zupę wystudź i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Słodka zupa migdałowa



Składniki na 4 porcje

15 dag migdałów w płatkach, 4 szklanki mleka, 10 łyżek cukru, łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki śmietany 22%, kawałek kory cynamonu, 4 kromki chleba tostowego, łyżka masła

 

Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Migdały zrumienić na suchej patelni. Śmietanę połączyć z mąką, wlać mleko, dodać migdały, zagotować stale mieszając. Wyjąć cynamon. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni lub w brytfannie w temp. 180°C. Zupę podawać z grzankami.

 

Słodka zupa nic

 


obrazek potrawy
5 jaj, 1 litr mleka, szczypta soli, 4-5 łyżek cukru, łyżeczka Cukru wanilinowego


Połowę mleka zagotuj w płaskim, szerokim rondlu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wrzące mleko (na małym ogniu) wykładaj łyżką pianę z białek. Mleko ze sparzonym białkiem odstaw z ognia.
Teraz ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Zagotuj resztę mleka i dalej ubijaj żółtka, dodając po trochu wrzące mleko. Białko odgarnij na bok, wlej do mleka sparzone żółtka. Zupę wystudź i wstaw na godzinę do lodówki.

 

SOCZEWICA Z WARZYWAMI



30 dag soczewicy, 1 marchew, 4 ziemniaki, 2 dag margaryny, 4 dag wędzonego boczku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, natka pietruszki, 1 łyżka Vegety, pieprz, sól

 

Przebraną i umytą soczewicę namocz i ugotuj w słonej wodzie. Na rozgrzanej margarynie przesmaż drobno pokrojony boczek i cebulę, dodaj pokrojoną w plasterki marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i majeranek. Wszystko razem duś od czasu do czasu dodając wody, dopóki wszystko nie zmięknie. Następnie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, ugotowaną soczewicę, pieprz, Vegetę i w miarę potrzeby trochę wody. Gdy potrawa będzie gotowa dodaj siekanego czosnku i natkę pietruszki. Można podawać z gotowanymi kiełbaskami.

 

Soczewicowa z wędzonym kurczakiem


Zobacz powiększenie

kostka bulionu z kury lub wołowego, pół paczki krojonej włoszczyzny mrożonej, 20 dag czerwonej soczewicy, duże udko wędzonego kurczaka, 4 ziemniaki, 2-3 ząbki czosnku, łyżka majeranku, łyżeczka lubczyku, 2 łyżki oleju, posiekana natka pietruszki, pieprz, sól


Włoszczyznę włożyć do garnka, wlać 6 szklanek zimnej wody. Soczewicę starannie wypłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka z włoszczyzną i gotować 25-30 min. Z udka kurczaka wyjąć kości, zdjąć skórę, a mięso pokroić w kostkę. Mniej więcej po 15 min gotowania dodać do zupy kostki bulionowe, mięso kurczaka oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania, (gdy soczewica zacznie się rozpadać) dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lubczyk i majeranek, doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką.

 

Soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

 

6 porcji:

3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej), 50 dag ziemniaków, 15 dag boczku wędzonego, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mała cebula, łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól


Soczewicę wypłucz, osącz, włóż do garnka i zalej 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler). Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 25 minut. W tym czasie pokrój w paski boczek i przesmaż z posiekaną cebulą. Dołóż go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotuj. przypraw sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekaną natką. Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba wówczas dodać trochę masła). Równie smaczna jest ugotowana w ten sam sposób zupa grochowa (groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, potem osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą).

 

Solanka po lwowsku



2 cebule, 20 dag boczku wędzonego, 30 dag kiełbasy zwyczajnej, 30 dag kiełbasy swojskiej, 6 ogórków konserwowych, po 20 dag oliwek zielonych i czarnych, 1 nerka wołowa lub wieprzowa, 1 łyżka przecieru pomidorowego, kilka plastrów cytryny, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku.

 

Cebule i boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ogórki konserwowe również pokrój w kostkę i dodaj do boczku i kiełbasy. Wrzuć 2 plastry cytryny ze skórką, dolej wodę i duś 15 minut. Następnie dodaj czarne i zielone oliwki, przypraw pieprzem, solą i słodką papryką, podlej wodą i dodaj przecier pomidorowy. Na koniec dodaj trzykrotnie przegotowaną (bardzo ważne!) i pokrojoną w kostkę nerkę i gotuj jeszcze 20 minut. Przypraw do smaku i podawaj z plasterkiem cytryny.

 

Solferino

Litr wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego, kawałek jasnej części pora, dwa ziemniaki, mała puszka groszku, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2/3 szklanki śmietany Rama Cremefine, 2 żółtka, łyżka posiekanego koperku, cukier, pieprz i sól


Do wrzącego wywaru włożyć por oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzony groszek i przecier. Zupę zagotować, dodać koperek, zdjąć z ognia i zmiksować, po czym przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaciągnąć żółtkami najpierw wymieszanymi ze śmietaną, a potem z niewielką ilością gorącej zupy. Rozlać do bulionówek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub z ugotowanymi małymi kulkami wyciętymi z ziemniaków. 100 g - 60 kcal

 

Solferino



4 porcje:

4 szklanki bulionu warzywnego (z kostki), kawałek jasnej części pora, 2 ziemniaki, mała puszka groszku, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki śmietany 22-proc, 2 żółtka, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin