MICHAł TOMBAK RADZI.doc

(47 KB) Pobierz

MICHAł TOMBAK RADZI

Jak jeść, by Ŝyć długo i zdrowo? Mniej jeść, bo wychodzi na to, Ŝe przy

pomocy łyŜki i widelca kopiemy sobie grob-twierdzi prof. Michał

Tombak. Dieta rozdzielna to jego zdaniem najrozsądniejszy sposob

zdrowego jedzenia.

Według prof. Michała Tombaka istnieje pięć głownych przyczyn, ktore

niszczą zdrowie człowieka

-zaniedbany kręgosłup

-nieprawidłowe oddychanie

-brak wewnętrznej higieny ciała

-nieprawidłowe odŜywianie

-brak umiejętności szczęśliwego Ŝycia

JeŜeli dodamy do tego coraz powszechniejsze przekonanie wspołczesnych

onkologow, Ŝe rak jest zemstą natury za nieprawidłowo spoŜywane posiłki

— to warto zastanowić się, co zmienić w naszych posiłkach, by Ŝyć długo i

zdrowo.

NASZE BŁĘDY PRZECIW NATURZE

-Panie profesorze. Na czym polega podstawowy błąd, jaki popełniamy na

co dzień, jedząc śniadania czy obiady?

-Nasze posiłki moŜemy podzielić na cztery grupy: białka ( mięso, ryby, jaja),

węglowodany ( chleb, miod, cukierki, ziemniaki), tłuszcze ( masło, olej,

smalec) i pokarmy roślinne ( warzywa, owoce, soki). Cały problem polega na

tym, Ŝe węglowodany zaczynamy trawić juŜ w ustach, białka w Ŝołądku,

potrawy roślinne w jelicie cienkim.

-Co się stanie, gdy na obiad zjemy mięso z ziemniakami?

-Zaczniemy mieć kłopoty z trawieniem. Na strawienie ziemniaka trzeba

godziny, na strawienie mięsa od 3 do 7 godzin. Organizm niepotrzebnie traci

energię na trawienie roŜnych pokarmow w roŜnym czasie, a przecieŜ mogłby

ten czas wykorzystać na inne czynności Ŝyciowe lub walkę z chorobami.

-Weźmy na przykład kanapkę, ktora kaŜdy z nas zjada na śniadanie:

biały chleb posmarowany masłem, na to wędlina. Co w tym złego?

-To, Ŝe chleb naleŜy do węglowodanow, masło do tłuszczow, a wędliny do

grupy białek. Połączenie tych produktow do cięŜki orzech do zgryzienia dla

naszego systemu trawienia. W Ŝołądku i dwunastnicy muszą wytworzyć się

roŜne soki trawienne, oddzielne dla białka i węglowodanow. Masło hamuje

2

ich działanie. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale przyrządzajmy je w

zgodzie z prawidłowymi zasadami łączenia pokarmow.

-PrzecieŜ nie kaŜdy z nas musi być wegetarianinem?

-Ale ja do tego nie namawiam. Namawiam do przestrzegania umiaru w

jedzeniu. NajwaŜniejsze pytanie dla człowieka, ktory wchodzi w XXI wiek

brzmi: co człowiek powinien jeść i jak powinien jeść? Umiejętność

prawidłowego odŜywiania to wielka sztuka. Polega na prawidłowym

komponowaniu czyli łączeniu pokarmow.

CO TO JEST DIETA ROZDZIELNA

Zasady diety rozdzielnej zostały opracowane przez dr Haya jeszcze w latach

trzydziestych. Opiera się ona na trzech regułach, ktore moŜna określić filarami

zdrowia:

-naleŜy spoŜywać osobno produkty białkowe, osobno węglowodanow

-Jeść wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spoŜywcze

-utrzymywać rownowagę kwasowo-zasadową w organizmie

Według dr Haya złe zestawianie produktow spoŜywczych prowadzi do

nadmiernego obciąŜenia trzustki, co powoduje opoźnienia i zaburzenia

trawienia.

Nieprawidłowo zestawione poŜywienie obciąŜa takŜe wątrobę, ktora

przetwarza, rozkłada, magazynuje i przekazuje dalej składniki naszego

pokarmu.

CO MOśNA ŁĄCZYĆ?

Najkrocej: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Oto

prawidłowe połączenia pokarmow.

Mięso — zielone warzywa

Chleb, ziemniaki — zielone warzywa

Zielone warzywa — wszystkie białka

Orzechy — zielone warzywa, kwaśne owoce

Jaja — zielone warzywa

Tłuszcze zwierzęce — wszystkie rośliny zboŜowe

Rośliny zboŜowe — zielone warzywa

Rośliny strączkowe — zielone warzywa

Owoce niekwaśne — kwaśne mleko, jogurt

Kwaśne owoce — orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce

3

NAJGORSZE POŁĄCZENIA

Polegają na jednoczesnym spoŜywaniu białka z węglowodanami i są

niebezpieczne dla zdrowia. Oto one.

Mięso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miod

Chleb — wszystkie białka, owoce, cukry

Zielone warzywa – mleko

Jaja — mleko, skrobia, słodycze, kwaśne produkty

Tłuszcze zwierzęce – wszystkie białka

Rośliny zboŜowe – wszystkie białka, słodycze, mleko

JAK JEŚĆ CZYLI KAWA NA ŁAWĘ

PowyŜsze wyliczenia mogą wydawać się skomplikowane, stąd podajemy

przykłady prawidłowo skomponowanych posiłkow.

-Stek z gotowanymi warzywami

-Ryba z marchewką

-Jaja sadzone z sałatką warzywną

-Ser Ŝołty z pomidorem, papryką i kiszonym ogorkiem

- Szynka ze szparagami

-Chleb z sałatką warzywną

-kasza z gulaszem warzywnym

-ziemniaki z warzywami z wody

-ryŜ z warzywami

-makaron z warzywami w sosie pomidorowym

ILE NALEśY JEŚĆ?

Kiedy zapytałem prof. Tombaka, ile naleŜy jeść – z wdziękiem odparł, Ŝe

im mniej, tym lepiej. Od umiarkowanego jedzenia jeszcze nikt nie umarł,

ludzie chorują i umierają z przejedzenia.

U większości z nas Ŝołądek rozciągnięty jest do nienaturalnych rozmiarow,

jemy 5 do 10 razy więcej, niŜ potrzebuje tego nasz organizm. Ten

organizm usiłuje Ŝyć według zakodowanych praw natury, my na okrągło

uczymy go obŜarstwa i lenistwa.

-Jak przerwać ten błędny krąg?

-Zrezygnować ze stereotypu, Ŝe dobry obiad polega na tym, Ŝeby na

talerzu był kawał tłustej łopatki, ogromna ilość ziemniakow i surowka. IleŜ

przyjemniej zjeść kawałek gotowanego kurczaka, trochę brukselki,

marchewki i kiszony ogorek.

-Czy lepiej zrobić to zdecydowanie i nagle?

-Wszystkim czytelnikom moich ksiąŜek zalecam stopniowe przechodzenie

4

na dietę rozdzielną. Zacznijcie od codziennego wypicia dwoch szklanek

naturalnego soku dziennie. Do obiadow dodawajcie coraz więcej warzyw i

sałatek. W ciągu trzech miesięcy odchodźcie od duŜej ilości mięs. KaŜdy

posiłek poprzedzajcie sokiem. Zacznijcie na śniadania spoŜywać warzywa

i owoce, na obiad surowki, sałatki, kasze z masłem lub gotowane warzywa.

Na kolację surowki, biały ser, ryby, jaja. Jeśli w ciągu dnia odczuwacie

głod, jedzcie suszone owoce zimą, latem czereśnie, truskawki, śliwki,

arbuzy, gruszki. Kiedy takie jedzenie będzie wam coraz bardziej

smakować, zaczniecie wracać do zdrowia.

ILE NALEśY JEŚĆ?

Lepiej być szczupłym niŜ otyłym. Tylko, dlaczego droga do tego jest tak

trudna i rzadko skuteczna. Odmawiamy sobie posiłkow i przyjemności,

zrzucamy po parę kilo, jesteśmy wciąŜ głodni i ze złości zaczynamy znowu

jeść?

-Wszystkie diety odchudzające są trudne do przestrzegania. Dlatego na

rynku pojawiły się roŜnorodne preparaty farmaceutyczne, ktore zamiast

nas mają zrzucić zbędne kilogramy. Po dwoch, trzech miesiącach ich

stosowania wracamy do nadwagi, nie zdając sobie sprawy ze szkod, jakie

poniosły wątroba, trzustka czy Ŝołądek.

-A co z modnymi sposobami, polegającymi na łączeniu diety 1000

kalorii i ćwiczeń na siłowni?

-Jak piszę w swojej ksiąŜce, taka metoda przypomina bicie batem ledwo

Ŝywego od cięŜkiej pracy konia, ktory juŜ nie ma sił, a ciągle go biją. Nie

było i nie ma diet cud.

-To co zostaje puszystym?

-Otyłość to nie tylko niezgrabna figura, to cięŜka choroba, ktorą trzeba

leczyć długo i cierpliwie. NajwaŜniejsze, by zrozumieć, Ŝe prawdziwą

przyczyną nadwagi i otyłości są nasze złe przyzwyczajenia, nałogi i błędy

w komponowaniu pokarmow.

-Jakie?

-Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia, przyzwyczajenie do picia

podczas posiłkow, przyzwyczajenie do jedzenia produktow mącznych i

słodyczy, przyzwyczajenie do wadliwego łączenia pokarmow,

przyzwyczajenie do leŜenia po jedzeniu, przyzwyczajenie do siedzącego

trybu Ŝycia, przyzwyczajenie do jedzenia podczas oglądania telewizji i

jedzenia w stanach podenerwowania, przyzwyczajenie do jedzenia przed

snem lub w nocy, przyzwyczajenie do jedzenia produktow rafinowanych, z

puszki, konserwowanych, wędzonych. Proszę zobaczyć, ile razy uŜyliśmy

słowa: przyzwyczajenie!

CZY MOśNA ODBUDOWAĆ PRAWIDŁOWE TRAWIENIE

5

MoŜna i w tym celu prof. Michał Tombak zaleca przeprowadzenie kuracji

imbirowej, wywodzącej się ze tradycji medycyny tybetańskiej.

Kuracja jest prosta i zaleca się ją szczegolnie osobom starszym.

W nieduŜym naczyniu naleŜy rozetrzeć 4 łyŜki stołowe sproszkowanego

imbiru i zmieszać je ze 150 g przetopionego masła. Po uzyskaniu

jednolitej masy naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Mieszankę naleŜy spoŜywać przed śniadaniem przez dziesięć dni w

następującej ilości.

Pierwszy dzień: poł łyŜeczki od herbaty

Drugi dzień: 1 łyŜeczka

Trzeci dzień: 1,5 łyŜeczki

Czwarty dzień: 2 łyŜeczki

Piąty dzień: 2,5 łyŜeczki

Szosty dzień: 2,5 łyŜeczki

Siodmy dzień: 2 łyŜeczki

Osmy dzień: 1,5 łyŜeczki

Dziewiąty dzień: 1 łyŜeczka

Dziesiąty dzień: 0,5 łyŜeczki.

CO DALEJ?

No właśnie, co dalej?

-Po kuracji naleŜy zacząć prawidłowo łączyć produkty, rezygnować z

pokarmow konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo

obciąŜać organizm wysiłkiem fizycznym. Mam tu na myśli spacery,

ktore powinny osiągnąć od 5 do 10 km dziennie.

-Co wtedy?

-W ciągu sześciu miesięcy schudniecie Państwo od 10 do 20 kg,

tłuszcz zamieni się w mięśnie, skora będzie gładka i bez zmarszczek,

znikną podbrodek i obwisły brzuch, a z otyłego Smakosza zostanie

tylko nazwisko...

DIETA KONTRA NOWOTWORY

6

Czy profilaktyka raka za pomocą zdrowego odŜywiania jest moŜliwa?

Zasada jest prosta — tłumaczy Michał Tombak. Po pierwsze, pokarm nie

moŜe zawierać substancji rakotworczych. Po drugie, w jedzeniu powinny

znajdować się substancje, ktore chronią przed rakiem.

-Nadmiar tłuszczu i mięsa sprzyja przemianie zdrowych komorek w

rakowe. Szczegolnym zagroŜeniem są produkty wędzone, takie jak

kiełbasy, szynki, polędwice, boczki, ryby wędzone “na zimno”.

Przypominam, Ŝe w 50 g kiełbasy wędzonej znajduje się nieraz taka sama

ilość substancji rakotworczych, jak w dymie z paczki papierosow, lub

powietrzu, ktore mieszkaniec duŜego miasta wdycha w ciągu 4 dni.

-Czy istnieje jakaś specjalna dieta przeciwrakowa?

-Tak: mniej jeść. Zwiększyć spoŜycie marchwi, czerwonej papryki,

pietruszki, szpinaku i brokułow. W zimie naleŜy jeść więcej kiszonej

kapusty i owocow cytrusowych. Niedocenione kasze, rośliny strączkowe

oraz buraki, ktore zawierają duŜo selenu. Chciałbym podkreślić, Ŝe Ŝadna

dieta nie daje pełnej obrony przed rakiem, ale za jej pomocą moŜemy w

duŜym stopniu się przed nim zabezpieczyć. Bo wychodzi na to, Ŝe przy

pomocy widelca i łyŜki kopiemy sobie grob.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin