Kolorowa sałatka, Sałatka z makaronem i szynką.doc

(23 KB) Pobierz
Kolorowa sałatka Aleex

Kolorowa sałatka Aleex  

 

1 średnia kapusta pekińska

1 większa papryka

biała część pora średniej wielkości

5 jajek

5 ogórków kiszonych

1 puszka kukurydzy

1 puszka groszku

sól, pieprz, kwasek cytrynowy

majonez (najlepiej kielecki) 

 

1. Kapustę oczyścić i poszatkować, przełożyć do miski.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kosteczkę.

3. Oczyścić por, przeciąć na pół, pokroić w półtalarki.

4. Paprykę, najlepiej czerwoną, pokroić w kosteczkę.

5. Odsączyć kukurydzę i groszek z zalewy, przełożyć do reszty składników.

6. Ogórki kiszone pokroić w kostkę, można je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

7. Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą kwasku cytrynowego.

8. Połączyć z majonezem. Najlepszy jest kielecki, ma ostry smak i świetnie podkreśla smak sałatki.

 

 

Sałatka z makaronem i szynką 

 

pół paczki kolorowego makaronu świderki

2-3 pomidory

kilka ogórków konserwowych

pół puchy kukurydzy

czerwona papryka

ok. 20 dag szynki

kilka plastrów sera

sól, pieprz, ostra papryka

koperek albo pietruszka

 

Makaron ugotować na niezupełnie miękko, przelać zimną wodą i zostawić na kwadrans, żeby podsechł. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, tak samo z papryką, ogórkami i szynką, a serek żółty w cienkie kwadraciki.

Dorzucić kukurydzę, posiekany koperek i zalać sosem.

 

Sosy:

1.Pojemniczek śmietany wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu, czubatą łyżeczką musztardy i przyprawami: solą, pieprzem, ostrą papryką.

2.Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i mieszanką ziół do sałatek. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin