CHRUPIĄCE KROKIETY ZIEMNIACZANE
1. Podpisz produkty potrzebne do wykonania krokietów:
……………………………. ………………………………… ………………….. ………………………….. ………………………………
……………………………… ……………………….. ………………………………… …………………………. ………………………………
……………………………… …………………………… ……………………… ………………………. ………………………………………….
2. Etapy pracy:
a) Ziemniaki ugotować w………………………………………….. obrać ze skórki i zmielić przez maszynkę.
b) Wyrobić ciasto dodając mąkę, jajko surowe, masło i sól.
c) Ciasto rozwałkować………………………………….. na oprószonej mąką…………………………………….. i pokroić na prostokąty.
d) Przygotować farsz z jajek ugotowanych na …………………………………………. i posiekanych, wymieszanych ze szczypiorkiem i majonezem lub śmietaną.
e) Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcje……………………………………………………………………………, zrolować i zakleić brzegi.
f) Krokieciki obtoczyć w ……………………………………………………………………………………………………..
g) Smażyć na rozgrzanym …………………………………….. z obu stron na złoty kolor.
h) Podawać z sosem ……………………………………………………………….. i świeżymi surówkami.
pomidorowym
oleju
bułce tartej
farszu jajecznego
twardo
stolnicy
wałkiem
mundurkach
magda.wer