Składniki na 30 ciastek:
· 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
· 1 szklanka cukru
· 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
· pół szklanki mąki
· 1/4 łyżeczki soli
· kakao do oprószenia - około 2 łyżek
Składniki na krem:
· 3/4 szklanki serka mascarpone
· 1/4 szklanki cukru pudru
· 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
· pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
· 170 g czekolady deserowej
Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.
Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.
Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.
Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnoscią sprawi, że zmiękną
Krem do przełożenia:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.
Smacznego :)
ozuma119