Şiş kebab
Wspaniały, aromatyczny kebab, pozwala odbyć podróż sentymentalną do słonecznej Turcji. Tradycyjna baranina i mnóstwo przypraw nadają potrawie niesamowity smak. Polecam!!!
składniki1 kg baraninymarynata:duża szczypta (czubate pół łyżeczki) cynamonuduża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminkuduża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)duża szczypta pieprzu cayenneduża szczypta ostrej papryki duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)duża szczypta tymianku - najlepiej świeżegokilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)2 łyżki przecieru pomidorowego50-75 ml oliwy z oliweksóldodatkowo:pudełko pomidorków koktajlowychsposób przygotowaniaMięso umyć, wykroić błonki i chrząstki, a następnie pokroić w kostkę o boku około 1,5 - 2cm. Wszystkie przyprawy zmieszać ze sobą, posypać nimi mięso, dodać oliwę z oliwek, czosnek, przecier pomidorowy, oraz sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Następnie mięso nabijać na szpady do kebabu, lub ewentualnie, na patyczki do szaszłyków. Pomiędzy kawałki mięsa można nabijać pomidorki koktajlowe.Piec na grillu węglowym, elektrycznym, lub ułożone na blaszce na najwyższym poziomie piekarnika elektrycznego (wyposażonego w opiekacz), tuż pod spiralą grill’a, pozostawiając uchylone drzwiczki.Co parę minut, należy zmieniać stronę przewracając mięso. Cykl pieczenia to mniej więcej 4 razy po 5 min, z każdej strony.Ewentualnie można również spróbować zrobić kebab na patelni. Smacznego!!!dodatkowe informacjeKebab można przygotować z innego mięsa, wówczas nie będzie on jednak tak tradycyjny jak barani kebab turecki.
ozuma119