- Duszone piersi kurczaka w sosie z białego wina z kawałkami selera naciowego. Taki seler nie ma bulwy. Składa się z grubych, esencjonalnych łodyg i smakuje o wiele delikatniej niż zwykły seler. Bez problemu dostaniesz go w większych sklepach.
Przekrój piersi kurczaka ukośnie na dwie części. Wlej do rondla olej i podgrzewaj aż będzie gorący, następnie dodaj masło i czekaj, aż się rozpuści. Wrzuć kurczaka na pieniące się masło i usmaż na złocisty kolor. Pokrój cebulę i marchewkę na talarki o grubości 3 mm. Seler naciowy pokrój nieco drobniej. Wrzuć wszystkie warzywa do rondla i duś wszystkie składniki razem z kurczakiem. Po kilku minutach dodaj wino, bulion, liść laurowy, pietruszkę i tymianek. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak, aby oderwało się to, co przylgnęło do spodu garnka. Duś całość na małym ogniu około 25-35 minut, do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Aby kurczak smakował jeszcze bardziej wiosennie, można go podać z duszonymi rzodkiewkami. Wprawdzie przepis na duszone rzodkiewki podałem już w ostatnim newsletterze, ale na wszelki wypadek przypominam go raz jeszcze: Zaraz będzie wiosna i pojawią się rzodkiewki, więc już teraz proponuje prosty przepis na rzodkiewki inaczej. To potrawa-dodatek, która daje urozmaicenie wizualne tego, co dzieje się na talerzu. Obetnij i umyj rzodkiewki. Wrzuć je do rondla, dodaj masło, wodę, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś 10 min. Odstaw rondel z ognia. Niech postoi kilka minut w temperaturze pokojowej.
· Kurczak:
· 1 i 1/2 piersi kurczaka
· sól i pieprz do smaku
· 1 marchewka
· 1 cebula
· 1 seler naciowy
· 1/4 masła
· 2 szklanki białego wytrawnego wina
· 1 szklanka bulionu drobiowego
· świeży lub suszony tymianek
· świeża pietruszka
· liść laurowy
· 1 łyżka oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy)
· Rzodkiewki:
· 1 pęczek rzodkiewek
· 1 łyżka masła
· 1/2 sklanki wody
ozuma119