Wiosenny kurczak w winie.doc

(28 KB) Pobierz
Wiosenny kurczak w winie

Wiosenny kurczak w winie

- Duszone piersi kurczaka w sosie z białego wina z kawałkami selera naciowego.
Taki seler nie ma bulwy. Składa się z grubych, esencjonalnych łodyg i smakuje o wiele delikatniej niż zwykły seler. Bez problemu dostaniesz go w większych sklepach.

Przekrój piersi kurczaka ukośnie na dwie części.
Wlej do rondla olej i podgrzewaj aż będzie gorący, następnie dodaj masło i czekaj, aż się rozpuści. Wrzuć kurczaka na pieniące się masło i usmaż na złocisty kolor.

Pokrój cebulę i marchewkę na talarki o grubości 3 mm. Seler naciowy pokrój nieco drobniej.
Wrzuć wszystkie warzywa do rondla i duś wszystkie składniki razem z kurczakiem.
Po kilku minutach dodaj wino, bulion, liść laurowy, pietruszkę i tymianek.
Wymieszaj wszystko dokładnie, tak, aby oderwało się to, co przylgnęło do spodu garnka.
Duś całość na małym ogniu około 25-35 minut, do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Aby kurczak smakował jeszcze bardziej wiosennie, można go podać z duszonymi rzodkiewkami. Wprawdzie przepis na duszone rzodkiewki podałem już w ostatnim newsletterze, ale na wszelki wypadek przypominam go raz jeszcze:

Zaraz będzie wiosna i pojawią się rzodkiewki, więc już teraz proponuje prosty przepis na rzodkiewki inaczej. To potrawa-dodatek, która daje urozmaicenie wizualne tego, co dzieje się na talerzu.

Obetnij i umyj rzodkiewki. Wrzuć je do rondla, dodaj masło, wodę, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś 10 min. Odstaw rondel z ognia. Niech postoi kilka minut w temperaturze pokojowej.

Produkty potrzebne do przepisu

·         Kurczak:

·         1 i 1/2 piersi kurczaka

·         sól i pieprz do smaku

·         1 marchewka

·         1 cebula

·         1 seler naciowy

·         1/4 masła

·         2 szklanki białego wytrawnego wina

·         1 szklanka bulionu drobiowego

·         świeży lub suszony tymianek

·         świeża pietruszka

·         liść laurowy

·         1 łyżka oleju z pestek winogron (może być słonecznikowy)

·         Rzodkiewki:

·         1 pęczek rzodkiewek

·         1 łyżka masła

·         1/2 sklanki wody

·         sól i pieprz do smaku

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin