SALSA
(kuchnia meksykańska)
1 główka czosnku, zmiażdżona, 3/4 filiżanki posiekanego cilantro (włoska pietruszka), 4 filiżanki pomidorów z puszki, rozgniecionych, 6 świeżych pomidorów, posiekanych, 2 cebule, posiekane, 1/3 filiżanki soku z marynowanej papryki jalapeno
8 marynowanych papryk jalapeno, drobno posiekanych uwaga, bardzo piekące! Mieszamy czosnek, pietruszkę, pomidory, cebulê i sok z papryki. Dodajemy papryczki. Ponownie mieszamy.
Salsa
"Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z chipsami z tortlllas. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsa to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku."
Na 4 bardzo dojrzale pomidory można dodać 1 cebule albo więcej, jak kto lubi, 1 małe jalapeno bez nasion, 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli. Najlepiej wychodzą kawałki wielkości grochu-fasoli.
Wszystko wymieszać i schłodzić kilka godzin, aż się przegryzie. Wskazówki i uwagi: Można podawać do jajecznicy, do burritos, do sałaty z kapusty, do tortillas zapiekanych z serem, quesadilla), fasoli i innych meksykańskich dań. Widziałam Meksykan, którzy podgrzewali tortilla, smarowali kwaśną śmietaną i salsą, zwijali i jedli. Spróbowałam - bardzo dobre. Robię to czasem na szybki lunch. Ja również czasami dodaje posiekany ogórek, ale wtedy jest to moja spolszczona wersja. Jeśli się ma żółte pomidory, można zrobić mieszana z czerwonymi albo nawet same żółte, ładnie wygląda. Salsę należy przygotowywać i przechowywać w szklanych naczyniach, do 1 tygodnia w lodowce.
Salsa al aceto (Sos octowy)
1 pęczek natki, 1/2 obranej cebuli, 1 łyżka kaparów, 125 ml (1/81) octu winnego, 250 ml (1/4 l) oliwy, sól, pieprz
Natkę, cebulę i kapary posiekać. Dolać ocet i oliwę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do gotowanego mięsa.
Salsa al aglio (Sos majonezowy z czosnkiem)
4 żółtka, sok z 1 cytryny, sól, 500 ml (1/21) oliwy, 2 obrane ząbki czosnku
Żółtka utrzeć z sokiem cytrynowym i solą. Nie przerywając ucierania, dolewać powoli oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Podawać do gotowanej ryby, zup rybnych i przystawek.
Salsa ananasowo-pomidorowa
pomidory bez skórki 8 szt., ananas w plastrach 3 szt., papryka chili 2 szt., miód 2 łyżki, zgnieciony czosnek 1 główka, sól, świeża kolendra
Grillować plastry ananasa tak, aby były ugotowane, ale jeszcze twarde. Resztę składników włożyć do blendera i zrobić z nich sos, a następnie dodać pokrojoną w kostki cebulę i wszystko wymieszać.
Salsa cytrusowo-borówkowa
1 szklanka borówki amerykańskiej, 1 różowy grapeifrut, 1 pomarańcza, pół małej ostrej papryczki, 1 średnia czerwona cebula, świeżo wyciśnięty sok z cytryny - ok. 1 łyżka, oliwa z oliwek - ok. 2 łyżki, sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz
Borówki przebieram i płuczę. Cebulę kroję w piórka, a papryczkę w drobną kostkę. Grapefruita i pomarańczę obieram ze skóry i usuwając pestki i białe błonki dzielę ma małe kawałki. Mieszam je z borówkami, cebulą, papryką i przyprawiam cukrem, solą, pieprzem i oliwą. Podaję z rybą z grilla.
20 dag orzechów włoskich, 5 dag orzeszków piniowych (albo migdałów), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżki bulki tartej, szklanka mleka, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta pieprzu
Zmiksować wszystkie suche składniki. Dodawać oliwę i mleka ciągle miksując. Podgrzać bardzo ostrożnie. Połać sosem świeżo ugotowany makaron.
Salsa dipomodori (Sos pomidorowy)
500 g pomidorów, 7 łyżek oliwy, 1 obrany ząbek czosnku, 1 seler naciowy, 1 marchewka, 1 obrana cebula, sól, pieprz, 2 liście bazylii
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć czosnek, zdjąć z patelni. Seler i marchewkę oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać, usmażyć razem z selerem i marchewką. Dodać pomidory, gotować 2 minuty na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Bazylię pokroić w cienkie paski, dodać do sosu. Podawać do makaronu, ryżu, polenty, omletów i jajek.
Salsa fresca
Świeży sos meksykański, bez gotowania Na jedną osobę
2 pomidory, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka kolendry świeżej, 1 łyżka soku cytrynowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 malej ostrej papryczki lub kilka kropel oleju chilli
Pomidory i cebule pokroić na małe kawałeczki wielkości paznokcia. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem na godzinę lub dłużej. Podawać do każdego meksykańskiego dania.
Salsa (sos pomidorowy na ostro)
Ok. 1-2 kg pomidorów, 3 małe papryki chilli, 1 łyżeczka soli
Można zrobić samemu w sezonie "pomidorowym": ok 1-2 kg pomidorów gotować z dodatkiem 3 łyżek wody i kiedy będą miękkie dodać 3 małe papryki chilli oraz 1 łyżeczkę soli. Przetrzeć przez sito i gorący sos podgrzewać jeszcze przez chwile po czym przekładać do słoików na gorąco. Można pasteryzować.
2 duże pomidory, 1 czerwona papryka puszka, 200 g słodkiej kukurydzy albo 175 g rozmrożonej kukurydzy, 2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry, 1 łyżeczka ostrego sosu np. Cholula, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki jasnej oliwy z oliwek, 300 g gotowanych, obranych krewetek, można też użyć rozmrożonych, 2 dojrzałe awokado, chipsy tortilla, do podania
Przekroić na połówki pomidory i paprykę. Posiekać na małe kawałki. Zmieszać w misce z pozostałymi składnikami oprócz awokado. Przykryć sałatkę i trzymać w lodówce do momentu podania. Na końcu obrać awokado, wyjąć pestki, posiekać i dodać do salsy. Przyprawić do smaku. Nałożyć do oddzielnych miseczek. Podać chipsy tortilla w dużej misce, żeby każdy mógł po nie sięgać
3/4 szklanki kukurydzy z puszki, 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli, 1/4 szklanki posiekanej papryki, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 chili jalapeno, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki świeżej kolendry, 2-3 łyżek oleju, 2 łyżki octu lub soku z limonki, 1 łyżeczka oregano
Na patelni podpiekamy, ciągle mieszając, kukurydzę przez ok. 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy w misce i pozostawiamy, na co najmniej godzinę
Salsa maionese (Sos majonezowy)
4 żółtka, sok z 1 cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, biały pieprz, 500 ml (1/21) oliwy
Żółtka utrzeć z sokiem cytrynowym, octem, solą i pieprzem. Nie przerywając ucierania, dolewać oliwę.
SALSA MEKSIKANA
salsa pomidorowa ostra Delecta, 5 dużych ziemniaków, 2 czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 1 puszka czerwonej fasoli 400g, 3 pomidory obrane ze skórki, 1 ząbek czosnku, po pół łyżeczki kolendry, kminku i tymianku, sól, słodka papryka, 2 łyżki oleju
Ziemniaki obrać i opłukać w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w talarki i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i parę łyżek wody. Po pięciu minutach dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę oraz salsę pomidorową ostrą. Dusić pod przykryciem przez 15 minut na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić do chwili aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy wrzucić odsączoną fasolę i doprawić do smaku.
Salsa meksykańska
1 cebula, kilka łyżek kolendry, 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 papryczki chilli, 4 piersi kurczaka, 4 pomidory, 1 puszka pomidorów pelati, sól i pieprz do smaku
Salsy super smakują z kurczakiem. To bardzo proste: piersi kurczęcia trzeba włożyć do garnka z wodą i z sokiem z limonki i postawić na malutkim gazie na ok. 10 minut. Wyjmuje się je, gdy są białe z wierzchu i surowe w środku. Potem kroi się piersi na ukośne 5 mm kawałki. Te kawałki smaży się na oleju i już. Najfajniej zrobić kilka rodzajów sals, żeby każdy kęs mięska maczać w innym sosie. Można też na patelni zmieszać gotową salsę z kurczakiem. Tak czy inaczej jest pysznie. Pokrój cebulę w malusieńką kosteczkę. Przekrój chilli wzdłuż na pół, usuń pestki, bardzo drobno posiekaj. Pokrój w kosteczkę pomidory pelati i świeże. Posiekaj drobno kolendrę. Przełóż wszystko do miski. Dodaj ocet i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Posól i dodaj pieprz do smaku.
Salsa mexicana
5 pomidorów (40 dag), 3 cebule (18 dag), 1 zielona papryczka chili, 1 szklanka posiekanej kolendry, sok z 1 limonki lub cytryny, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, (jeśli sos ma być ostry)
Warzywa umyj, obierz, drobno pokrój, wymieszaj z kolendrą, oliwą, solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki nawet na 2 dni. Podawaj z tortillą albo chipsami.
Salsa mocno owocowa a egzotyczna
dwie brzoskwinie z puszki, 4 krążki ananasa z puszki, pół papryki czerwonej lub zielonej, papryczka chilli, 4 łyżki oliwy - najlepiej z pestek winogron [może być dowolna o niezbyt intensywnym aromacie], pół pęczka szczypiorku, garść świeżej kolendry [niekoniecznie], sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki cukru
Najpierw owoce z puszek - dokładnie je osączam i kroję na raczej małe kawałki. Paprykę i papryczkę chilli pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na jeszcze drobniejsze kawałeczki. Dymkę zaś kroję na nie takie znowu malutkie kawałki. Pokrojone owoce i warzywa wrzucam do miski, dodaję oliwę, odrobinę soli, pieprzu, cukier i kolendrę i mieszam. Salsie dobrze zrobi kilkanaście minut w lodówce. Dodatkowe informacje Jeśli nie lubicie ostrych sosów, należy zrezygnować z papryczki chilli. Krojąc papryczkę należy bardzo uważać, że nie dotknąć ręką, która miała z nią kontakt oka - będzie bowiem bardzo piekło!
Salsa na ostro
na 4 porcje:
800 g Pomidorów całych bez skórki, 2 łyżki oliwy, 50 g cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka Vegety Pikantnej, 50 ml białego wina
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, rozdrobnione pomidory i Vegetę pikantną. Dusić na wolnym ogniu 15 minut. Gotować, stopniowo dolewając wody, aż potrawa osiągnie pożądaną gęstość. Gotową salsę posypać świeżą bazylią. Serwowanie: Ciepłą salsę można podawać z kopytkami, spaghetti lub z innego rodzaju kluskami.
Salsa pizzaiola, czyli sos pomidorowo-czosnkowy
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 60 dag obranych ze skórki pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 10 łyżek koncentratu pomidorowego, łyżeczka suszonego oregano, łyżka posiekanej świeżej bazylii, liść laurowy, 2 łyżki cukru, starty parmezan, seler naciowy, łyżeczka soli, czarny pieprz
Obraną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Osącz pomidory (sok zachowaj), a potem je drobno pokrój. W rondlu rozgrzej oliwę i - stale mieszając - zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem 2 minuty. Do rondla z cebulą włóż pomidory, seler, wlej sok i powoli dodawaj pozostałe składniki. sos zagotuj, zmniejsz ogień i nadal gotuj, stale mieszając, około godziny. sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu wyjmij z sosu listek laurowy, sos dopraw do smaku solą i cukrem. Posyp parmezanem.
SALSA POMIDOROWA
5 pomidorów, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, mała cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chilli, świeża kolendra i oregano
Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Dodaj oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chilli, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Ten meksykański przysmak możesz podawać z chipsami nachos, jak również z pokrojonymi w grube paski świeżymi warzywami – papryką lub ogórkiem. Salsa pomidorowa to także smakowity dodatek do chrupiącego selera naciowego.
Salsa pomidorowo – ananasowa
5 pomidorów, połowa świeżego ananasa, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, mała cebula, 3 ząbki czosnku, papryczka chili, świeża kolendra i oregano
Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno cebulę i chili, posiekane zioła i rozgnieciony czosnek. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
SALSA SŁODKO–KWAŚNA
5 pomidorów obranych, cebula, 4 plastry ananasa z puszki, 2 papryczki chilli, 2 łyżki miodu, pół główki czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki
Pomidory, papryczki, miód i czosnek zmiksuj razem, by powstał gładki sos. Ananasy i cebulę drobno posiekaj. Zmieszaj wszystko razem, dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Nie ma imprezy bez chipsów, a jak chipsy to tylko nachos. Ostre, serowe, czy solone, wszystkie smakują wyśmienicie w towarzystwie ognistej salsy!
można zrobić samemu w sezonie "pomidorowym":
ok 1-2 kg pomidorów gotować z dodatkiem 3 łyżek wody i kiedy będą miękkie dodać 3 małe papryki chilli oraz 1 łyżeczkę soli.
Przetrzeć przez sito i gorący sos podgrzewać jeszcze przez chwile po czym przekładać do słoików na gorąco.
Salsa texicana
500 g pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 zielone chilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 ml bulionu drobiowego, szczypta cukru, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek posiekać. Paprykę opiec, obrać ze skórki i pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Chilli oczyścić i pokroić w paski, razem z pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryką, koncentratem i bulionem gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu. Salsę doprawić cukrem, solą i pieprzem, wymieszać z pietruszką i chłodzić 30 minut.
3 posiekane pęczki naci pietruszki, 1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii, mięty i szczypioru, 2 łyżki kaparów, 4-6 filetów anchois, 2-4 posiekane ząbki czosnku, 3 kromki białego chleba bez skórki, 3 łyżki octu winn...
kasiulka11