Tzatziki.doc

(3142 KB) Pobierz
Tzatziki

Tajskie sosy do zakąsek



Sos chilli (w zależności od produktu wyjściowego może być łagodny lub wściekle ostry), ale dobry do maczania różnych rzeczy, chociażby sajgonek

1/3 szkl. Oleju, 2 szalotki, drobniutko posiekane, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 4 dag suszonych czerwonych chilli (najlepiej tajskich), bez nasionek i drobno, posiekanych (moje zostały zmielone w mikserze), 1/2 łyżeczki cukru palmowego


Sos chili Rozgrzać olej i wrzucić do niego szalotki i czosnek. Smażyć, aż się zrumienią. Dodać cukier i chilli. Smażyć jeszcze przez kilka sekund. Dobry do przechowywania. Może stać w lodowce nawet kilka tygodni




Sos czosnkowo-chilli (na pewno nie na pierwszą randkę, bo ostro ciągnie czosnkiem), dobry do sajgonek, placuszków rybnych. Dobrze się przechowuje w lodowce

4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę, 3 bird's eye chilli, 2 czerwone, 1 zielone (przygniecione lekko nożem lub tasakiem), 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru


Sos czosnkowo-chilli Składniki wymieszać.

 

Tajskie tzatziki czyli ajat



'relish' jest świetny jako przystawka do mięsa, ale doskonale spisaliby się jako dodatek do zwykłego ugotowanego ryżu. Jednym słowem- kuchnia tajska od najlepszej strony

Zagotować razem 4 łyżki octu ryżowego, 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody. Gdy płyn zacznie wrzeć, zredukować gaz. Gotować na b. wolnym ogniu przez 5 min., po czym płyn odstawić do ostudzenia, dodając do płynu 1 łyżeczkę sosu rybnego. Ogórka drobno posiekać, (jeśli bardzo 'ziarnisty', wyrzucić nasionka). Świeżą ostrą papryczkę drobno posiekać (można wyrzucić nasionka). Prażone orzeszki ziemne posiekać. Ogórek, papryczkę i orzeszki zalać ostudzoną zalewą octową.

 

Tamatar czatni Czatnej z pomidorów



8 dojrzałych pomidorów, 1 łyżeczka kminku indyjskiego, 4 łyżki wody, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki ghee, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy, 2-3 posiekane świeże chili, 1 szczypta asafetidy, 5 goździków, 1 łyżeczka soli, 2 liście laurowe, 4 łyżki brązowego cukru, 1 laseczka cynamonu (dł. 5 cm)

 

Pomidory sparzyć, przetrzeć je na puree z 4 łyżkami wody i odstawić. W średniej wielkości garnku rozgrzać ghee (na średnim ogniu) i wrzucić nasiona gorczycy. Przykryć. Kiedy przestaną strzelać, dodać inne przyprawy wraz z imbirem i mieszając smażyć przez minutę. Teraz włożyć do garnka puree z pomidorów razem z asafetidą i solą. Wymieszać drewnianą łyżką i odparowywać bez pokrywki na małym ogniu przez 20-30 minut. Początkowo mieszać od czasu do czasu, a później (gdy czatnej zacznie gęstnieć) częściej. Gdy czatnej jest wystarczająco odparowany, dodać cukier i zwię­kszyć ogień. Energicznie mieszać jeszcze przez 5 minut lub do chwili, kiedy czatnej będzie wyglądał jak gęsty sos pomidorowy. Wyjąć goździki, liście laurowe i laseczkę cynamonu. Przełożyć czatnej do miski i podawać, gdy ostygnie do temperatury pokojowej. Można serwować go razem z głównym posiłkiem lub jako sos do przekąsek. Czas przygotowania i gotowania: od 40 do 50 min

 

Tapenade


Tapenade

Włosi mają pesto, a Francuzi tapenade. To bardzo prosta, smaczna i zdrowa potrawa o prowansalskim pochodzeniu. Jej podstawą są czarne oliwki, kapary i anchois, ale dodatków do niej jest wiele: musztarda, czasem tuńczyk czy odrobina koniaku. Tapenadą można smarować pieczywo, faszerować warzywa, stosować jako dodatek do mięsa, do makaronu a nawet do pizzy

szklanka czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki kaparów, 3 łyżki oliwy z oliwek, 5 filecików anchois, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki tymianku, świeżo zmielony pieprz

 

Oliwki dokładnie odsączam z zalewy i chwilę miksuję (grudki są pożądane!) z kaparami i anchois powoli dolewając oliwę. Pastę przyprawiam sokiem z cytryny, tymiankiem i pieprzem. Podaję z grzankami.

 

tarator 1

 

150 ml pasty sezamowej (tahine [...] - generalnie są to zmielone ziarna, sezamowe z oliwa), 3 ząbki czosnku, 2 cytryny, 1/2 pęczka natki pietruszki – posiekanej, sól

 

Czosnek miażdżymy i rozcieramy ze solą, Cytryny wyciskamy i sok mieszamy z czosnkiem i dodajemy pastę sezamowa (najlepiej użyć do tego miksera). Dodajemy pietruszkę, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gesty, jeśli wyjdzie za gesty trzeba go rozcieńczyć woda. (pasuje do kefte i szaszłyków)

 

tarator bi eljoz (z migdałami)

 

150 ml pasty sezamowej (tahine [...] - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwa), 3 ząbki czosnku, 2 cytryny, 1/2 pęczka natki pietruszki – posiekanej, sól, 1 łyżeczka cukru, 30 g drobno posiekanych migdałów

 

Czosnek miażdżymy i rozcieramy ze solą, Cytryny wyciskamy i sok mieszamy z czosnkiem i dodajemy pastę sezamową (najlepiej użyć do tego miksera). Dodajemy pietruszkę, 1 łyżeczkę cukru i 30 g drobno posiekanych migdałów, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gesty, jeśli wyjdzie za gesty trzeba go rozcieńczyć wodą.

 

tarator bi ellaban (z jogurtem)

 

150 ml pasty sezamowej (tahine [...] - generalnie są to zmielone ziarna sezamowe z oliwa), 3 ząbki czosnku, 2 cytryny, 1/2 pęczka natki pietruszki – posiekanej, sól, 150 ml jogurtu, naturalnego

 

Czosnek miażdżymy i rozcieramy ze solą, Cytryny wyciskamy i sok mieszamy z czosnkiem i dodajemy pastę sezamowa (najlepiej użyć do tego miksera). Dodajemy pietruszkę + 150 ml jogurtu naturalnego, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos powinien być niezbyt gesty, jeśli wyjdzie za gesty trzeba go rozcieńczyć wodą.

 

Tarator bułgarski


Tarator bułgarski

3 długie ogórki, niepełna szklanka orzechów włoskich bez łupinek, 5 ząbków czosnku, pęczek koperku, 1 łyżka oliwy, 2 szklanki naturalnego jogurtu, sól

 

Ogórki obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, a gdy puszczą sok - odciskam jego nadmiar. Czosnek rozgniatam, miażdżę orzechy. Opłukany koperek drobno siekam. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję jogurt i przyprawiam oliwą i solą. Schładzam przed podaniem.

 

TARATOR (wg "Obst und Gemuese")

 

Proporcje podane dla 4 osób.

pół litra jogurtu, ćwierć litra kwaśnej śmietany (ewentualnie mleka), sól i pieprz do smaku, 3 utarte ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, ogórek sałatkowy, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

W misce ubić (lub zmiksować) jogurt ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem. W trakcie ubijania dodawać powoli oliwę. Pod koniec dorzucić obrany i posiekany lub utarty ogórek oraz koperek. Odstawić do lodówki. Podawać posypany orzechami.

 

Tzatziki



400 g świeżego ogórka, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g serka homogenizowanego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży koperek czosnek 

 

Obrany ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z serkiem, dodać soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Odcisnąć ze soku ogórek, dodać do serka. Doprawić świeżo przeciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wstawić do lodówki.  Przepis na 3 porcje. 1 porcja 139 kcal Czas przygotowania 10 min.

 

Tzatziki


Przepis na Sos tzatziki

Porcja dla 6 osób Przygotowanie 20 min.

375ml jogurtu, 2 ogórki, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oleju, oliwy, 1 łyżeczka soli


Ogórki obrać ze skóry, utrzeć na drobnej tarce, wycisnąć wodę, osolić. Czosnek posiekać i dodać wraz z jogurtem i octem winnym do ogórków. Dokładnie wszystko wymieszać. Dodać oliwę i jeszcze raz zamieszać. Przed podaniem można posypać papryką i przybrać oliwkami. Podawać schłodzone.

 

TZATZIKI:


Tzatziki

2 świeże ogórki, 250g jogurtu naturalnego,4 ząbki czosnku, 2 łyżki winnego octu, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól.

 

Czosnek posiekać, ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić.

 

Tzatziki



Czas przygotowania: 10 min. Stopień trudności: łatwy

jogurt naturalny, świeży ogórek, 1-2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, pieprz i sól

 

Zetrzyj obrany ogórek na tarce o drobnych oczkach. Odsącz ogórki. Wymieszaj je ze zmiażdżonym czosnkiem i oliwą z oliwek. Znowu wymieszaj wszystko z jogurtem. Na końcu dopraw do smaku.

 

Tzatziki Andrei



1 szklanka jogurtu, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 długi ogórek, 3-4 duże ząbki czosnku, posiekane, 4 łyżki oliwki extra-virgin, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1-2 łyżki posiekanego koperku (lub więcej, jak ktoś lubi), sol, pieprz sól smaku

 

Jogurt i śmietanę dobrze wymieszać. Ogórek obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce, odcisnąć jak najwięcej wody, dodać do jogurtu razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. dodatkowe informacje Konieczny do souvlaki, świetny dodatek do grillowanych mięs i warzyw, jako dip do chlebka pita lub warzyw...

 

tzatziki (Grecja)



2 szklanki odsączonego, zsiadłego mleka (lub naturalnego jogurtu), 2 długie i cienkie ogórki, 2 łodyżki suszonej lub świeżej mięty, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki oliwy, sól, pieprz, listki mięty do przybrania.

Wartość kaloryczna: jedna porcja =130 kcal

 

W durszlaku odsącz zsiadłe mleko. Zostaw je tam, przykryj lnianą ściereczką i dociśnij. Pozostaw je przez godzinę, dociśnięte ciężarem. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż. Łyżeczką oczyść z nasion. Pokrój je w cienką kostkę. Przełóż pokrojone ogórki do miseczki, posyp 3 łyżkami soli i odstaw na godzinę. Następnie odsącz ogórki w sitku. Jeśli masz świeżą miętę, posiekaj ją. Rozgnieć czosnek na miazgę. Wymieszaj zsiadłe mleko lub jogurt z ogórkami, miętą i czosnkiem. Powoli dodawaj oliwę i mieszaj, aż masa uzyska konsystencję gęstej, tłustej śmietany. Wstaw ją na godzinę do lodówki. Podawaj schłodzone, przybrane listkami mięty. Nasza rada: tzatziki jest znakomitym dodatkiem do grilowanego mięsa, ryb i warzyw. Doskonale komponuje się też z surowymi warzywami.

 

Tzatziki - sos jogurtowo-czosnkowy




4 porcje Czas przygotowania 10 min

400 ml gęstego naturalnego jogurtu, 1 duży ogórek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, biały pieprz, czarne oliwki do przybrania


Ogórek dokładnie umyć, wytrzeć, odciąć końce, a resztę zetrzeć ze skórką na drobnej tarce. Czosnek obrać, opłukać, zmiażdżyć z solą. Wymieszać jogurt z ogórkiem, czosnkiem i oliwą. Doprawić sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przybrać czarnymi oliwkami i podawać do mięs, ryb lub z chlebem pitta na przystawkę. Jeżeli nie mamy gęstego jogurtu, to możemy wymieszać 300 ml jogurtu z 10 dag koziego twarożku lub naturalnym serkiem homogenizowanym. Kto nie lubi ogórka ze skórką, może go obrać. Przed wymieszaniem z jogurtem ogórek można posolić, odstawić na 5 minut i odcisnąć z soku.

 

Tzatziki - sos jogurtowy



1/2 l jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego), 1 duży ogórek, 2 ząbki czosnku sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 pęczka koperku

 

Umyty ogórek razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć z jogurtem, doprawić solą, pie­przem oraz sokiem z cytryny. O Podawać tzatziki na zimno jako sos do przekąsek i mięs.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin