Winegret.doc

(1124 KB) Pobierz
Winegret - najpopularniejszy z dressingów

Winegret

 



2-3 gotowane ziemniaki, 1 gotowany burak, 1 gotowana marchewka, 2-3 kiszone ogórki, 10 dag szczypiorku lub cebuli dymki, 10 dag kiszonej kapusty, olej słonecznikowy, ocet, sól, pieprz Do dekoracji: krążki czerwonej cebuli, ćwiartki jajka na twardo, koperek, natka


Warzywa i ogórki pokrój w kostkę. Posiekaj szczypior, dodaj odciśniętą kapustę. Wymieszaj z olejem, przypraw do smaku octem, solą i pieprzem. Udekoruj.

 

Winegret cebulowy

 



4 porcje:

pół szklanki podstawowego sosu winegret, dymka ze szczypiorem, mała czerwona cebula, 2 łyżki białego wytrawnego wina, sól, biały pieprz


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Dymkę i czerwoną cebulę obierz i zetrzyj na tarce, szczypior drobno posiekaj. Do sosu podstawowego wlej wino, dodaj obie cebule i szczypior, ponownie dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

 

Winegret cytrynowy - Vinaigrette

 

Porcja na 2 osoby

2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka oleju z pszenicy, 2 łyżki soku z limonek, 3 łyżki z soku z pomarańczy, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego, 1 poszatkowany szczypiorek, 2 poszatkowane dymki, sól, pieprz, cukier


Składniki wymieszać i doprawić do smaku.

 

Winegret do ostryg



1 szalotka pokrojona w kostkę, sok z 1/2 cytryny, 6 łyżek czerwonego octu winnego, 3 łyżki oliwy, czarny pieprz

 

Składniki wymieszać

 

Winegret karmelowy



4 łyżki cukru rozpuścić na rozgrzanej patelni. Dodać 100 ml wody, 4 łyżki miodu, 6 łyżek soku z cytryny, gałązkę rozma­rynu i 3/4 szklanki oleju arachi­dowego. Gotować 2-3 minuty. Wymieszać z 2 łyżkami rodzy­nek i 2 łyżkami podprażonych pestek pinii lub słonecznika. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać z mozzarellą, pie­czonymi warzywami

 

 

 

 

Winegret kolorowy

 



4 porcje:

szklanka podstawowego sosu winegret, łyżeczka musztardy, po łyżce posiekanej papryki:, żółtej, czerwonej i zielonej, szczypta cukru


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Następnie dodaj do niego musztardę, drobno posiekane kolorowe papryki i wszystko razem dobrze wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku cukrem.

 

 

 

Winegret - najpopularniejszy z dressingów



3/4 szklanki oliwy lub oleju, ćwierć szklanki octu winnego lub soku z cytryny, łyżka musztardy, ćwierć łyżeczki pieprzu, pół płaskiej łyżki cukru, płaska łyżeczka soli.

 

Do takiego sosu Francuzi dodają - dla zaostrzenia smaku - kapary lub drobno posiekane korniszony (2 łyżki).

 

 

Winegret paprykowo-ziołowy

 



4 porcje:

pół szklanki podstawowego sosu winegret, łyżka drobno posiekanej żółtej papryki, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego szczypiorku


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.

 

Winegret podstawowy (klasyczny)

 



3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz


Sól i pieprz utrzyj z sokiem z cytryny (octem), dodaj oliwę i ucieraj, aż składniki się połączą. Ten podstawowy sos podaje się do zielonej sałaty, cykorii, surówek i gotowanych jarzyn, serwowanych na zimno. Uwaga! Oliwę i sok z cytryny (ocet) łączy się zawsze w proporcji 3:1.

 

Winegret słodko-kwaśny

 

4 porcje:

pół szklanki podstawowego sosu winegret, po łyżce miodu i musztardy, łyżeczka posiekanej świeżej bazylii, łyżeczka posiekanego koperku


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Do sosu podstawowego dodaj musztardę, miód i zieleninę, a następnie dokładnie wymieszaj.

 

Winegret z imbirem



Kawałek korzenia imbiru obrać i drobno posiekać. Dodać 3 łyżki cukru pudru, 10 łyżek so­ku z cytryny, łyżeczkę skórki startej z cytryny, 1,5 łyżeczki cur­ry i łyżkę posiekanej kolendry. Wymieszać z 2 łyżkami oleju se­zamowego, szklanką oleju sło­necznikowego i 100 ml wody. Doprawić do smaku solą.

Sos podawać do sałatek ryb­nych i drobiowych, wędlin

 

 

 

 

Winegret z musztardą



pół szklanki podstawowego sosu winegret, łyżka musztardy

 

Do sosu podstawowego dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Podawać do surówek i zielonej sałaty.

 

 

 

 

 

 

 

Winegret ziołowy

 

4 porcje:

pół szklanki podstawowego sosu winegret, dymka ze szczypiorem, łyżka musztardy chrzanowej, łyżeczka posiekanych listków estragonu, łyżeczka posiekanych listków oregano, cukier


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Dymkę umyj i drobno posiekaj. sos podstawowy wymieszaj z musztardą, dodaj dymkę oraz zioła, dopraw do smaku cukrem. Podawaj do surówek z warzyw.

 

Winegret zielony z chili

 



4 porcje:

szklanka podstawowego sosu winegret, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego koperku, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka posiekanej świeżej bazylii, pół łyżeczki chili, łyżka białego wytrawnego wina


Zacznij od przygotowania podstawowego sosu winegret: sól i pieprz utrzyj z łyżką soku z cytryny (lub octem winnym), dodaj 3 łyżki oliwy i ucieraj wszystko, aż składniki się połączą. Do przygotowanego już winegretu podstawowego dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.

 

Wiosenny Sos do Jajek


Wiosenny Sos do Jajek

4 jajka na twardo, sok z 3 cytryn, 1 szklanka śmietany, 2-3 pęczki drobnego szczypiorku, 1 łyżka startej cebuli, 1 pęczek natki pietruszki, 3-4 łyżeczki cukru pudru, 1-2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz do smaku

 

Wyciśnięty sok z 3 cytryn wymieszać ze śmietaną. Dodać drobniutko posiekany szczypiorek i pietruszkę. Dodać 1 łyżkę cebuli startej na tarce o drobnych oczkach, 1-2 łyżeczek chrzanu oraz cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobniutko posiekać dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.

 

Włoski sos sałatkowy



Sos ten ma typowy dla potraw włoskich smak tłoczonej na zim­no oliwy z oliwek oraz świeżej bazylii. Istnieje bardzo wiele wa­riantów tego sosu; proponowany przez nas podaje się do sałaty głowiastej z pomidorami.

 

2 małe szalotki obrać i zetrzeć na tarce. Posie­kać 2 łyżki listków bazylii. 3 łyżki wytrawnego białego wina i 1 łyżkę białego octu winnego wymieszać ze sporą szczyptą soli i świeżo zmielonego białego pieprzu; sól powinna się rozpuścić. Przygotowane składniki połączyć z 5 łyżkami oliwy z oliwek, ubijając trzepaczką. Sos dopra­wić do smaku solą i pie­przem.

 

Wspaniały sos koperkowo-musztardowy


3/4 szklanki oleju, 1 jajko, 4 łyżki musztardy francuskiej, pół pęczka kopru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki soku z cytryny, 150 ml śmietany kwaśnej


3 łyżki oleju, jajko, musztardę, posiekany drobno koperek, ocet, sok z cytryny i pieprz razem wymieszać mikserem, aż sos będzie gęsty. Miksując dodawać resztę oleju oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Można podawać jako dodatek do mięsa, drobiu albo ryb.

 

Wykwintny sos chrzanowy

 



3 łyżki utartego chrzanu, 2 jaja ugotowane na twardo, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany, łyżka soku z cytryny, cukier, sól

 

Z jaj wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko i ucierać z wlewaną po łyżeczce oliwą. Połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać do jaj, wędlin oraz zimnych mięs i ryb.

 

Wyśmienita ćwikła

 



1 kg buraków, 3 łyżki chrzanu, 2 winne jabłka, pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina, cytryna, kilka goździków, sól, cukier, gałązki natki pietruszki do dekoracji

 

Buraki umyć i ugotować lub upiec. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, przekroić, wycisnąć sok. Wystudzone buraki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tej samej tarce, co buraki. Wymieszać buraki z jabłkami i chrzanem. Do wina wsypać utłuczone goździki, zagotować na małym ogniu, wystudzić i przecedzić. Wlać do ćwikły. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować zieleniną.

 

Wyśmienity sos do udek z kurczaka

 

1/3 szkl. margaryny (roztopić), 1/3 szkl. Miodu, 2 łyżki musztardy, szczypta soli, 1 łyżeczka curry


Wymieszać wszystko razem połać udka (sos będzie bardzo gesty) Podczas pieczenia rozrzedzi się kurczaka w tymże sosie pieczemy godzinę i 20 nim. Wyjmując kurczaka po upieczeniu należy zlać sos do osobnego naczynia, po czym każdy konsument polewa kurczaka sosem w ilości odpowiedniej dla niego

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin