- Dostałem fajnego maila od studentów z prośbą o przepis na coś, co można zrobić bez wygrubaszonych mikserów i frytownic. W kuchni, w akademiku. Na zwykłej patelni. Jeszcze chcieli, żeby przepis był błyskawiczny. I za super małe pieniądze. Bardzo proszę. To jest francuski pain perdu czyli: odzyskany chlebek Na 6 osób: Czas przygotowania: 4 minuty
Jak to zrobić: 1. Podgrzej mleko i wymieszaj je w miseczce z cukrem zwykłym i waniliowym. 2. Ubij jajko. 3. Każdą kromkę chleba na króciutko zamocz najpierw w mleku (chodzi o to, żeby chleb się nie rozpadł), a potem w jajku. 4. Na patelni rozpuść masło. 5. Podsmaż kromki z obu stron na rumiany kolor. 6. Podawaj z cukrem pudrem, marmoladą albo gałką lodów. Bon appetit!
· 100 gr cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki
· 5 jajek
· 250 g masła
· 1/4l mleka
WILK725