- Aluminiowe kieszonki, w których można piec ryby albo warzywa, to patent z samymi zaletami. Po pierwsze i najważniejsze - nie trzeba zmywać. Po drugie - równie ważne - potrawy przyrządzane w kieszonkach przepięknie pachną - ponieważ podczas pieczenia zapach nie ma gdzie uciec. Jest szczelnie zamknięty. No i po trzecie - danie z kieszonki można przyrządzić sobie wszędzie - zarówno w domowym piekarniku jak i na ogrodowym grillu. Na przykład mintaj. Dla 4 osób: Czas przygotowania: 10 min. Czas grillowania: 10 min.
Jak to zrobić: 1. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół. Zeskrob nożem ziarenka i pomieszaj je z masłem. 2. Przekrój filet mintaja wszerz na pół. Każdy kawałek ryby posól, posyp pieprzem i przyprawami chińskimi 5 smaków. Wetrzyj je w rybę. 3. Obierz pomarańczę ze skóry i białej błonki. (Najlepiej odkrój czapeczkę z góry i ze spodu owocu, a następni odetnij nożem skórkę z każdej strony, nie zostawiając białych włókien.). Pokrój pomarańczę w 7 mm plastry. 4. Pas folii aluminiowej długości ok. 70 cm złóż wszerz na pół. Zawiń dwa naprzeciwległe brzegi. Chodzi o to, żeby uzyskać aluminiową kieszonkę, do której będziesz wkładał składniki do pieczenia. 5. Każdy filet posmaruj obficie z góry masłem waniliowym i połóż na niego plaster pomarańczy. 6. Do każdej kieszonki włóż po dwa filety z owocami. Zamknij ją zawijając górny brzeg i połóż na dobrze rozgrzanym grillu. 7. Kiedy kieszeń dobrze spuchnie od pary, która nie będzie miała ujścia, ryba jest gotowa. Bon Appetit!
· 600 g filetów z mintaja
· 2 laski wanilii
· 200 g masła
· 3 pomarańcze
· 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
· sól i biały pieprz
WILK725