Z tobą w kuchni II - Książka kucharska(1).txt

(178 KB) Pobierz
i
Redaktor odpowiedzialny: ALINA LEWI�SKA Setaretairz redakcji: MIROS�AWA GiRZESZAK Ok�adka, ilustracje, opracowanie graficzne:
JADWIGA LIPOWSKA
Redaiktor techniczny: BO�ENA SZYMANOWSKA Kotekta: Dorota Naglowska
> �       :..    � *   " '-�
Z TOB� W KUCHNI
Mmi: mam

OD REDAKCJI
I

i redakcji: Tygodnik przyjaci�ka" 00-490 Warszawa, ul. Wiejska 16, >8-24-ll wew. 247. Wydawca: Wydawnictwo �Wsp�czesne" RSW �Prasa-�ka-Ruch" 00-490 Warszawa, ul. Wiejska 12. Nak�ad 500 tys. egzemplarzy. 30 z�otych. Druk: Prasowe Zaik�ady Graficzne, ul. Armii Czerwonej 28 0 ��d�. �. 510/83, M-95                                                            \

Oddajemy w Twoje r�ce drug� ksi��eczk� z serii Biblioteczka �Przyjaci�ki". Jest to II cz�� �Z Tob� w kuchni", stanowi�ca uzupe�nienie pierwszej, niedawno przez nas wydanej. Mo�e te� by� traktowana jako zupe�nie oddzielna ksi��ka kucharska, pomagaj�ca prowadzi� domowe gospodarstwo w trudnym okresie. Przepisy na potrawy s� bardzo o-szcz�dne, cho� musimy si� przyzna�, �e w rozdziale �Domowe ciasta" nieco ponios�a nas fantazja. Ale przecie� bez odrobiny fantazji i szale�stwa �ycie by�oby bardzo smutne. Mamy nadziej�, �e ksi��ka spe�ni Twoje oczekiwania.
az w tygodniu
 ' w tygodniu,- kiedy bez po�piechu, wsp�lnie mo�ina w  wielu  rodzinach niedzielne  tradycje trudno pod-xz.yd^.. -.we   mi�so  musi   starczy�  ma   30   dni.   Ptroiponujemy iowaT'to�ciowe,. smaczne, niekt�re mo�e bardziej pracoch�onne, ne. Nie Oianacza to jednak, �e konieczne b�dzie sp�dzanie w aielnego  przedpo�udnia.  Niekt�re  czynno�ci  mo�na   wykona�  lepiej zaanga�owa� do pomocy wszystkich zdolnych do te�o de  to   z �wielkim  po�ytkiem   zw�aszcza  dla  m�odzie�y, ikt�ra it �otrzaska  si�"  z kuchni� i  cho� troch� nauczy gotowania.
iem naczy� i sprz�taniem  po obiedzie  trzeba  sprawiedliwie likich  domownik�w.  Warto   wprowadzi�   zwyczaj,   by   nie   sip�z-niedzielny obiad, a tak�e siada� do sto�u w bardziej zadbanym 'ym" ubraniu, iad powini&a by� u�wietniony deserem.
ZRAZY WO�OWE" NADZIEWANE M�OD� CEBUL�
40 dag mi�sa, 10 m�odych cebul, 8 da? s�oniny, �y�ka oleju, �y�eczka m�ki s�l, kminek, zielenina.
Mi�so wo�owe baz ko�ci umy� i, pokraja� no�em w poprzek w��kien ma 5 oz�ci. Rozbi� 'ka�d� m�otkiem do mi�sa maczanym w wodzie. Na ka�dy p�at po�o�y� bardzo cienlki plasterek s�oniny, ipo 2 obrane � z przeci�tym szezy-piorem � cebulki. Mo�na r�wnie� zrazy nadzia� cebul� dojrza�� .pokrajan� w cz�stki. Opr�szy� cebul� i mi�so sol�, odrobin� kiminifcu, ciasno aw�n��. Spi�� meitalawyimi szpadkami lub pa-tycikami. Na u�o�one na sitolniczce zrazy -wysypa� �y�eczk� m�ki i przy-ciskajajc lekko r�k� otoczy� mi�so w m�ice. W�o�y� zrazy na rozgrzany w naczyniu 't�uszcz, obrumieni�, podQa� niewielk� ilo�ci� wody, doda� odrobin� kminiku, a tak�e kilka m�odych cebul i dusi�, a� b�d� mi�kkie. Sosu .powninino by� niewiele, a 'mo�na podipraiwi� go jesizaze �y�eczlk� majki wymieszanej z mlekiem lub �mietan�. Przed podaniom uisuin�� szpadlki. Podawa� z kasz� giry-ozan� lufo j�pamienin� ugotowan� na syipko., z ziemniakami i sa�at� luib �wik��.
ZRAZY. Z CIEL�CINY
40 dag ciel�ciny, jajko, 1 dag margaryny, 4 dag czerstwej bu�ki, 2 �y�ki kopru lub pietruszki, s�l, odrobina startej ga�ki muszkato�owej, 3 dag smalcu lub oleju do podsma�enia zraz�w, zielenina.
Namoczy� bu�k� i odcisn��. ��tko rozetnze� z margaryn�, doda� buBk� i leWko spienione bia�ko, zielenin�, ipnzy-praiwy do smalkiu, wymiesza�. Nadizie-nie powtanio by� do�� g�ste, zaiwisize moi�ina dosyipa� �y�eczik� tartei ibu�iki. Mi�so (pokraja� w poprzek w��kien na pi�� cienkich p�at�w, rozbi� m�otkiem! do�� cienlko. Posmairowa� ka�dy plaster mi�sa nadzieniem, izawnin��, spi�� luib obwi�za� nitk�, obrumieni�, podla� wod� i udusi�. Pod koniec duszenia obficie posypa� zielenin�. Podawa� z ry-
�em ugotowanym na isyip�ko i salslt� luib mizeri�.
ZRAZY BARANIE Z ZIEMNIAKAMI
1 kg ziemniak�w, cebula, 60 dag baraniny z ud�ca lub combra, s�l, pieprz, �y�eczka m�ki, �y�ka t�uszczu, zielona pietruszka.
Obrane ziemniaki pokraja� w cienkie > plasterki, cebul� w p�lkr�j�iki. Utmyite mi�so pokraja� w poprzek w��kien na foremne, niedu�e .arazy, pobi� je nieco m�otkiem, opr�szy� m�k� i obruimie-ni� na t�uszczu. Na tym samym t�usz-oau podsma�y� cebul�. Uk�ada� warstwami plasterki ziemniak�w, podsma�one zrazy i cebul�, ka�d� warstw� osoli� i opr�szy� pieprzem. Wla� oko�o 1 szklanki wody, przykry� i dusi� do mi�kko�ci. Podawa� z sur�wk� z kapusty lub z buraczkami.
MINI BEFSZTYKI Z POL�DWICY
40 dag pol�dwicy wo�owej, 6 dag t�uszczu, 10 dag cebuli, s�l, pieprz, zielenina.
Umyt� pol�dwic� u�o�y� na deseczce, ostrym no�em oddzieli� b�on�, nie odcinaj�c .mi�sa. Oczyszczon� pokraja� w popnzek na 5 cz�ci. Ka�dy kawa�ek lekko sp�aszczy� d�oni� na deseczce. Przed^podaniem obiadu pokraja� cebul� i podsma�y� na cz�ci t�uszczu. Rozgrza� such� .patelni� i posmarowa� olejem lufo smalcem. Ostro�nie k�a�� na niej kawa�ki mi�sa, 2�3 minuty sma�y�, a nast�jpnie odwr�ci� na drug� stron�, dosma�y� luib pozostawi� lekko krwiste mi�so. Fnzefc�adaj�jc na talerz iluto p�misek pola� stopionym t�uszczem, osoli�, opr�szy� pieprzem. Na ka�dym kawa�ku mi�sa po�o�y� po �y�eoace ,pod-sma�oneij cebuli i posypa� zielenin�.x Mo�na doda� oddzielnie podsma�one pieczarki. Podawa� z ziemniakami i sa�at�, mizeri�, kalafiorem, fasol� szparagow� i ziemniakami. Befsztyk mo�na udekorowa� wi�rkami zestruganego chrzanu.     x
JASKӣCZE GNIAZDA
50 dag mielonego mi�sa, bu�ka kajzer-ka, g�l, pieprz, �y�eczka przvorawy �Jarzynka", p�l p�czka natkl pletruBZ-ki (mo�e by� suszona), 6 jaj, 2 �y�ki tartej bulki, t�uszcz do sma�enia.
Do zmielonego mi�sa doda� jedno jaiko, bu�k� i przyprawy, dobrze wy-robi�. S ugotowanych na twardo jajek obra� ze Skorupek. Podzieli� mielon� mas� na 5 cz�ci, uformowa� placuszki. W ka�dy placuszek zawin�� ugotowanie na twardo jajko, �uformowa� ldk-ko wytd�u�on� kul�, otoczy� w tartej budce. Usma�y� w sporej Mo�ci t�uszczu. Pnzed podaniem nadfcroi� kadri� teufl� z jednej strony, w�o�y� do �rodka ga��zk� ,pietnuB2lki lub wachlarzyfk kwaszonego og�rka. Podawa� z ziemniakami i sezonow� sur�wk� lub warzywami z wody.
PALUSZKI
Z MIELONEGO MI�SA
50 da* mielonego mi�sa, bu�ka, jaiko, �61, pieprz, przyprawa wioska, t lub 3 �y�ki tartej bu�ki, t�uszcz do sma�enia, mielona papryka.
�o mielonego mi�sa doda� namoczon� i odci�ni�t� bulk�, jajko, przyprawy i dok�adnie wyrobi�. Mas� podzieli� na 2 lub 3 cz�ci, nastapnde na stolniczce posypanej tart� bu�k� uformowa� d�ugie wa�eczki gjrafoo�ci palca. Pokroi� je no�em na kawa�ki d�ugo�ci 6�7 cm. Otoczy� jeszcze w tartej bu�ce i sma�y� w sporej ilo�ci t�uszczu. Gotowe osaczy� z t�uszczu i k�a�� na p�misek. Posypa� pnzypraw� w�osk� i .mielon� papryk�. Od razu podawa� z frytkami lub ziemniakami z wody i sur�wk� albo potraw� z warzyw gotowanych.
ROLADKI GOR�CE
Z MIELONKI WIEPRZOWEJ
10 cienko ukrajanych plastr�w mielonki wieprzowej (40 da*), og�rek kwamn-ny, kilka piercarrk <!� dm*), t tytki tartej bulki, ly�ka Ui�m�, li to t�f�   tera   !�!*���.   �!�����
 bardzo drobno pokmaija�, podwnaiy� w �tiewd�Olkiej ilo�ci t�uszczu. Og�rek obra�, .pokraja� wiad�u� w slupdd. Na cienkie plasterki obranej z os�omlki mielonfld wiepnzowefl roz�o�y� po kawa�lou og�rka, pddfeypa� ka�dy plasterek podsma�onymi pieozairfcaimd, cz�ci� bulki zmieszanej z serem, .zwin��. Po dwie roladlki nadzia� na szpilk� od zraz�w �ulb patyczek, u�o�y� na blasze posmarowanej it�uszazem lub ogniotrwa�ym posmarowanym p�tonis-fcu, posypa� po wierzchu reszt� tartej bulki wymieszana] a. serem. Na 15�20 minut pnzed podaniem wstawi� rolad-ki do mocno nagrzanego .piekarnika. Zapieczome posypa� zielon� ipietruszk� i podawa� z ziemniakami, z sosem chrzanowym  lub  ostr�   sur�wk�.
M�ODA KAPUSTA NADZIEWANA MI�SEM I KASZ�
O��wka m�odej kapusty lab lu�no zwini�ta kapusta w�oska, 15 dag mi�sa, p�l mklnnki kaszy j�czmiennej, 2 cebule, jaiko, 8 dag t�uszczu, �y�k� maki, p� szklanki �mietany, 2 lub 3 pomidory, zielenina.
Do�� du��, ledz lu�no izwiini�jt� g��wk� kapusty oczy�ci� z zewn�trznych li�ci, umy�, przyci�� g��b. G��bem do g�ry w�o�y do du�ego garnka z -wats�t-t�am, obgotowa�, aby li�cie nieco zmi�k�y i da�y si� �atwo (rozsun��. Przygotowa� nadzienie. Ugotowa� kasz� dodaj�c dwa i p� raza wi�cej wody. Mi�so zemle�, drobno pokrajaina cebul� podsma�y� na t�usacrau. Wy�o�y� mi�so, kasz�, cebul�, jajko do naczynia, wymiesza� i przyprawi� do .smaku sol�, pieprzem, zielenin�. Wystudeon� g��wk� kapusty u�o�y� f�albem do do�u. O-stro�nie rozsun�� li�cie, staraj�c si� dotrze� do �rodka, najsilniej zwini�te mo�na po prostu wydr��y� �^�ka. W�o�y� w~ to miejsce �y�k� nadzienia, na stetonie z .powrotem zwija� li�cie, wk�adaj�c za ka�dy po trochu nadmienia. Obcisn�� aewtn�torane li�cie, nadaj�c g��wce kapusty jaj w�a�ciwy knitatt (owi�za� nitk� lub gaz�). Wnkyt ka-c w garnku, podla� (niewidk� il�  wody,  w�o�y� t�uszcz i ,p�l  pnzy-
kryciam dusi�. Mi�kk� �.wyj�� na p�misek, pckiraja� na 4�5 cz�ci. Sos podprawi� �mietan� ,z m�k�, zagotowa�, doda� drobino pokrajane pomidory; Sos mo�na pnzyiprawi� do smaku przyprawa, do zu.t> w p�ynie lub doda� kostk� roso�u z drobiu a'Ilbo pofcrajam� kapust� pola� sosem i poda� z oddzaelnie ti ziemniakami.
KALAREPA NADZIEWANA MI�SEM
8 wyro�ni�tych kalarepek, 25 dag mi�sa mielonego, wieprzowo-wo�owego, p�S p�czka kopru, jajko, p� bu�ki kajzer-ki, s�l, pieprz, p� �y�eczki przyprawy �Jarzynka", �y�ka t�uszczu, p�aska �y�ka m�ki, zielenina. J
Kalar�pikii obra�, slkroi� na 1/4 wy-sofeo�ci i wydr��y� ma�� �y�eozfk�, pozostawiaj�c warstw� oko�o 1 cm grubo�ci. �rodiki oraz m�ode li�cie poftara-jac .na ramajsze kawa�ki. Mi�so mielone wyrobi� z dodatkami, wsypa� troch� przyprawy �Jarzynka" i drobno jy-Ridkamy, aielonv 'kooar lub mtode li�cie seSera. Nadzia� kalarepy mi�sem, pn�yfcry� ka�d� �ci�tym wierzchem, lekikio wc&fcaj�c nadzienie. U�o�y� w p�aisikiim rondiliu lub w prodi�u na nie-waelkieij ilo�ci stopionego t�usaazu, doda� :wyid(r�i�ioine kawa�ki i ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin