Kawa vs. rak.pdf

(30 KB) Pobierz
Kawa vs. rak
Kawa ochroni ciĘ przed rakiem
Nowe badania wskazują, Ŝe picie kawy obniŜa ryzyko rozwoju raka jamy
ustnej lub gardła. SpoŜycie kawy w Japonii jest stosunkowo wysokie, aby zbadać czy
moŜe ono mieć dobroczynne skutki, naukowcy z Tohoku University (Japonia)
przeanalizowali dane dotyczące zdrowia 38 000 Japończyków w wieku między 40 a
64 lat, nie chorujących wcześniej na Ŝadną z postaci raka.
Badania obejmowały informacje na temat diety i nawyków Ŝywieniowych, w tym ilość
spoŜywanej kawy. W trakcie 13 lat obserwacji, wśród uczestników zanotowano 157
przypadków raka jamy ustnej, gardła lub przełyku. Okazało się, Ŝe ci, którzy pili jedną
lub więcej filiŜanek kawy dziennie, mieli o połowę mniejsze ryzyko rozwoju tych
nowotworów w porównaniu z badanymi, którzy w ogóle nie pili kawy. Jak twierdzą
badacze, nie spodziewali się oni aŜ tak wyraźnego wpływu kawy na zmniejszenie się
zagroŜenia zachorowania na tego typu nowotwory. Szczególnym zaskoczeniem było
zaobserwowanie, Ŝe kawa działa ochronnie nawet u osób ze zwiększonym ryzykiem
nowotworów jamy ustnej i gardła, czyli u palaczy i osób naduŜywających alkoholu.
ChociaŜ zaprzestanie spoŜywania alkoholu i palenia papierosów jest obecnie
najlepszym sposobem, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju tych nowotworów, kawa moŜe
być czynnikiem zapobiegawczym zarówno dla osób obarczonych niskim, jak i
wysokim ryzykiem.
Data publikacji: 2009-01-23
MediWeb
zespół redakcyjny
95944112.022.png 95944112.023.png 95944112.024.png 95944112.025.png 95944112.001.png 95944112.002.png 95944112.003.png 95944112.004.png 95944112.005.png 95944112.006.png 95944112.007.png 95944112.008.png 95944112.009.png 95944112.010.png 95944112.011.png 95944112.012.png 95944112.013.png 95944112.014.png 95944112.015.png 95944112.016.png 95944112.017.png 95944112.018.png 95944112.019.png 95944112.020.png 95944112.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin