Pączki ll.pdf

(78 KB) Pobierz
37870627 UNPDF
Pączki
Składniki
Ciasto: pół kilograma mąki, 4 dag drożdży, 5 żółtek, 8 dag cukru, 8
dag masła, szklanka mleka, płaska łyżeczka soli, łyżka spirytusu lub
wódki, 2 łyżki rodzynków, 5-6 łyżek dżemu.
Do smażenia: 1 kg smalcu, 1-2 łyżki spirytusu lub wódki
Sposób przyrządzania
Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, cukier, spirytus, mąkę i starannie połączyć. Na koniec
wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto
wyrośnie, podzielić je na dwie równe części, rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej
mąką. Następnie na jednym z placków rozłożyć równomiernie, w odstępach równych średnicy
szklanki, po łyżeczce dżemu wymieszanego z rodzynkami, przykryć drugim płatem ciasta i
wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich w dłoniach kulki, ułożyć je w sporych odstępach
na posypanej mąką stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze
spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków (powinny swobodnie pływać),
następnie nieco zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron po 2-3 min. Wyjmować łyżką
cedzakową na czysty papier, aby ociekły z tłuszczu. Posypać pączki cukrem pudrem (lub
lepiej polukrować) i przełożyć na półmisek. 100 g > 355 kcal.
 
37870627.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin