Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

900 g piersi z kurczaka

 

Marynata

 

1/2 szklanki octu jabłkowego

 

1/2 szklanki soku z pomarańczy

 

1/2 szklanki soku z grejpfruta

 

1 łyżeczka cynamonu

 

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

1 łyżeczka cukru

 

l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)

 

Sposób przygotowania:

 

1. Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciać piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne częsci grzbietu (można ugotować na nich rosół).

 

2. Połaczyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynata. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso.

 

3. Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom. Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla. Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynata.

 

4. Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony. Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiacy. Przełożyć na podgrzany półmisek.

 

5. Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin