Składniki:
900 g piersi z kurczaka
Marynata
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki soku z pomarańczy
1/2 szklanki soku z grejpfruta
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cukru
l/2 łyżeczki soli (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyć kurczaka i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tasakiem lub dużym ostrym nożem przeciać piersi z kurczaka wzdłuż i rozchylić. Odkroić boczne częsci grzbietu (można ugotować na nich rosół).
2. Połaczyć wszystkie składniki marynaty. Ułożyć połówki kurczaka w niemetalowym naczyniu i zalać marynata. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na noc, od czasu do czasu obracając mięso.
3. Nagrzać grill w piekarniku lub grill gazowy, ustawiając średni poziom. Umieścić połówki kurczaka na podstawie poniżej kratki grilla. Piec 10 minut z każdej strony, polewając często marynata.
4. Przenieść kurczaka na kratkę do grillowania, aby był bliżej ognia i piec 5 minut z każdej strony. Zwiększyć ogień i piec około 2 minut, aż się zrumieni i stanie chrupiacy. Przełożyć na podgrzany półmisek.
5. Zebrać nadmiar tłuszczu z pozostałego po pieczeniu sosu i polać nim kurczaka. Podawać na gorąco z dodatkami warzywnymi.
witmat1