Pierś indyka.pdf

(41 KB) Pobierz
70612874 UNPDF
Pierś indyka
Składniki
Pierś indyka (ok. 1,5 kg), półtorej łyżki suszonego oregano, 5-6
ząbków czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki mielonego
pieprzu, 10-12 śliwek węgierek (mogą być mrożone lub suszone),
cebula, listek laurowy, łyżka zielonych wydrylowanych oliwek, 2
łyżki kaparów, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy lub łyżka
margaryny, pół szklanki bulionu, łyżka posiekanej zielonej lebiodki
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem utartym z solą, pieprzem,
lebiodką i sokiem z cytryny, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i wydrylowanymi
śliwkami, posypać pokruszonym listkiem laurowym, przykryć i wstawić na noc do
lodówki. Schłodzone mięso uformować, lekko owiązać nicią, obsmażyć na oliwie lub na
margarynie ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni. Dodać
cebulę, śliwki, podlać bulionem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40
min. Wyjąć mięso, a sos przetrzeć przez sito. Wlać do sosu wino, wsypać cukier, dodać
kapary, pokrojone w paseczki oliwki, wymieszać. Włożyć mięso i dusić razem jeszcze
20-25 min. Pod koniec duszenia posypać zielonymi listkami oregano. Podawać z
makaronem, ryżem lub frytkami. (100 g - 120 kcal).
 
70612874.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin