Pierś indyka.pdf
(
41 KB
)
Pobierz
70612874 UNPDF
Pierś indyka
Składniki
Pierś indyka (ok. 1,5 kg), półtorej łyżki suszonego oregano, 5-6
ząbków czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki mielonego
pieprzu, 10-12 śliwek węgierek (mogą być mrożone lub suszone),
cebula, listek laurowy, łyżka zielonych wydrylowanych oliwek, 2
łyżki kaparów, szklanka białego wytrawnego wina, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy lub łyżka
margaryny, pół szklanki bulionu, łyżka posiekanej zielonej lebiodki
Sposób przyrządzania
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć drobno posiekanym czosnkiem utartym z solą, pieprzem,
lebiodką i sokiem z cytryny, obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i wydrylowanymi
śliwkami, posypać pokruszonym listkiem laurowym, przykryć i wstawić na noc do
lodówki. Schłodzone mięso uformować, lekko owiązać nicią, obsmażyć na oliwie lub na
margarynie ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, polać tłuszczem z patelni. Dodać
cebulę, śliwki, podlać bulionem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40
min. Wyjąć mięso, a sos przetrzeć przez sito. Wlać do sosu wino, wsypać cukier, dodać
kapary, pokrojone w paseczki oliwki, wymieszać. Włożyć mięso i dusić razem jeszcze
20-25 min. Pod koniec duszenia posypać zielonymi listkami oregano. Podawać z
makaronem, ryżem lub frytkami. (100 g - 120 kcal).
Plik z chomika:
witmat1
Inne pliki z tego folderu:
_eBooks.PL_Kuchnia-GRIL.pdf
(288 KB)
7 patentów na idealnego grilla.pdf
(705 KB)
13 przepisów na bezmięsne dania z grilla.pdf
(1144 KB)
43.jpeg
(89 KB)
50 przepisów_Mięso_wołowina_wieprzowina_Góra_1991.pdf
(12339 KB)
Inne foldery tego chomika:
JAN PAWEŁ II
Klaus Kinski
Pociągi Pancerne
Pliki dostępne do 16.11.2022
Pliki dostępne do 21.01.2024
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin