Sałatki.DOC

(11 KB) Pobierz

Sałatka warzywna

 

Składniki: 3 średniej wielkości bakłażany, 12 - 14 papryk, 2 cebule, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, 3 - 4 pomidory, sól

Pieczemy bakłażany na suchej patelni tak by skórka łatwo odchodziła, obieramy je i miażdżymy (w Bułgarii robi się to w "gawancze" - wysokie drewniane naczynko z tłuczkiem). Pieczemy papryki w podobny sposób, obieramy je, usuwamy nasienie, kroimy je i także lekko je miażdżymy. Kroimy cebulę w plasterki i też miażdżymy. Mieszamy warzywa razem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dolewamy olej. Solimy do smaku i dorzucamy pokrojone w kosteczkę pomidory. Mieszamy, uważając by nie zmiażdżyć pomidorów. Możemy dodać pokrojoną drobno ostrą papryczkę.

 

 

Sałatka z białej fasoli w pomidorowym sosie winegret

 

 

Składniki: 1 puszka białej fasoli konserwowej, 1 puszka kukurydzy, pół słoika/puszki pomidorów, 1 duża cebula, 2 pieczone papryki (także mogą być ze słoika), 2 ząbki czosnku, 2 gałązki natki pietruszki, 2 gałązki koperku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukru, sól

 

Przygotowujemy sos winegret: pomidory, czosnek, pietruszkę, koperek, ocet, cukier i oliwę miksujemy razem.

 

Cebulę kroimy na plasterki i przypiekamy ją na skara (grill) (ewentualnie może być prążkowana patelnia). Tak przygotowana cebulę dodajemy do odcedzonej fasoli, kukurydzy oraz pokrojonej w średniej wielkości kawałki pieczonej papryki. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym sosem winegret, mieszamy, doprawiamy solą do smaku i podajemy.

Sos winegret: 15 łyżek oliwy, 5 łyżek soku z cytryny lub octu winnego, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu. Najpierw mieszamy ocet z solą i pieprzem, a potem dodajemy oliwę (taką ilość możemy przechowywać 14 dni w lodówce i używać do innych sałatek).

 

Sałatka z białej fasoli

 

Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 cebula, pęczek natki pietruszki, około 1 łyżki octu winnego, około 3 łyżki oliwy, sól

 

 

Cebulę kroimy w plasterki, posypujemy odrobiną soli i lekko zgniatamy (np. za pomocą noża, łyżki) tak aby trochę zmiękła. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy odcedzoną fasolkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko skrapiamy octem winnym i oliwą do smaku.

 

Oczywiście fasolkę z puszki można zastąpić zwykłą fasolą, uprzednio namoczoną i ugotowaną, sałatka jest wtedy lepsza jednak wydłuża to znacznie czas jej przygotowania.

 

 

Sałatka z długich ogórków

 

Składniki: 500 g długich ogórków, 2 łyżki posiekanej natki koperku, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego, sól

Ogórki kroimy w plasterki, solimy i dodajemy posiekany koperek. Możemy dodać do sałatki pokrojoną cienkie paseczki sałatę. W takim wypadku należy tez dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy olej i ocet.

 

 

Zielona sałatka z jajkami

 

Składniki: 2 - 3 główki sałaty, pęczek dymki, 3 jajka, 1/4 oleju, sól i ocet do smaku

Gotujemy jajka na twardo, schładzamy, obieramy, kroimy na plasterki i solimy. Sałatę i cebulki myjemy, drobno kroimy, solimy, mieszamy i wrzucamy do miski na sałatkę. Na wierzch układamy pokrojone jajka, zalewamy olejem i octem. Można przybrać czarnymi oliwkami.

 

 

 

Zielona sałata

 

Składniki: 2 główki sałaty, 10 czarnych oliwek, 1 jajko ugotowane na twardo, 250 ml jogurtu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oleju, sól

Myjemy liście sałaty. Malutkie listki ze środka odkładamy, a duże kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do dużego talerza. Po bokach układamy odłożone, małe listki sałaty, a na nich kładziemy oliwki i kawałki jajka. Solimy i zalewamy jogurtem wymieszanym z pietruszką i olejem.

 

 

 

Wiosenna sałatka z jogurtem

 

Składniki: 320 g sałaty, 360 g długich ogórków, 80 g rzodkiewki, 120 g jogurtu naturalnego, 40 g oleju, czosnek, koperek, sól

Sałatę myjemy i kroimy drobno. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wymieszane ogórki z sałatą polewamy jogurtem przyprawionym czosnkiem, solą, posiekanym koperkiem i olejem.

 

 

 

 

Ziemniaczana sałatka z jajkami

 

Składniki: 500 g ziemniaków, 320 g sałaty, 4 ugotowane jajka, 80 ml mleka, 160 g rzodkiewki, 60 ml oleju, 20 ml octu winnego, natka pietruszki, sól

Gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki. Solimy je i zalewamy podgrzanym mlekiem. W misce na sałatkę układamy listki sałaty. Na liściach sałaty kładziemy krążki ziemniaków formując spiralę. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, olejem i octem winnym. Na koniec układamy plasterki ugotowanych jajek i plasterki rzodkiewek.

 

 

 

 

Sałatka z młodej pokrzywy

 

Składniki: 1/2 kg młodej pokrzywy, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, sól

Wybieramy koniuszki i świeże listki pokrzywy i je płuczemy parę razy w wodzie. Nacieramy je odrobiną soli. Sałatkę polewamy olejem i rozcieńczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym.

 

 

 

 

Sałatka z pomidorami i czosnkiem

 

Składniki: 600 g pomidorów, 2 łyżki oleju, 150 g startej fety, 3 - 4 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki wody, 1/2 wiązki natki pietruszki, sól

 

Pomidory kroimy w plasterki. Posypujemy zmiażdżonym czosnkiem i posiekaną pietruszką. Solimy, zalewamy olejem i octem rozcieńczonym wodą. Przed podaniem posypujemy startą fetą.

 

 

 

 

Szopska sałatka

 

Składniki: 4 duże (lub 6 małych) pomidory, 1 mała cebula (lub 1/2 dużej), 1 długi ogórek, 4 - 5 surowych papryk, 4 łyżki oleju, 1 łyżka octu, 2 szklanki startego sera feta, 4 ostre papryczki, 1 łyżka listków natki pietruszki, sól

Kroimy pomidory i obrany ogórek w kostkę. Dodajemy papryki (oczyszczone z ogonków i nasionek oraz pokrojone w cienkie plasterki) i cebulę drobno pokrojoną. Solimy, mieszamy wszystko i skrapiamy olejem i octem. Rozdzielamy sałatkę na cztery talerzyki i posypujemy startym serem feta. Wbijamy po jednej ostrej paprzyczce i dekorujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

Pikantna sałatka

 

Składniki: 1 długi ogórek, 3 pomidory, 1 cebula, 2 czerwone papryki, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego, 2 łyżeczki octu winnego, 2 - 3 listki świeżej bazylii, sól

Ogórek i pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki oraz paprykę pokrojoną w "pierścienie". Solimy i posypujemy pieprzem. Polewamy octem i posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.

 

 

 

Mleczna sałatka

 

Składniki: 1 litr naturalnego jogurtu, 1/4 kg świeżych długich ogórków, 4 - 5 ząbków czosnku, 1/2 wiązki posiekanej natki pietruszki lub koperku, 3 łyżki oleju, sól

Obieramy i kroimy ogórki w kostkę. Solimy je odstawiamy na 1 godzinę, aż puszczą sok, który odcedzamy. Odcedzone ogórki mieszamy z jogurtem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki lub koperku i olej. Solimy do smaku.

 

 

 

 

Sałatka z kapusty czerwonej i jabłek

 

Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty, 2 jabłka,10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag orzeszków ziemnych, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i cukier

 

Kapustę oczyścić, poszatkować, skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki. Skórkę pomarańczową pokroić w paseczki.Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać oliwą, przyprawić solą i cukrem do smaku i wymieszać.

 

 

Sałata z grzankami

Składniki: główka sałaty strzępiastej, 3 pomidory, pęczek dymki, kilka gałązek natki pietruszki, 1/2 bagietki, 2 łyżki oleju, sos winegret

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać w palcach. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Dymkę obrać, pokroić w krążki, szczypiorek i natkę opłukać i posiekać. Bagietkę pokroić w małe kostki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić grzanki, przysmażyć. Sałatę, pomidory, dymkę, grzanki, szczypiorek i pietruszkę wrzucić do salaterki polać sosem winegret, wymieszać.

 

Kjopołu

 

Składniki: 5 - 6 bakłażanów, 3 łyżki oleju, 1 główka czosnku, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól

Bakłażany opiekamy w mocno pogrzanym piekarniku (gdyby piekarnik miał niezbyt wysoką temperaturę, bakłażany staną się żylaste). Jeszcze ciepłe bakłażany obieramy, kroimy i ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Cały czas mieszając dolewamy cienką strużką olej. Dorzucamy zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz kwasek cytrynowy wymieszany z odrobiną wody. Solimy do smaku. Kjopołu jest wyśmienitym dodatkiem do rakiji (może służyć jako meze).

 

 

 

Ljutika

 

Składniki: 200 g ostrych papryczek, 3 - 4 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 1 szklanka octu winnego, 1/2 szklanki oleju

Papryczki opiekami i obieramy ze skórek. Usuwamy siemię i je nadziewamy mieszanką zmiażdżonego czosnku, posiekanej natki pietruszki, soli oraz cukru. Układamy papryczki w słoiku i je zalewamy octem i olejem. Odstawiamy je w zimne miejsce na 3 - 4 dni. Można je podawać wraz z pokrojoną w plasterki cebulą, ogórkami i pomidorami pokropionymi olejem i posolonymi do smaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin