cw.2_3-KP.pdf
(
54 KB
)
Pobierz
(æw. 2, 3 - met. elektroanalityczne, konduktometria, potencjometria)
Ę
WICZENIE 2
KONDUKTOMETRIA
1.
Oznaczanie słabych kwasów w sokach i syropach owocowych metod
Ģ
miareczkowania konduktometrycznego
Celem
ę
wiczenia jest ilo
Ļ
ciowe oznaczenie zawarto
Ļ
ci słabych kwasów w sokach i syropach
owocowych w przeliczeniu na kwas jabłkowy.
Aparatura i szkło laboratoryjne:
konduktometr, elektroda konduktometryczna, mieszadełko
magnetyczne, zlewka o pojemno
Ļ
ci 200 cm
3
, biureta.
Odczynniki:
roztwór mianowany - 0,5 molowa trójetanoloamina (charakter słabo-
zasadowy), roztwór oznaczany - syrop lub sok owocowy.
Wykonanie:
W zlewce o poj. 200 cm
3
odwa
Ň
y
ę
10 g soku (syropu) i rozcie
ı
czy
ę
wod
Ģ
destylowan
Ģ
do
obj
ħ
to
Ļ
ci ok. 120 cm
3
. W roztworze zanurzy
ę
elektrod
ħ
(
elektroda musi by
ę
całkowicie
zanurzona
). Wł
Ģ
czy
ę
konduktometr i zmierzy
ę
przewodnictwo. Nast
ħ
pnie dodawa
ę
z biurety
po 0,3 cm
3
trójetanoloaminy i po wymieszaniu mierzy
ę
przewodnictwo roztworu. Je
Ň
eli
przewodnictwo cztery razy nie ulegnie zmianie przerwa
ę
dodawanie aminy. Miareczkowanie
powtórzy
ę
, dodaj
Ģ
c w pobli
Ň
u punktu równowa
Ň
nikowego po 0,1 cm
3
trójetanoloaminy.
Opracowanie wyników:
1.
Uzyskane wyniki zanotowa
ę
w tabeli według wzoru:
V
trójetanoloaminy
, cm
3
l
, S
0
0,3
...
2.
Wykre
Ļ
li
ę
zale
Ň
no
Ļę
przewodnictwa od obj
ħ
to
Ļ
ci dodawanej trójetanoloaminy.
3.
Na podstawie wykresu wyznaczy
ę
punkt równowa
Ň
nikowy.
4.
Obliczy
ę
mas
ħ
kwasów w badanym roztworze soku owocowego w przeliczeniu na kwas
jabłkowy.
1
2.
Oznaczanie mocnego kwasu o bardzo małym st
ħŇ
eniu za pomoc
Ģ
0,1 molowego
NaOH
metod
Ģ
miareczkowania konduktometrycznego
Celem
ę
wiczenia jest ilo
Ļ
ciowe oznaczenie kwasu w otrzymanym roztworze metod
Ģ
miareczkowania potencjometrycznego.
Aparatura i szkło laboratoryjne:
konduktometr, mieszadełko magnetyczne, zlewka (150),
biureta.
Odczynniki:
roztwór mianowany - 0,1 molowy NaOH, roztwór oznaczany - roztwór
mocnego kwasu (HCl).
Wykonanie:
Otrzymany roztwór rozcie
ı
czy
ę
wod
Ģ
destylowan
Ģ
do obj
ħ
to
Ļ
ci ok. 30 cm
3
. W roztworze
zanurzy
ę
elektrod
ħ
(
elektroda musi by
ę
całkowicie zanurzona
). Wł
Ģ
czy
ę
konduktometr i
zmierzy
ę
przewodnictwo roztworu. Nast
ħ
pnie dodawa
ę
z biurety po 0,5 cm
3
0,1 molowego
NaOH
i po wymieszaniu zmierzy
ę
przewodnictwo roztworu. Po osi
Ģ
gni
ħ
ciu minimum
przewodnictwa doda
ę
jeszcze 5 razy porcje
NaOH,
dokonuj
Ģ
c ka
Ň
dorazowo pomiaru
przewodnictwa roztworu. Miareczkowanie powtórzy
ę
, dodaj
Ģ
c w pobli
Ň
u punktu
równowa
Ň
nikowego po 0,1 cm
3
NaOH
.
Opracowanie wyników:
1.
Uzyskane wyniki zanotowa
ę
w tabeli według wzoru:
V
NaOH
, cm
3
l
, S
0
0,5
1,5
...
2.
Wykre
Ļ
li
ę
zale
Ň
no
Ļę
przewodnictwa od obj
ħ
to
Ļ
ci dodawanej NaOH.
3.
Wyznaczy
ę
minimum krzywej (punkt równowa
Ň
nikowy).
4.
Obliczy
ę
zawarto
Ļę
kwasu w otrzymanej próbce.
2
Ę
WICZENIE 3
POTENCJOMETRIA
Przepływ pr
Ģ
du elektrycznego polega na ruchu elektronów lub jonów tzn. atomów lub grup
atomów obdarzonych ładunkiem (dodatnim lub ujemnym). Mechanizm przewodzenia pr
Ģ
du
stanowi podstaw
ħ
do podziału przewodników na dwa typy:
1.
przewodniki elektronowe np. metale,
2.
przewodniki jonowe np. elektrolity.
Najbardziej charakterystyczn
Ģ
cech
Ģ
odró
Ň
niaj
Ģ
c
Ģ
przewodniki elektrolityczne od
metalicznych jest to,
Ň
e przepływ pr
Ģ
du w elektrolitach jest zwi
Ģ
zany zawsze z ruchem
(przemieszczeniem si
ħ
) jonów, a zatem z przemieszczeniem si
ħ
ładunków zwi
Ģ
zanych z
mas
Ģ
. W zwi
Ģ
zku z tym wskutek przepływu pr
Ģ
du przez elektrolity nast
ħ
puj
Ģ
zmiany
chemiczne np. zmiany składu elektrolitu czy zmiany st
ħŇ
enia.
Oznaczenia potencjometryczne
Metody potencjometryczne polegaj
Ģ
na pomiarze siły elektromotorycznej (SEM) ogniwa
zło
Ň
onego z dwu elektrod zanurzonych w badanym roztworze. Mierzona SEM – siła
elektromotoryczna (ró
Ň
nica potencjałów) zale
Ň
y w okre
Ļ
lony sposób od st
ħŇ
enia oznaczanego
składnika w badanym roztworze. Metody potencjometryczne mog
Ģ
by
ę
stosowane
bezpo
Ļ
rednio do oznaczania st
ħŇ
enia składników, do pomiarów pH oraz wyznaczania punktu
ko
ı
cowego miareczkowania np. w alkalimetrii– st
Ģ
d miareczkowanie potencjometryczne.
Miareczkowanie potencjometryczne
W miareczkowaniu potencjometrycznym wykorzystuje si
ħ
pomiar SEM układu elektrod
zanurzonych w roztworze miareczkowanym od obj
ħ
to
Ļ
ci dodawanego titranta. W przypadku
oznacze
ı
alkacymetrycznych zmianom ulega st
ħŇ
enie jonów wodorowych, wobec tego do
wyznaczania punktu ko
ı
cowego miareczkowania mo
Ň
na u
Ň
ywa
ę
tak
Ň
e pH-metru.
Miareczkowanie potencjometryczne stosuje si
ħ
, gdy badane roztwory s
Ģ
zabarwione lub
m
ħ
tne i nie mo
Ň
na u
Ň
y
ę
wska
Ņ
ników opartych na zmianie barwy.
1.
Oznaczanie słabych kwasów w zalewach warzywnych metod
Ģ
miareczkowania
potencjometrycznego
Celem
ę
wiczenia jest ilo
Ļ
ciowe oznaczenie kwasowo
Ļ
ci zalew warzywnych w przeliczeniu na
kwas octowy metod
Ģ
miareczkowania potencjometrycznego.
Aparatura i szkło laboratoryjne:
pehametr, zlewki o poj. 100 cm
3
, pipeta (10 cm
3
) biureta.
Odczynniki:
roztwór mianowany - 0,1 molowy NaOH, roztwór oznaczany - zalewa
warzywna (ogórki, buraki, papryka)
Wykonanie:
Do zlewki pobra
ę
10cm
3
badanej zalewy warzywnej. W zlewce, w której znajduje si
ħ
oznaczona próbka, umie
Ļ
ci
ę
elektrod
ħ
, tak by była zanurzona w badanym roztworze, dodaj
Ģ
c
wody destylowanej. Zmierzy
ę
SEM badanego roztworu. Pierwszy odczyt warto
Ļ
ci SEM (w
mV) lub warto
Ļ
ci pH odczytuje si
ħ
przed dodaniem titranta. Nast
ħ
pnie dodawa
ę
do roztworu
3
po 0,3 cm
3
0,1 molowego
NaOH
i po dokładnym wymieszaniu mierzy
ę
ka
Ň
dorazowo SEM
roztworu po kolejnych porcjach 0,1 m
NaOH
. Obserwuje si
ħ
systematyczn
Ģ
zmian
ħ
warto
Ļ
ci
SEM (wzrost pH) na pocz
Ģ
tku nieznaczn
Ģ
, w miar
ħ
zbli
Ň
ania si
ħ
do punktu ko
ı
cowego
miareczkowania coraz wi
ħ
ksz
Ģ
. W punkcie równowa
Ň
nikowym nast
ħ
puje skok potencjału.
Wykona
ę
pomiary SEM po skoku jeszcze 2-3 razy. Po osi
Ģ
gni
ħ
ciu maksimum przyrosty
malej
Ģ
. Otrzymane wyniki zestawi
ę
w tabeli według wzoru. Powtórzy
ę
oznaczenie.
V
NaOH
cm
3
SEM
mV
D
SEM
mV
V
cm
3
D
SEM
D
V
0
0,3
0,6
0,9
….
Opracowanie wyników:
Punkt ko
ı
cowy miareczkowania
mo
Ň
na wyznaczy
ę
kilkoma sposobami:
1.
Graficznie - metod
Ģ
stycznych:
Na podstawie otrzymanych wyników do
Ļ
wiadczalnych wykre
Ļ
li
ę
na papierze milimetrowym
zale
Ň
no
Ļę
SEM od obj
ħ
to
Ļ
ci dodanego titranta tj. 0,1 molowego
NaOH
. Wykre
Ļ
li
ę
dwie
równoległe styczne do krzywej miareczkowania. Punkt przegi
ħ
cia zrzutowa
ę
na osi odci
ħ
tych
(o
Ļ
x) – wyznacza on liczb
ħ
cm
3
odpowiadaj
Ģ
c
Ģ
punktowi ko
ı
cowemu.
2.
Metod
Ģ
pierwszej pochodnej.
Na osi rzednych (osi y) odkłada si
ħ
warto
Ļę
przyrostu
Ș
SEM (mV) do obj
ħ
to
Ļ
ci
Ș
V (cm
3
)
dodawanego 0,1 molowego NaOH (
D
SEM
D
,
mV
). Maksimum krzywej rzutowane na o
Ļ
ml
V
odci
ħ
tych (o
Ļ
x) wyznacza obj
ħ
to
Ļę
odczynnika odpowiadaj
Ģ
c
Ģ
punktowi
równowa
Ň
nikowemu. Obliczy
ę
procentow
Ģ
zawarto
Ļę
kwasów w badanym roztworze w
przeliczeniu na kwas octowy.
D
SEM
D
,
mV
ml
V
V
NaOH
, cm
3
4
D
2.
Oznaczanie mocnego kwasu o bardzo małym st
ħŇ
eniu za pomoc
Ģ
0,1 molowego
NaOH
metod
Ģ
miareczkowania potencjometrycznego.
Celem
ę
wiczenia jest ilo
Ļ
ciowe oznaczenie kwasu w otrzymanym roztworze metod
Ģ
miareczkowania potencjometrycznego.
Aparatura i szkło laboratoryjne:
pehametr, zlewki o poj. 100 cm
3
, pipeta (10 cm
3
), biureta.
Odczynniki:
roztwór mianowany - 0,1 molowy
NaOH,
roztwór oznaczany - roztwór kwasu
.
Wykonanie:
W zlewce, w której znajduje si
ħ
oznaczona próbka, umie
Ļ
ci
ę
elektrod
ħ
, tak by była zanurzona
w badanym roztworze. Zmierzy
ę
SEM badanego roztworu. Nast
ħ
pnie dodawa
ę
do roztworu
po 0,5 cm
3
0,1 molowego
NaOH
i po dokładnym wymieszaniu mierzy
ę
ka
Ň
dorazowo SEM
roztworu. W punkcie równowa
Ň
nikowym nast
ħ
puje skok potencjału. Wykona
ę
pomiary SEM
po skoku jeszcze 3 razy. Powtórzy
ę
pomiary SEM w badanym roztworze. Otrzymane wyniki
zestawi
ę
w tabeli według wzoru:
V
NaOH
cm
3
SEM
mV
SEM
mV
V
cm
3
D
SEM
D
V
0
0,5
1,0
….
Analogicznie wykona
ę
ę
wiczenie mierz
Ģ
c pH roztworu.
Opracowanie wyników:
Na podstawie otrzymanych wyników do
Ļ
wiadczalnych wykre
Ļ
li
ę
zale
Ň
no
Ļ
ci SEM od
obj
ħ
to
Ļ
ci dodanego 0,1 molowego
NaOH
(na papierze milimetrowym). Wykre
Ļ
li
ę
równie
Ň
zale
Ň
no
Ļę
D
SEM
D
od obj
ħ
to
Ļ
ci dodanego 0,1 molowego
NaOH
. Na otrzymanym wykresie
V
zaznaczy
ę
punkt równowa
Ň
nikowy i obliczy
ę
zawarto
Ļę
kwasu w badanym roztworze.
3.
Oznaczanie pH w wybranych produktach owocowych i warzywnych za pomoc
Ģ
pehametru
Celem
ę
wiczenia jest pomiar pH w wybranych produktach owocowych i warzywnych.
Aparatura i szkło laboratoryjne:
pehametr, zlewki o poj. 100 cm
3
.
Odczynniki:
soki owocowe, warzywne i przetwory warzywne.
Wykonanie
ę
wiczenia:
Wla
ę
około 50 cm
3
badanych soków do zlewek. W roztworach umie
Ļ
ci
ę
elektrod
ħ
, tak aby
była zanurzona w badanej próbce. Zmierzy
ę
pH poszczególnych roztworów za pomoc
Ģ
pehametru.
5
D
D
Plik z chomika:
raffaello330
Inne pliki z tego folderu:
Egzaminy.rar
(2443 KB)
chemia reakcje 1 kolos.rar
(1379 KB)
Chemia Wyklady.rar
(3572 KB)
Węglowodory Teoria.rar
(7543 KB)
zw.organiczne.rar
(8030 KB)
Inne foldery tego chomika:
Analiza instrumentalna
Analiza sensoryczna
Makroekonomia
Technologia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin