Metoda: Oznaczanie białek metodą Lowry’ego
Wykonanie: Do 3 probówek pipetujemy 0.4 ml rozcieńczonego mleka Gostyń 3.2%UHT do 1:1000. Do 1 probówki dodajemy świeżo przygotowany roztwór 0,5 ml 2% K2C4H6O4 i 1% CuSO4*5 H2O rozpuszczonych w 2% alkalicznym roztworze Na2CO3 , a następnie mieszamy. Jednocześnie wykonujemy próbę kontrolna, gdzie zamiast roztworu mleka jest woda destylowana. Próbkę 1i 2i3 odstawiamy na 10 min. a następnie dodajemy 0,2 ml odczynnika E (odczynnik Folina), mieszamy 2 sekundy. Po 30 min. inkubacji w ciemnym miejscu mierzymy absorbancję przy długości fali l=750 nm.
Wyniki:
rozcieńcznie
próbka
ekstynkcja
stężenie rozcieńczonego białka [mg/ml]
stężenie białka [mg/ml]
stężenie białka [g/l]
stężenie białka %[g/100 ml]
100
1
0,996
326,72246
32672,25
32,67225
3,267
2
1,124
369,48214
36948,21
36,94821
3,695
3
1,092
358,79222
35879,22
35,87922
3,588
200
0,470
151,00690
30201,38
30,20138
3,020
0,458
146,99818
29399,64
29,39964
2,940
0,527
170,04832
34009,66
34,00966
3,401
0,326
102,90226
20580,45
20,58045
2,058
250
0,363
115,26248
23052,50
23,05250
2,305
0,346
109,58346
21916,69
21,91669
2,192
500
0,147
43,10552
4310,55
4,31055
0,431
0,158
46,78018
4678,02
4,67802
0,468
0,163
48,45048
4845,05
4,84505
0,485
1000
0,011
-2,32664
-465,33
-0,46533
-0,047
0,036
6,02486
1204,97
1,20497
0,120
0,138
40,09898
8019,80
8,01980
0,802
2000
0,032
4,68862
468,86
0,46886
0,047
peroni69