art.7.docx

(13 KB) Pobierz

Dół formularza

Odżywianie zgodne z Twoją grupą krwi


Człowiek z grupą krwi A - wegeterianin


Pierwsi ludzie z grupą krwi A pojawili się w Azji Środkowej lub na Bliskim Wschodzie prawdopodobnie między 27 a 17 tysiącami lat temu. Były to osiadłe rolnicze społeczności, nastawione na uprawę ziemi, a nie na zdobywanie pożywienia w drodze polowania. Zmiana diety spowodowała, że ich układ trawienny nauczył się lepiej tolerować i wchłanianiać ziarna zbóż oraz warzywa i owoce. Tę cechę odziedziczyli wszyscy posiadacze grupy krwi A. Dlatego najlepiej służy ci dieta bogata w białko roślinne, a uboga w nasycone kwasy tłuszczowe. Możesz jeść przetwory zbożowe, warzywa i owoce. Natomiast mięso odkłada się w organizmie w postaci tłuszczu. Słabo też trawisz nabiał.

Masz niezwykle wrażliwy układ pokarmowy, który produkuje niewiele kwasu żołądkowego. Trawienie białka zwierzęcego jest dla twojego organizmu bardzo obciążające. Jedząc mięso i nabiał, nie tylko jesteś ospała, ale też stopniowo przybierasz na wadze. Ponieważ wraz z wołowiną czy mlekiem dostarczasz swojemu organizmowi zbyt wiele szkodliwych związków chemicznych, zwiększasz ryzyko choroby serca lub cukrzycy w późniejszym wieku. Ale masz też mocne strony. Jedną z nich jest duża odporność na wirusy. .
Doskonale będą dla Ciebie wszystkie roślinne produkty naturalne: warzywa, zboża i ziarna. Zdrowie zapewnią ci też lekkie ćwiczenia - chińska gimnastyka tai-chi, joga, lub golf. Pomyśl o pracy w zespole - chęć współpracy z innymi masz zakodowaną w genach. Wraz z grupą krwi otrzymałaś też takie cechy charakteru, jak samokontrola i opanowanie. Twoi prapraprzodkowie nauczyli się podporządkowywać swoje potrzeby interesom społeczności. Stąd masz wrodzoną skłonność do skrywania emocji, co owocuje narastającym stresem. Rozładują go relaksujące i modelujące sylwetkę formy ruchu.
Najlepsze dyscypliny to takie które nie wiążą się z dużym wysiłkiem fizycznym jak np. szybki marsz, pływanie, taniec, aerobik,

Pokarmy wskazane dla Ciebie
Mięso i drób: nie ma produktów wskazanych
Ryby i owoce morza: dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki
Nabiał: mleko sojowe, ser tofu
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: pieczywo ryżowe, makaron razowy, kasza gryczana
Warzywa: botwinka, brokuły, cebula czerwona, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, fasola biała, soja
Owoce: ananasy, morele, cytryny, śliwki, grejpfruty, wiśnie
Napoje: sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, czerwone wino, herbata zielona, kawa


OBOJĘTNE:
Mięso i drób: indyk, kurczak
Ryby i owoce morza: szczupak
Nabiał: jogurt, kefir, mleko kozie, ser feta, mozzarella
Tłuszcze: olej rzepakowy
Orzechy i nasiona: mak, migdały, pestki słonecznika, orzechy laskowe i włoskie
Produkty zbożowe: obwarzanki, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, mąka kukurydziana, owsianka, płatki kukurydziane, otręby owsiane, ryż dmuchany
Warzywa: awokado, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta pekińska, ogórki, kukurydza, oliwki zielone, szparagi, wszystkie warzywa dyniowate, seler, bób, fasolka biała, fasolka szparagowa, groszek zielony
Owoce: arbuzy, brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny, truskawki, winogrona
Napoje: sok jabłkowy, winogronowy, z kapusty, białe wino


NIEWSKAZANE:
Mięso i drób: baranina, cielęcina, dziczyzna, kaczka, podroby, wieprzowina, wołowina
Ryby i owoce morza: halibut, węgorz, śledź, sola, flądra, kawior, kraby, krewetki, małże
Nabiał: mleko, lody, masło, maślanka, ser biały i żółty, jaja
Tłuszcze: olej kukurydziany
Produkty zbożowe: otręby pszenne, płatki wielozbożowe, pumpernikiel, bułki pszenne, chleb wieloziarnisty
Warzywa: bakłażany, kapusta czerwona i biała, oliwki czarne, pomidory, papryka, ziemniaki
Owoce: banany, mandarynki, pomarańcze

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin