Placek Mięsny, na cieście francuskim.doc

(197 KB) Pobierz

Placek Mięsny, na cieście francuskim

Przepis na 8 porcji:
 

50 dkg mięsa mielonego
2 opakowania ciasta francuskiego ( np. z Biedronki );
1 fix do mięsa mielonego
1 brokuł
250 ml wody
250 ml mleka
2 torebki jasnego sosu pieczeniowego w proszku
3 żółtka
starta gałka muszkatołowa
2 białka
10 dkg startego sera żółtego


Blachę opłukać zimną wodą. Dno i brzeg formy wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem.

Fix do mięsa mielonego wymieszać z 125 ml wody i wyrobić z mięsem mielonym. Wyłożyć je na ciasto.

Brokuł króciutko obgotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.(ok. 2 minut)

Odcedzone różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z mięsa.

Połączyc mleko z wodą, zagotować, następnie dodać sos w proszku, zmiksować i znów zagotować.

Połączyć z 2 surowymi żółtkami, przyprawić gałką muszkatołową i polać brokuł.

Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z utartym serem i rozprowadzić masę na cieście.

Pozostałe ciasto pokroić w paski i ułożyć skośnie na cieście.

Paski posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 200*C.

Jeszcze gorące podawać z michą surówki, sałaty i wytrawnym czerwonym winem. PYCHOTKA!!!


Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, trochę go zmodyfikowałam i w ten sposób wyszło ciekawe danie- inne od innych.
A rezultat oceńcie sami. Życzę smacznego!!! icon_biggrin.gificon_biggrin.gificon_biggrin.gif

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin