Makaronowa zapiekanka
EDIPRESSE
10 min, 8 porcji1 porcja - ok. 300 kcalSkładniki: - 40 dag makaronu spaghetti (może być inny grubszy) - mały słoiczek koncentratu pomidorowego- gałązka bazylii - oregano - sól - pieprz - 1 cebula - 2 pomidory - kawałek bakłażana lub cukinii - 15 dag wędzonego żółtego sera - 2 łyżki oliwy Makaron ugotować al dente, osączyć,cebulę i bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni,pomidory umyć, można zdjąć skórkę, pokroić na kawałki,koncentrat pomidorowy wymieszać z oregano, pieprzem i solą,do makaronu dodać podsmażone warzywa, pomidory i koncentrat pomidorowy, wymieszać,żaroodporną formę natłuścić oliwą, przełożyć makaron,posypać posiekaną bazylią i startym żółtym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, zapiekać ok. 20 minut.
yeniks