Bakłażany zapiekane z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Bak³a¿any zapiekane z warzywami

Bakłany zapiekane z warzywami

 

Składniki:

4 okrąe bakłany

duża cebula

10 dag groszku (świeżego lub mrożonego)

10 dag marchewki

25 dag pomidorów

10 dag masła

odka mielona papryka

imbir

l, biały pieprz

 

Bakłany umyj, zetnij końce, włóż do lekko osolonego wrzątku i gotuj 10 minut, po czym wyjmij je z wody i ostudź. Marchewkę starannie oskrob, opłucz i pokrój w małą kostkę. Teraz przygotuj pomidory - dokładnie je umyj, sparz, zdejmij skór, przekrój i wyjmij łeczką gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Bakłany przekrój wzdł, wyjmij miąższ, zostawiając boki grubości 1 cm, miąższ posiekaj w kostkę. Tak przygotowane "łódeczki" z bakłana osól i oprósz pieprzem. Na patelni smaż na maśle cebulę (2 łki), mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj resztę masła, rozgrzej je, po czym włóż posiekany miąższ bakłanów oraz pomidory. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Posyp je papryką, solą i imbirem, wymieszaj.

 

"Łódeczki" bakłanów ułóż w formie do pieczenia wyłonej arkuszem folii aluminiowej. Nałóż nadzienie i wstaw do piekarnika na 20 minut. Zapiekane bakłany doskonale smakują z chlebem razowym lub buł grahamką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin