Zupa z łososia i grzybów leśnych.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

120 g fileta z łososia bez skóry (pociętego w kostkę)

 

1 pęczek włoszczyzny

 

1 ziarenko ziela angielskiego

 

4 liście laurowe

 

1 ząbek czosnku

 

2 łyżki oliwy z oliwek

 

50 g suszonych grzybów (namoczonych w małej ilości wody)

 

Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Z włoszczyzny, ziela angielskiego i liści laurowych gotujemy 1,5 l wywaru (czas gotowania ok. 1 h).

 

Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy odciśnięte grzyby (możemy też dodać wodę z namaczania grzybów) i gotujemy esencjonalny bulion.

 

Całość doprawiamy do smaku. Łososia smażymy ok. 10 min na patelni na oliwie i dodajemy do bulionu grzybowego.

 

Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie do uzyskania lekko brązowego koloru.

 

Do zupy dodajemy kilka kropel oliwy ze smażonego czosnku.

 

Możemy dodać również śmietanę kremówkę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin