Smardze w cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
1 jajko, 10 dag suszonych smardzów lub prawdziwków, ewentualnie 50 dag świeżych grzybów, 2 łyżki masła, 100 ml śmietany kremówki, 1 cebula, sok z cytryny, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić, wyciąć z niego 10 krążków - pozo-stałe ciasto smarując białkiem ułożyć w 3 warstwach każdą • szklanką wyciąć 10 walców i w każdym kieliszkiem - środek, by powstały pierścienie • przylepić je do cienkich krążków • posmarować żółtkiem, piec 25 min w 220°C - smardze opłukać, namoczyć, poddusić • na maśle przesmażyć cebulę, dodać grzyby i śmietankę • dusić 20 min, przyprawić • grzybami napełnić miseczki, ozdobić bazylią.
szalonaryba