1. Pomidory zapiekane z fetą (4 porcje)
Składniki:
· 8 twardych pomidorów,
· 400 g fety,
· 2 łyżeczki suszonego oregano,
· 1 łyżeczka pieprzu,
· 4 łyżki oliwy,
· 2 łyżki octu balsamicznego,
· garść bazylii i tymianku.
Fetę i pomidory pokrój w średniej grubości plasterki. Tak przygotowane warzywa rozłóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym 2 łyżkami oliwy, posyp je pieprzem, połóż na nich fetę, oprósz suszonym oregano i przykryj kolejną warstwą pomidorów. Całość posyp pieprzem i skrop pozostałą częścią oliwy. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 20 minut, a tuż przed podaniem posyp bazylią i tymiankiem oraz polej octem balsamicznym.
2. Roladki z papryki (5 porcji)
· 45 dag sera koziego,
· 5 strąków czerwonej papryki,
· 40 listków bazylii,
· 2 melony,
· 2 łyżki mleka,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu ziołowego.
Opiecz paprykę i obierz ją po ostygnięciu. Mleko wymieszaj z posiekaną bazylią i serem, a następnie dopraw. Na wierzch nałóż pokrojone w słupki melony oraz ser, który wcześniej przygotowałaś. Na koniec zbierz brzegi papryki wykałaczką i przyozdób je liśćmi bazylii.
3. Serek pleśniowy z brusznicami (4 porcje)
· 20 dag borówek brusznic,
· 10 dag bułki tartej,
· 1 jajko,
· 4 sery pleśniowe,
· natka pietruszki,
· masło.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i panieruj w tym czasie serek pleśniowy. Następnie ułóż go na blaszce posmarowanej masłem i opiekaj przez 15 minut. Przed podaniem ozdób brusznicami i natką pietruszki.
A na deser...
· Biała lemoniada – pokrój na ćwiartki 4 duże cytryny, wrzuć je do blendera, posyp 75 g brązowego cukru i garścią lodu. Następnie dodaj pół litra wody niegazowanej, zmiksuj i przelej przez sito do szklanego dzbanka. Wszystkie czynności powtórz i dolej do naczynia kolejną porcję napoju.
· Orzeźwiająca woda z miętą – pokrój na ósemki 2 limonki, wrzuć je do dzbanka i dodaj do nich 4 opłukane gałązki mięty. Na koniec dolej 1 litr wody gazowanej i wrzuć kilka kostek lodu.
hubira