Tarta z porem i boczkiem
Składniki:
ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej1/2 kostki masła [125g] - ew. margaryna1/4 szkl. zimnej wodyłyżka oleju/oliwyszczypta solifarsz:por - 1 duża sztukaboczek - 5 plastrówsol, pieprzscalacz:1/2 szkl. śmietany 18%1/4 szkl. mleka [np. 2%]2 jajka1/2 szkl.żóltego sera [np.gouda]sól, pieprzinne wg uznania
[np. rozmaryn, oregano]
Wykonanie:
Ciasto:Mąkę przesiać, wkroić zimne masło, dodać wodę i olej, sól. Szybko zagnieść ciasto. Zrobić 2 kulki [ciasta wystarczy na dwie tarty - forma o średnicy 25cm]. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Farsz:Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Pora umyć, pokroić w plasterki, dodać do boczku i udusić [można dodać trochę tłuszczu jeśli boczek nie jest zbyt tłusty]. Przyprawić do smaku
.Scalacz:Wszystkie składniki wymieszać widelcem. Najpierw rozbełtać jajka, potem dodać resztę. I wymieszać.Wykonanie:Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, pokłóć widelcem. nałożyć farsz [może być ciepły]. Zalać scalaczem. Wsadzić do piekarnika na 35-45 min/200stopni. Gotowe. Powierzchnia
powinna być lekko zarumieniona. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobre też następnego dnia z mikrofalówki.
jolkator