Tarta z rybą i szpinakiem
Składniki
ciasto:1 i 1/2 szkl. mąki pszennej1/2 kostki masła [125g] - ew. margaryna1/4 szkl. zimnej wodyłyżka oleju/oliwyszczypta solifarsz:3 filety bez ości z ryb o białym
mięsku [panga, dorsz, morszczuk]150g szpinaku rozdrobnionego [może być mrożonka]3 łyżki śmietany 18%sól, pieprzscalacz:1/2 szkl. śmietany 18%1/4 szkl. mleka [np. 2%]2 jajka1/2 szkl. żółtego sera [np.gouda]sól, pieprzinne wg uznania
[np. oregano]
Wykonanie:
Ciasto:Mąkę przesiać, wkroić zimne masło, dodać wodę i olej, sól. Szybko zagnieść ciasto. Zrobić 2 kulki [ciasta wystarczy na dwie tarty - forma o średnicy 25cm]. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Farsz 1:Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić, poddusić z solą, dodać śmietanę, gotować kilka minut [aż trochę zgęstnieje]. Masa nie powinna być za rzadka. Doprawić pieprzem. Trochę przestudzić.Farsz 2:Rybę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni lub ugotować na parze. Można posolić.Scalacz:Wszystkie składniki wymieszać widelcem. Najpierw rozbełtać jajka, potem dodać resztę. Wymieszać.Wykonanie:Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, pokłóć widelcem. Na ciasto wyłożyć szpinak, a następnie na wierzch powrzucać rybę [rybę odsączyć z płynu, jeśli taki się pojawi np. podczas smażenia ryby mrożonej].Zalać scalaczem. Wsadzić do piekarnika na 35-45 min/200stopni. Gotowe. powierzchnia
powinna być lekko zarumieniona. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobre też następnego dnia z mikrofalówki.
jolkator