· 50 dag cielęciny lub mięsa z piersi kurczaka albo indyka
· 1 czerstwa bułka
· po pół szklanki mleka i wody
· sól i biały pieprz
· 1 jajko
1. Mięso opłukać, osączyć, pokroić na nieduże kawałki, zemleć albo rozdrobnić robotem kuchennym.
2. Mleko połączyć z przegotowaną ostudzoną wodą, namoczyć bułkę, odstawić, a kiedy zmięknie, dokładnie odcisnąć.
3. Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę i jajko, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, dokładnie wyrobić, lekko schłodzić.
4. Z mięsa uformować nieduże kulki wielkości włoskiego orzecha.
5. Do garnka nalać tyle wody, by wypełniała go w 1/4, na wierzchu położyć wkładkę przeznaczoną do gotowania na parze.
6. Ułożyć na niej przygotowane klopsiki, gotować 15/20 minut.
jolkator