Pleśniak
Składniki:
· 4 jajka
· 250 g margaryny
· 3 szklanki mąki
· 1 szklanki cukru
· 2 łyżki kakao
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 zapachu arakowego lub rumowego
· słoik dżemu
1. Mąkę zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować i położyć na dno blachy. Posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem, po czym (schłodzone)zetrzeć na tarce na dżem.
3. Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i zetrzeć na ciemnym cieście. Na pianę zestrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
4. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
MarekMaly