Pleśniak.docx

(12 KB) Pobierz

Pleśniak

Składniki:

·          4 jajka

·          250 g margaryny

·          3 szklanki mąki

·          1 szklanki cukru

·          2 łyżki kakao

·          1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·          1/2 zapachu arakowego lub rumowego

·          słoik dżemu

 

1.        Mąkę zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.

2.        Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować i położyć na dno blachy. Posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem, po czym (schłodzone)zetrzeć na tarce na dżem.

3.        Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i zetrzeć na ciemnym cieście. Na pianę zestrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.

4.        Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin