聽
艢liwki kwaszone
Sk艂adniki:
2 kg 艣liwek
2 dag soli
4 szklanki wody
0.5 艂y偶eczki imbiru
8 go藕dzik贸w
kilka ziaren pieprzu
2 艂y偶ki p艂ynu z kwaszonych og贸rk贸w lub kapusty
2 艂y偶eczki cukru
Przygotowanie:
艢liwki (najlepiej w臋gierki) umy膰, os膮czy膰, wydrylowa膰. Przygotowa膰 solank臋. Wod臋 z
dodatkiem soli i cukru zagotowa膰, a nast臋pnie ostudzi膰. Go藕dziki i pieprz ut艂uc w
mo藕dzierzu. 艢liwki u艂o偶y膰 w s艂ojach i przesypa膰 przyprawami. Tak przygotowane zala膰
ostudzon膮 solank膮 wymieszan膮 z p艂ynem og贸rkowym (albo kapu艣cianym). Szczelnie
zamkni臋te s艂oje pozostawi膰 w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni, a nast臋pnie
przenie艣膰 w ch艂odne miejsce.
Nasze rady:
Kwaszone 艣liwki doskonale nadaj膮 si臋 do sa艂atek, zw艂aszcza przyrz膮dzanych zim膮.
Aromat niepowtarzalny!
Wlodawianka