艢liwki kwaszone.docx

(11 KB) Pobierz

艢liwki kwaszone

Sk艂adniki:

2 kg 艣liwek

2 dag soli

4 szklanki wody

0.5 艂y偶eczki imbiru

8 go藕dzik贸w

kilka ziaren pieprzu

2 艂y偶ki p艂ynu z kwaszonych og贸rk贸w lub kapusty

2 艂y偶eczki cukru

Przygotowanie:

艢liwki (najlepiej w臋gierki) umy膰, os膮czy膰, wydrylowa膰. Przygotowa膰 solank臋. Wod臋 z

dodatkiem soli i cukru zagotowa膰, a nast臋pnie ostudzi膰. Go藕dziki i pieprz ut艂uc w

mo藕dzierzu. 艢liwki u艂o偶y膰 w s艂ojach i przesypa膰 przyprawami. Tak przygotowane zala膰

ostudzon膮 solank膮 wymieszan膮 z p艂ynem og贸rkowym (albo kapu艣cianym). Szczelnie

zamkni臋te s艂oje pozostawi膰 w temperaturze pokojowej przez 4-5 dni, a nast臋pnie

przenie艣膰 w ch艂odne miejsce.

Nasze rady:

Kwaszone 艣liwki doskonale nadaj膮 si臋 do sa艂atek, zw艂aszcza przyrz膮dzanych zim膮.

Aromat niepowtarzalny!

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin