Dynia po 艣l膮sku.docx

(10 KB) Pobierz

Dynia po 艣l膮sku

Sk艂adniki:

1 kg dyni (bez sk贸ry i pestek)

szklanka octu winnego 6-proc.

szklanka wody

2 - 3 ga艂膮zki estragonu lub rozmarynu

5 - 6 go藕dzik贸w

kawa艂ek cynamonu

5 dag cukru

1 dag soli

Spos贸b wykonania:

Pokrojony w r贸wn膮 kostk臋 mi膮偶sz dyni wrzuci膰 na 3 - 4 minuty do lekko osolonego

wrz膮tku, wyj膮膰 na sito, przela膰 zimn膮 wod膮, os膮czy膰. Zagotowa膰 wod臋 z octem, sol膮,

cukrem, go藕dzikami i cynamonem. Dyni臋 w艂o偶y膰 do s艂oiczk贸w, do ka偶dego doda膰 kilka

listk贸w 艣wie偶ego estragonu lub rozmarynu, wla膰 gor膮c膮 zapraw臋, zamkn膮膰,

pasteryzowa膰 oko艂o 10 minut.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin