聽
Dynia po 艣l膮sku
Sk艂adniki:
1 kg dyni (bez sk贸ry i pestek)
szklanka octu winnego 6-proc.
szklanka wody
2 - 3 ga艂膮zki estragonu lub rozmarynu
5 - 6 go藕dzik贸w
kawa艂ek cynamonu
5 dag cukru
1 dag soli
Spos贸b wykonania:
Pokrojony w r贸wn膮 kostk臋 mi膮偶sz dyni wrzuci膰 na 3 - 4 minuty do lekko osolonego
wrz膮tku, wyj膮膰 na sito, przela膰 zimn膮 wod膮, os膮czy膰. Zagotowa膰 wod臋 z octem, sol膮,
cukrem, go藕dzikami i cynamonem. Dyni臋 w艂o偶y膰 do s艂oiczk贸w, do ka偶dego doda膰 kilka
listk贸w 艣wie偶ego estragonu lub rozmarynu, wla膰 gor膮c膮 zapraw臋, zamkn膮膰,
pasteryzowa膰 oko艂o 10 minut.
Wlodawianka