Murzynek.doc

(50 KB) Pobierz
Składniki

Składniki

 

  (szklanki arcoroc brązowe)
* 2 szkl mąki   (34dag)

* 1 szkl cukru  (22dag)

* 1 szkl mleka (250 ml)

* 1 szkl oleju   (210 ml)

* 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia (0,4 dag)

* 1 łyżeczka (czubata) sody oczyszczanej      (0,4 dag)

* 3 łyżki kakao (2,1 dag)

* 3 łyżki powideł lub dżemu jakiegokolwiek (3 dag)

* 1 Jajko (jeśli malutkie to dwa)

*  cukier waniliowy lub olejek wg gustu
*  może być przyprawa piernikowa ok 2 łyżeczek

*  owoce wg uznania

            

 

  Jajko(a) ubić z cukrem, cukrem  waniliowym.Na przemian dawać mąkę, mleko, olej i resztę składników(jak leci) do wyczerpania.

Można też wszystko od razu wrzucić do miski i zmiksować, oprócz powideł, te daję na sam koniec.

  Ciasto wylać wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę, wyłożyć owoce
  i piec w temp 150-160oC ,ok 50min.Blaszka ok 36x20cm(mierzone od dna)

  Murzynek ten jest dla mnie bazą do W-Z etki, lub w wersji white jako pyszne ciasto z owocami.
  Pieczony w przeciętnej tortownicy wyrasta dość wysoki, a przełożony jakimkolwiek kremem wystaje wysoko ponad nią.  Wyrasta mięciutki, pulchniutki i zawsze się udaje.
  Przepis rodzinny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin