Śmietankowo – kawowa budyniowa pokusa
Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczeniaPoncz: ok. 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody 5 łyżek brandyMasa budyniowa: 3 szklanki mleka 20 dag masła cukier waniliowy 2 duże budynie „Krówka” z Delectypół szkl cukru Masa śmietankowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki żelatyny ¾ litra śmietany 30% ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji: gorzka czekolada
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z brandy).2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Posłodzić do smaku. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na ostudzony i nasączony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce gorzką czekoladę.Ciasto schłodzić w lodówce.
diabliczka13