· Ciasto:
· 2 szklanki mąki
· 3/4 kostki margaryny
· 2 łyzki kwaśnej śmietany
· 1/2 szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 żółtka
·
· Masa:
· 3 budynie smietankowe z cukrem
· 1 litr mleka
· 2 łyżeczki kartoflanki (mąki ziemniaczanej)
· Kruszonka:
· 20 dkg margaryny ( po 10 dkg masła i margaryny)
· 10 dkg cukru,
· 1 cukier waniliowy
· mąka (dodawać jej po trochu tak, aby powstała kruszonka, która nie bedzie się kleić do palców )
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód nasmarowanej wcześniej i posypanej kaszą manną lub bułką tartą blachy. Z podanych składników ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu nie zapominając o dodaniu dodatkowo 2 łyżeczek kartoflanki. Wyłożyć ciepły jeszcze budyń na ciasto (zimny nie da sie już rozprowadzić po cieście). Z białek ubić pianę dodają na koniec 2 łyżki cukru. Białka wyłożyć na budyń, a na koniec posypac wszystko kruszonką. Piec w temp. około 180 C około 45 min do czasu uzyskania ładnego złotego koloru na wierzchu. Kroić należy je dopiero po całkowitym wystudzeniu !
diabliczka13