W kuchni.doc

(30 KB) Pobierz
W kuchni

W kuchni

CELE:
- usprawnianie narządów mowy, aparatu oddechowego;
- wzbogacenie słownika czynnego i biernego;
- ćwiczenia rozpoznawania i różnicowania słuchowego dźwięków;
- ćwiczenie koncentracji, pamięci słuchowej wyrazów;
- kształtowanie słuchu fonematycznego, ćwiczenia syntezy i analizy słuchowej wyrazów (sylabowej, logotomowo – fonemowej, fonemowo – logotomowej);
- ćwiczenie umiejętności liczenia;
- rozwijanie percepcji wzrokowej, sprawności manualnej.

METODA: słowna, oglądowa, ćwiczeń ortofonicznych, glottodydaktyka

FORMA: praca indywidualna lub z całą grupą z elementami pracy indywidualnej

POMOCE: obrazek tematyczny „W kuchni”, „Śmieszne minki” I. Michalak – Widera, czepek, fartuszek, słomka, garnuszek z ryżem, naczynia i sztućce, woda w słoiku, zestaw obrazków (warzywa, owoce), karty pracy, „wędki” z rybami

PRZEBIEG:
1. Powitanie „Śmiesznymi minkami”:

- oblizywanie dolnej wargi przy szeroko otwartych ustach,
- cmokanie ustami – przesyłanie całusków,
- nabieranie do buzi dużo powietrza i wypuszczanie ustami,
- nabieranie powietrza do jednego policzka i przenoszenie do drugiego,
- uśmiechanie się szeroko, ale bez pokazywania zębów,
- uśmiechanie się pokazując zęby.

2. Wprowadzenie do tematu piosenką „Kucharki”:

My jesteśmy kucharki małe
Lecz do pracy doskonałe.
Do pracy i do roboty
Nie zabraknie nam ochoty.
Choć cebula szczypie w nos
Rach ciach, ciach
Rach ciach, ciach
Zaraz będzie smaczny sos
Rach ciach, ciach, ciach , ciach.

3. Swobodna wypowiedź nt obrazka „W kuchni”.

4. „Zajączki kucharze” – porównywanie obrazków różniących się 5 szczegółami.

5. „Muzyka w kuchni”:

W naszej kuchni pełno muzyki jest.
Są instrumenty, o których mało wiesz.
Nasze szklanki (talerze, pokrywki, woda – w słoiku, itp.) grają tak .....
To jest muzyka, która zawsze cieszy nas.
Prowadzący prezentuje kilka dźwięków, następnie dziecko odwraca się, rozpoznaje i nazywa dźwięk

6. „W lodówce” – karta pracy.

Wymienianie produktów, liczenie, odwzorowywanie liczebności na zbiorach zastępczych (patyczki, palce).

7. „Gotujemy zupę jarzynową”:

- dmuchanie przez słomkę do garnuszka z ryżem,
- wrzucanie jarzyn do garnka (obrazki) : prowadzący dokonuje analizy sylabowej, logotomowo – fonemowej, fonemowo – logotomowej, dziecko podaje nazwę, wybiera odpowiedni obrazek i wrzuca do garnka, np.
mar – chew – ka,
cebul – a,
s – eler,
b – uraki,
- wąchanie aromatu zupy: wdech nosem, wydech ustami.

8. „Łowienie ryb na obiad” – nawijanie na patyk (wędkę) nitki z umocowaną rybą plastykową.

9. „Zapraszamy do stołu” – karta pracy.

- Liczenie ile osób siedzi przy stole, porównywanie z ilością osób w domu. Rysowanie kresek lub kółek wskazujących liczbę.
- Rozdzielanie cukierków (żetonów) dla każdego po kilka (po 2, po 3, itd.).

10. „Smacznego” :

- Dziecko układa na talerzu wymienione owoce (naturalne lub obrazki).
- Dziecko odwraca się, a prowadzący zabiera 1 owoc. Dziecko podaje co znikło z talerza.
Stopniowo zwiększamy ilość owoców na talerzu oraz ilość zabieranych (zgodnie z możliwościami dziecka).

11. Pożegnanie rymowanką, przekazanie ćwiczeń do domu.

Gospodyni gotowała
grochu gar dla generała.
Teraz każdy dobrze wie,
co generał dzisiaj zje.

Kiedy z kranu w kuchni kapie
król się kładzie na kanapie,
a królewna tuż za krzakiem
karmi kozy kapuśniakiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin