Kura po haitańsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Kura po haitañsku

Kura po haitańsku

 

Składniki:

kura (około 1,5 kg)

4 pomarańcze

skórka otarta z cytryny

cebula

3-4 ząbki czosnku

suszony tymianek łka oleju

łka masła

łeczka mąki ziemniaczanej

łka posiekanej natki pietruszki

łeczka posiekanego zielonego tymianku

l

pieprz

4-5 kropli sosu tabasco

 

Umytą i osuszoną kurę podziel na porcje, ułóż w rondlu, posyp skórką z cytryny, zalej sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Teraz przykryj i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu natrzyj solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni rozgrzej olej, usmaż porcje kury na złoty kolor. W płaskim rondlu stop następnie masło, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przypraw do smaku sosem tabasco, skórką otartą z jednej pomarańczy i zielonym tymianek. Chwilę smaż ciągle mieszając, po czym włóż porcje mięsa, polej sokiem pomarańczowym z marynaty. Duś na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

 

Miękką kurę wyjmij z rondla, sos powstały podczas pieczenia przetrzyj przez sito, wlej do rondla, zagotuj i zagęść rozmieszaną w zimnej wodzie (2 łki) mą ziemniaczaną. Do tak przygotowanego sosu włóż upieczoną kurę i pokrojoną w kostkę pomarańczę, całość podgrzej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin