Pieczeń wołowa na dziko.rtf

(7 KB) Pobierz
Pieczeñ wo³owa na dziko

Pieczeń wołowa na dziko

 

Składniki:

800 g wołowiny zrazowej

marchew

pietruszka

1/4 selera

liść laurowy

po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu

gałązka świeżego tymianku

1/8 l czerwonego wina burgundzkiego

1/8 l czerwonego octu winnego

1/4 l wody

łeczka soli, zmielony czarny pieprz

50 g tłustego boczku

4 łki oleju

2 łki koncentratu pomidorowego

 

Na początku umyj mięso i osusz je ściereczką. Warzywa obierz i pokrój na duże kawałki. Ułóż je na mięsie razem z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim, tymiankiem. Polej czerwonym winem.

 

Teraz zagotuj wodę z octem, schłodzoną wodą polej mięso. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 dni, od czasu do czasu je obracaj.

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem. Zalewę przecedź. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż w brytfannie. Dodaj olej, rozgrzej go i włóż mięso. Obsmaż je mocno ze wszystkich stron. Do mięsa dodaj warzywa i przyprawy z marynaty oraz koncentrat pomidorowy. Następnie stopniowo dolewaj marynatę. Piecz mięso w przykrytej brytfannie na najniższym poziomie piekarnika przez 2 godziny.

 

Gotową pieczeń ułóż na podgrzanym półmisku i wstaw na 10 minut do gorącego, wyłączonego piekarnika. Przetrzyj sos przez sito, dopraw na słodko-kwaśno i podaj do pieczeni.

 

Najlepszymi dodatkami do pieczeni są knedle ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, surówką z kapusty i ugotowane jarzyny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin