Likier malinowyZestaw na 2 litry likieru.3 kg dojrzalych malin,1 l spirytusu o mocy 95ż,1 kg cukru.1. 1,5 kg malin przebrac, oplukac szybko na sicie i wsypac do gasiorka, nastepnie zalac spirytusem. Owoce mozna nieco ugniesc, by byly calkowicie przykryte spirytusem. Gasiorek pozostawic w cieniu w pokojowej temperaturze na24 godz.2. Zlac spirytus z malin i zalac nim nastepne 1,5 kg swiezych, przebranych ioplukanych malin, zostawiajac je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.3. Po powtornym zlaniu spirytusu przefiltrowac przez bibule.4. Zrobic syrop cukrowy, rozpuszczajac 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzac wodew garnku, wsypac cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzic zawartosc do wrzenia, po czym gotowac 10 min.5. Do cieplego jeszcze syropu wlac powoli spirytus, dobrze wymieszac, rozlac dobutelek i pozostawic na 6 miesiecy do dojrzewania.
reeeed