WINO JABLKOWE.doc

(25 KB) Pobierz

Przepis nr. 01

 

WINO  JABŁKOWE

 

Owoce należy przebrać, zepsute odrzucić, nadpsute miejsca wykroić, owoce koniecznie umyć. Jabłka są złośliwie twarde jeśli chodzi o wyciśnięcie z nich soku.

 

4 sposoby na przygotowanie jabłek:

 

·        Starcie ich na drobnym sitku, emaliowanej lub plastykowej tarki kuchennej.

·        Zmiażdżenie owoców jakimś drewnianym mocnym tłuczkiem w mocnym drewnianym lub emaliowanym naczyniu.

·        Zmielenie ich w maszynie do mielenia mięsa z przystawką do miażdżenia owoców.

·        Podgrzewanie (NIE GOTOWANIE!) przez około 1,5h drobno pokrojonych jabłek. Owoce zmiękną, częściowo się nawet rozpadną i dadzą się łatwo zetrzeć na miazgę.

 

Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.

 

Przykład na 10 litrów wina:

 

WINO 11%             A

WINO 13%                B

WINO 17%                C

8 kg. Jabłek

8,5 kg. Jabłek

9 kg. Jabłek

5l. Wody

4,5l. Wody

4l. Wody

1,7 kg. Cukru

2 kg. Cukru

2,8 kg. Cukru

2 g. Pożywki

3 g. Pożywki

3 g. Pożywki

 

W przypadku gdy mamy do czynienia z sokiem z jabłek :

Przykład na 10l. Wina:

 

WINO 9-10 %             D

WINO 13-14 %            E

WINO 17-18 %           F

5l. Soku

5l. Soku

5l. Soku

4,5l. Wody

3,75l. Wody

3,5l. Wody

1,2 kg. Cukru

2 kg. Cukru

2,8 kg. Cukru

2 g. Pożywki

3 g. Pożywki

3 g. Pożywki

 

Gdy jabłka posiadają co najmniej 12 % cukru i około 1 % kwasu można robić wino z samego soku jabłkowego!

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin