Filety drobiowe w chrupiącej skórce
Składniki na 4 porcje:
4 filety drobiowe
po pół łyżeczki curry, cynamonu i kminku
łyżeczka słodkiej papryki
6,5 łyżki białego lub brązowego cukru (10 dag)
biały pieprz
sól
Dokładnie wymieszaj pieprz, sól, curry, cynamon, kminek i paprykę. Połowę porcji przypraw wymieszaj z cukrem i stop na patelni na wolnym ogniu, stale mieszając.
Mięso opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikiem kuchennym, następnie natrzyj suchymi przyprawami.
Filety drobiowe ułóż na ruszcie przykrytym folią aluminiową lub na jednorazowym grillu i smaż około 5 minut z każdej strony. Obsmażone filety posmaruj karmelem z przyprawami.
Mięso zostaw na grillu przez kolejne 8 minut, kilka razy odwróć.
Filety podawaj z masłem ziołowym oraz opieczonymi na grillu warzywami, np. kolbami kukurydzy i pomidorami.
chesschempion